Dünya

Japonya’da pandemi kadın intiharlarında artışa neden oldu

Japonya'da salgın pek çok kişi için zor olsa da, kadınlar üzerinde yarattığı baskı daha fazla. Birçok ülkede olduğu gibi Japonya’da da daha fazla kadın işini kaybetti. 

Ülkenin en büyük metropolü olan Tokyo'da her beş kadından biri yalnız yaşıyor ve evde kalmak ve aileyi ziyaretlerinden kaçınılması için yapılan uyarılar, kadınlarda yalnızlık duygularını şiddetlendirdi. Pek çok diğer kadın da evden çalışma döneminde ev işi ve çocuk bakımında derin eşitsizliklerle mücadele etti veya aile içi şiddete ve cinsel saldırıya maruz kaldı.

Pandemiyle birlikte kadınlar arasında intiharda endişe verici bir artış yaşandı.

Japonya'da, geçen yıl intihar eden kadın sayısı, 2019'a göre yaklaşık % 15 oranında artarak, 6.976 kadın hayatına son verdi. Bu, on yıldan fazla bir süredir yıllık bazda ilk artıştı. 

Her intihar ve intihar girişimi, karmaşık bir sebepler kümesine dayanan bireysel bir trajediyi anlatır. Ancak geçen yıl ardı ardına yedi aya yayılan kadın intiharlarında yaşanan artış, dünyadaki en yüksek intihar oranlarına sahip ülkedeki hükümet yetkililerini ve akıl sağlığı uzmanlarını kaygılandırdı. 

Oranların artmasında Japon toplumunda psikolojik sorunlar hakkında konuşmanın veya yardım almanın küçümsenmesi, ciddi nedenler arasında gösteriliyor.

Pandemi, toplumda genellikle birincil bakıcı olarak belirlenen kadınlarda, sosyal mesafe önlemlerini gerektiği şekilde uygulayamazlarsa veya Corona virüs ile enfekte olurlarsa halk tarafından aşağılanma korkusunu artırdı.

Japon Ruh Sağlığı Hizmetleri Birliği Direktörü Yuki Nishimura, "Virüs önleme işinin yükünü kadınlar taşıyor. Kadınlar, ailelerinin sağlığına bakmak ve temizlikle ilgilenmek zorundalar ve bu işleri gerektiği gibi, doğru yapmazlarsa aşağılanabilirler" dedi.

Örneğin, evinde Corona virüsten iyileşmekte olan 30 yaşlarında bir kadın intihar etti. Japon medyası, kadının başkalarına virüs bulaştırma ve diğer insanların sağlığını riske atma ihtimalinden ötürü üzüntü duyduğunu yazarken, uzmanlar utancın kadını umutsuzluğa sürükleyip düşürmediğini tartıştı.

Tokyo'daki Waseda Üniversitesi'nde intiharı araştıran bir doçent, Michiko Ueda, "Maalesef şu anki eğilim kurbanı suçlamak" dedi. Dr. Ueda, geçen yıl yapılan anketlerde, ankete katılanların % 40'ının virüse yakalandıklarında sosyal baskıdan endişe duyduğunu kaydetti.

Dr. Ueda kurbanı suçlamaya ilişkin bakış açısını "'Bizden biri değilseniz, temelde sizi desteklemiyoruz. Ve eğer zihinsel sağlık sorunlarınız varsa, bizden biri değilsiniz" cümlesi ile özetledi.

Uzmanlar ayrıca, geçen yıl bir dizi Japon film ve televizyon yıldızının hayatlarını sonlandırmasının taklitçi intiharlara yol açmış olabileceğini düşünüyor.

Popüler, ödüllü ve oldukça iyi bir geliri olan, ünlü Japon oyuncu Yuko Takeuchi'nin eylül ayı sonunda canına kıymasının ardından, bir sonraki ay intihar eden kadın sayısı bir önceki yıla göre % 90'a yakın bir artış gösterdi.

İntihar eden, 40 yaşındaki ünlü oyuncu Yuko Takeuchi.

Geçmişte, Japonya'daki intihar oranları, 1990'larda mülkiyet temelli balonun patlaması ve 2008'deki küresel krizden sonra olduğu gibi ekonomik kriz zamanlarında ani artış gösterdi.

Bu dönemlerde, iş kayıplarından en çok etkilenenler ve daha yüksek oranda intihar edenler erkeklerdi. Tarihsel olarak, Japonya'da erkekler arasındaki intiharların sayısı, kadınlar arasında olanlardan en az iki kat fazlaydı.

Osaka Üniversitesi'nde sosyal epidemiyoloji konusunda uzmanlaşmış bir siyaset bilimi profesörü olan Tetsuya Matsubayashi, erkeklerin işlerini veya servetlerini kaybettikten sonra kendilerini daha çaresiz hissetiklerini belirtti ve geçen yıl en yüksek işsizlik oranlarına sahip Japon illerinde en çok 40 yaşın altındaki kadınlar arasında intiharların arttığını kaydetti. 2020'de intihar eden kadınların üçte ikisinden fazlası işsizdi.

40 yaşın altındaki kadınlar arasında ise intiharlar % 25'e yakın arttı ve ergenler arasında hayatını kaybeden liseli genç kızların sayısı geçen yıl ikiye katlandı.

Kaynak: The New York Times

Uyarı: Corona virüs salgını nedeniyle tedavi gören bir hastaysanız, KKTC’de Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi psikologlarından ücretsiz destek alabilir ve destek için +90 5428830007 veya + 90 5488838307 (WhatsApp) numaralarından psikologlarla iletişime geçebilirsiniz.

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın