Almanya Başbakanı, Almanya'nın Ukrayna'nın diğer başlıca Batılı destekçileriyle birlikte Kiev'e gönderilen silahlardaki menzil kısıtlamalarını ilk kez kaldıracağını söyledi.
Friedrich Merz, Almanya, İngiltere, Fransa ve ABD'nin, Ukrayna'nın Rus topraklarındaki askeri hedefleri daha iyi vurabilmesini sağlamak amacıyla kısıtlamaları kaldırdığını açıkladı.
Pazartesi günü, Rusya'nın Ukrayna'ya bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük insansız hava aracı saldırısının ardından yaptığı açıklamada, "Ukrayna'ya teslim edilen silahlarda artık herhangi bir menzil kısıtlaması yok - ne İngilizler, ne Fransızlar, ne biz, ne de Amerikalılar tarafından" dedi.
"Bu, Ukrayna'nın artık kendini savunabileceği anlamına geliyor, örneğin Rusya'daki askeri mevzilere saldırarak... Çok az istisna dışında, yakın zamana kadar bunu yapamıyordu. Artık bunu yapabilir." diye ekledi.
Kremlin buna karşılık kararı "tehlikeli" olarak nitelendirerek, herhangi bir barış anlaşmasına varılmasına zarar vereceğini söyledi. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, "Bu kararlar gerçekten alındıysa, siyasi bir çözüme yönelik özlemlerimizle tamamen çelişiyorlar" dedi.
Ancak iktidarda sadece üç haftadan biraz fazla süredir bulunan Merz, Almanya'nın uzun menzilli Taurus füzelerini Kiev'e göndermeye hazırlanıp hazırlanmadığı konusunda bir harekette bulunmadı. Muhalefette, selefi Olaf Scholz'un aksine füzelerin Ukrayna'ya verilmesini savunmuştu.
Göreve geldiğinden beri Merz, daha temkinli bir yaklaşım benimsedi; Almanya’nın planları hakkında açıkça konuşmasının Moskova’ya çok fazla bilgi vermek anlamına gelebileceğini söyledi ve akıcı Almanca konuşan Putin’in, yalnızca Alman televizyon haberlerini izleyerek Berlin’in niyetlerini öğrenmemesi gerektiğini savundu. Merz, geçen hafta “stratejik belirsizlik” yaklaşımını tercih ettiğini ifade etti.
Ancak Berlin'de, muhtemelen Taurus olmak üzere daha uzun menzilli silahların teslimatına dair bir kamuoyu açıklaması yapma noktasında olabileceği yönünde spekülasyonlar var.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin çarşamba günü Almanya'nın başkenti Berlin'i ziyaret edeceği pazartesi sabahı duyuruldu.
Merz, Almanya ve müttefiklerinin politika değişikliğini, Ukrayna'nın ancak menzil kısıtlamalarının kaldırılmasıyla kendini savunabileceğini söyleyerek savundu.
Batılı liderler daha önce, uzun menzilli silahların menzilinin artırılmasının çok kışkırtıcı olduğunu ve nükleer güçle çatışmayı tırmandırma tehlikesi taşıdığını ileri sürmüş, uzun menzilli silahların kullanılmasının, bunları sağlayan ülkenin savaşa doğrudan katılımı olarak yorumlanacağını belirtmişlerdi.
Merz, WDR yayıncı kuruluşunun Europaforum konferansında konuşurken, "Biz buna jargonla 'uzun menzilli ateş' olarak adlandırıyoruz, yani Ukrayna'yı sınırlarının ötesindeki askeri hedeflere saldırabileceği silahlarla donatmak." dedi. Bunu "saldırgan Rusya ile Ukrayna'nın askeri liderliği arasındaki belirleyici fark" olarak nitelendirdi: Ukrayna'nın hedefinde askeri noktalar varken, Rusya sivilleri hedef alıyor.
Merz, WDR ile yaptığı görüşmede, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i eleştirirken özellikle sertti ve çatışmanın sona ermesine yol açabilecek görüşmelere katılma konusundaki küçümseyici yaklaşımının savaşı uzatma niyetini ortaya koyduğunu söyledi. "Putin, görüşme tekliflerini açıkça bir zayıflık işareti olarak görüyor." dedi.
Öte yandan ABD Başkanı Trump, Putin'in 'çıldırdığını' söyledikten sonra Rusya, Ukrayna'ya daha fazla İHA saldırısı düzenledi. Kiev'in iddiasına göre Moskova'nın Şubat 2022'de başlattığı tam ölçekli işgalden bu yana en büyük drone saldırısında en az altı kişi öldü.
Trump, başkanlık kampanyası sırasında, seçilmesi halinde Ukrayna'daki savaşı 24 saat içinde, hatta yemin etmeden önce bitireceğini defalarca iddia etmişti. Ancak bu hafta sonundaki saldırıların yoğunluğu ve sıklığı, Trump'ın Vladimir Putin'in barışla ilgilendiği yönündeki iddiasıyla büyük bir tezat oluşturuyor.
Kaynak: The Guardian
Yorumunuz