Birleşik Krallık Hükümeti'nin baş bilimsel danışmanı, bazı İngiliz hastanelerinin, COVID-19 ile enfekte olmuş hasta akınıyla başa çıkmaya çalışan doktorların bulunduğu savaş bölgeleri gibi göründüğünü ve ölü sayısının günlük 100.000'le rekor bir oranda arttığını söyledi.
Ülke resmi ölü sayısı 91.470 ile Avrupa'nın en çok hasta kaybeden bölgesi ve dünya genelinde ABD, Brezilya, Hindistan ve Meksika’dan sonra dünyanın beşinci en çok COVID-199 kaynaklı ölümün yaşandığı ülke.
İngiltere’de ölümler salı günü rekor seviyede arttı. Hastane kabulleri arttıkça, İngiliz Hükümeti'nin baş bilimsel danışmanı Patrick Vallance, insanlara yeterli bakım sağlamak için yürütülen savaşın doktorlar, hemşireler ve Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) üzerinde muazzam bir baskı oluşturduğunu söyledi.
Vallance, ‘Parkta yürüyüşe çıktığınızda pek öyle görünmeyebilir ama hastaneye gittiğinizde durum çok kötü ve şu anda muazzam bir baskı altındayız ve bazı durumlarda hastaneler birer savaş bölgesi gibi görünüyor” dedi.
Tıp profesörü olan Vallance, "Çok sayıda vaka oldu, NHS şu anda çok büyük bir baskı altında" olduğunu vurguladı.
İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, ölüm sayılarının korkunç olduğunu, ancak hükümetin süreci nasıl yönettiğini tatışmaya açmanın zamanı olmadığını söyledi.
Başbakan Boris Johnson, krize çok yavaş tepki gösterdiği, yeterli koruyucu ekipman sağlayamadığı ve test sistemini beceriksizleştirdiği için eleştirildi, ancak Birleşik Krallık aşı hızla uygulamaya koydu.
İngiliz Hükümeti, 28 gün içinde 1.610 kişinin ölmesiyle salı günü ölümlerde rekor artış bildirdi. Şu anda 37.946 kişi COVID-19 nedeniyle hastanede tedavi görüyor ve bu hastalar arasındaki 3.916 hastaya ise ventilasyonla oksijen veriliyor.
Patel, ölü sayısının neden bu kadar büyük olduğu sorulduğunda, "Her bir ölüm son derece trajik. Neden bu kadar korkunç ve trajik bir ölüm oranına sahip olduğumuza dair tek bir faktör yok" dedi.
BBC tarafından hükümetin krizi yanlış yönetip yönetmediğini sorulduğunda Patel, "Kötü yönetim hakkında konuşma zamanı olduğunu sanmıyorum" dedi.
Bakanlar, bir asırdır yaşanan en vahim halk sağlığı krizinde her şeyi doğru yapamadıkları halde hızla karar verdiklerini, hatalardan ders aldıklarını ve bilimsel tavsiyelere uyduklarını söylüyor.
Vallance, İngiltere'deki karantinayı çok erken gevşetmenin hata olacağını söyledi ve ekledi: "Ders şu, karantinadan çok hızlı bir şekilde ne zaman çıkılsa ardından bir yükselme yaşarsınız ve bu durumu tüm dünyada görebilirsiniz" dedi.
Kaynak: Reuters
Yorumunuz