Geçmişi milattan önce 8.000 yılına kadar dayanan, İngiltere’nin Wiltshere kentinde, Salisbury düzlüğünde bulunan ve gizemli asılı taşlardan oluşan Stonehenge’den alınan taş örnekleri üzerinde yapılan inceleme, bu devasa taşların nereden geldiğini ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, Stonehenge'i inşa eden insanlar, taşları 25 kilometre uzaklıktaki bir tepeden taşımış.
Science Advances Dergisi’nde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, bilim insanları, tarihin en gizemli yapıtlarından olan Stonehenge ile ilgili önemli bir bilinmezi çözmeyi başardı.
Binlerce yıldır ayakta duran yapının inşasında kullanılan yöntem hâlâ çözülememiş olsa da en azından artık taşların nereden taşınmış olduğuna dair bir yanıt bulunuyor.
40 yılı aşkın bir süre önce, Stonehenge’deki koruma çalışmaları sonrasında ABD’ye götürülen bir taş örneğinin 2018’de yeniden İngiltere’ye getirilerek Brighton Üniversitesi’ne bağışlanmasıyla başlayan araştırmalar, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de bulunan yapıdaki tonlarca ağırlığa sahip taşların kaynağını ortaya çıkardı.
Araştırma sonuçlarına göre, Stonehenge’i oluşturan tek parçalık 52 sarsen taşından 2 tanesi hariç hepsi, Stonehenge'e 25 kilometre mesafedeki West Wood adlı alandan taşınmış.
Bilim insanları, söz konusu taş örneği ile 25 kilometre uzaklıktaki Marlborough tepesindeki kumtaşı örneklerini karşılaştırdıklarında başarıyla eşleştiklerini ortaya koydu.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan jeomorfolog David Nash, “Sarsen taşları Stonehenge’in ikonik dış dairesini ve merkezini oluşturur. Taşların büyüklüğünü düşünürsek ya sürüklenmiş ya da silindirlerle taşınmış olmalılar. Şimdilik bir rota oluşturamıyoruz ancak en azından bir başlangıç ve bitiş noktamız var” dedi.
Kaynak: AFP
Yorumunuz