Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki üçüncü tur barış görüşmeleri çarşamba akşamı İstanbul’da başladı.
Kremlin, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada süreci “çok karmaşık” olarak nitelendirdi ve Rusya'nın Şubat 2022'de başlattığı savaşı sonlandıracak hızlı bir diplomatik çözüm beklentilerini bir kez daha zayıflattı.
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, iki heyet arasında arabuluculuk yapıyor. Fidan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, “Amacımız bu kanlı savaşı en kısa sürede sona erdirmektir. Nihai hedefimiz, barışın yolunu açacak bir ateşkestir.” dedi.
Ayrıca Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da aynı gün içinde Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak’ı kabul etti.
Kiev sokakları hareketli: Zelenski yolsuzluk yasası nedeniyle protesto ediliyor
Görüşmelerin yapıldığı sırada, Kiev’de ise Zelenski’nin imzaladığı yeni yolsuzluk yasasına karşı protestolar büyüyordu. Tartışmalı yasa, Ukrayna'nın yolsuzlukla mücadele kurumlarını yürütme erkinin kontrolüne soktuğu gerekçesiyle hem içeride hem dışarıda yoğun eleştiriler alıyor.
Salı günü yasalaşan düzenlemenin ardından, çarşamba gecesi üst üste ikinci kez binlerce kişi Kiev’de sokaklara döküldü. Göstericiler, Agence France-Presse muhabirlerine göre bir gün öncesine kıyasla daha kalabalıktı ve “Veto!” sloganlarıyla yasayı protesto etti.
Zelenski ise yaptığı günlük ulusa sesleniş konuşmasında protestolara dolaylı yanıt vererek, kolluk sistemini güçlendirecek yeni bir yasa teklifini parlamentoya sunacağını açıkladı. Ayrıntı vermedi ancak “yolsuzlukla mücadele kurumlarının bağımsızlığını garanti altına alan tüm standartlara uyulacağını” taahhüt etti.
Zelenski ayrıca, Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Bürosu (NABU) ve Özel Yolsuzlukla Mücadele Savcılığı (SAP) başkanlarıyla görüşmesinin ardından “toplumun sesini dinlediğini” ve "mevcut çelişkileri çözeceğini" belirtti.
Ancak NABU ve SAP, görüşmenin ardından yayımladıkları ortak açıklamada yasaya yönelik eleştirilerini sürdürdü ve kaldırılan güvencelerin yeniden yürürlüğe konmasını talep etti. Eleştirilere göre yeni yasa, yolsuzlukla mücadeleyi zayıflatmakla kalmayıp, Cumhurbaşkanlığı yetkisini yasalara aykırı olarak güçlendiriyor ve hükümetin hassas yargı süreçlerine müdahalesine olanak tanıyor.
Haberin tamamını Le Monde'dan okuyabilirsiniz.
Yorumunuz