İngiliz Kraliyet Ailesi’nden uzaklaşarak ABD’ye taşınan Prens Harry ve Meghan Markle’ın televizyon programcısı Oprah Winfrey ile yaptığı röportajda sürekli ilaç reklamlarının gösterilmesi İngilizlerin tepkisini çekti.
Sussex Dükü Harry ve Sussex Düşesi Markle’ın CBS'de yayınlanan iki saatlik röportajında Kraliyet Ailesi’ne yönelik ırkçılık iddiaları ve Meghan'ın intihari düşüncelerle mücadelesi kadar şok edici bir başka olay da yayında reklamların çok fazla olmasıydı. Programdaki reklam bombardımanında ilaç reklamlarının yoğunluğu ise ayrıca eleştiri konusu oldu.
Harry ve Meghan röportajı sırasında 30 saniyelik bir reklam 325 bin dolardan satıldı
Wall Street Journal'e göre, Harry ve Meghan röportajı sırasında 30 saniyelik bir reklamın satış fiyatı yaklaşık 325 bin dolardı (2 milyon 485 bin TL) Oprah Winfrey ise röportajın yayın haklarını CBS kanalına 7 milyon dolara (53 milyon 584 bin TL) satmıştı.
ABD televizyon yayınları, neredeyse her ülkede yasa dışı olan ilaç reklamlarıyla doluydu. BBC yayıncısı Caroline Feraday, “Hiçbir programda bu kadar çok reklam yayınlandığını görmedim” dedi.
Reklamlar arasında meme kanseri ilacı Kisqali'nin yaygın yan etkilerinin mide bulantısı ve kusmayı içerdiğine dair bir uyarıdan tutun da kumsalda koşan bir adamın "orta ila şiddetli plak sedef hastalığı" için Skyrizi'nin faydalarını vurgulamasına, Tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan Jardiance adındaki ilacının greyfurt ile alınmaması gerektiği konusunda uyarıya kadar türlü ilaç reklamı vardı. Frizbi'lerle etrafta dolaşan neşeli köpeklerin yer aldığı evcil hayvan ilaçları için bile reklam vardı: "Veterinerinizden Simparica'yı isteyin!"
Bu tür reklamların çoğu İngiltere'de kesinlikle yayınlanamazdı.
Diğer Avrupa ülkeleri gibi Birleşik Krallık'da, doktorların hangi ilaçları yazacakları konusunda bağımsız kararlar vermesi gerektiği gerekçesiyle ilaç şirketlerinin doğrudan tüketicilere reklam vermesi yasaktır.
Gelişmiş ülkeler arasında sadece Amerika Birleşik Devletleri ve Yeni Zelanda ilaçların doğrudan tüketicilere reklamının yapılmasına izin veriyor.
Reklam vermek ilaç şirketleri için oldukça kazançlı bir strateji
Reklam vermenin ilaç şirketleri için oldukça kazançlı bir strateji olduğu kaydediliyor: Dartmouth College tarafından yapılan bir araştırmada, ilaç şirketlerinin 1997 ile 2016 arasında pazarlamaya harcadıkları miktarı neredeyse iki katına çıkardığı ve aynı dönemde reçeteli ilaç satışlarının üç kat yükseldiği belirlendi.
TV'lerde ilaç reklamının yapılmasını eleştirenlerse reklam kampanyalarının daha sonra tehlikeli yan etkilere sahip olduğu ortaya çıkan yeni ilaçları pazarlayabildiğini söylüyor. Bu arada, doktorlar hastalarını televizyonda reklamını yapılan ilaçlara gerçekten ihtiyaç duymadıklarına ikna etmek için bir hayli zaman harcamak zorunda kalıyor.
Dünya Sağlık Örgütü: İlaç reklamları "tüketici veya vergi mükellefi için daha yüksek ilaç maliyetine" neden olur
Dünya Sağlık Örgütü daha önce ilaç reklamlarının "tüketici veya vergi mükellefi için daha yüksek ilaç maliyetine" neden olduğu konusunda uyardı.
İngiltere’de devletin gözetimindeki Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) sayesinde çoğu reçeteli ilaç, belirlenmiş bir standart üzerinden yaklaşık 9.15 pounda (90.7 TL) satın alınabilir. İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'da tüm reçeteli ilaçlar ülkede ikamet edenler için ücretsizdir.
Kaynak: Washington Post-The Wall Street Journal
Yorumunuz