Özel Haber

İki devletli çözümün en büyük mimarı: Nikos Anastasiadis

Genel Yayın Yönetmenliği'ni yaptığı Kathimerini gazetesinden geçen ocak ayında istifa eden Andreas Paraschos’un istifa mektubu tarihi bir belgedir.

Genel Yayın Yönetmenliği'ni yaptığı Kathimerini gazetesinden geçen ocak ayında istifa eden Andreas Paraschos’un istifa mektubu tarihi bir belgedir.

Paraschos, 10 Ocak 2021’de Anastasiadis’le ilgili bir yazı yayınlanmış, ertesi gün Kathimerini gazetesi Andreas Paraschos’un adını Antreas Paraschos olarak değiştirerek, güya gazetecinin kendisinin yaptığı bir açıklamayı yayınlamıştı. 

‘Açıklama’da, Paraschos ilgili yazının son paragrafında (güney) Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı hakkındaki ifadelerinin sözde ‘verilerle belgelenmeyen’ fısıltılardan ibaret olduğu ve bu duyumları yayınlamanın ‘yanlış’lığı ifade ediliyordu. 

Andreas Paraschos gayet anlamlı bir istifa mektubu kaleme alarak, 13 Ocak 2021’de gazeteden resmen istifa etti.

Paraschos istifa mektubunda, 2017’de Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın sahibi olduğu avukatlık ofisinin 253 tane ‘altın pasaport’ çıkarttığı bilgisini Anastasiadis’le paylaştığını, konuyu araştırıp döneceğini söyleyen Anastasiadis’in herhangi bir yanıt vermediğini hatırlatıyordu. 

Andreas Paraschos istifa ettiren yazısında, Anastasiadis’in sahibi olduğu hukuk bürosunun altın pasaportlardan 300 milyon euro kazandığını yazmıştı. Ancak Anastasiadis’in, Atina’da, ‘herkesin içinde', Yunanistan’ın eski başbakanı Çipras’ın da bulunduğu bir ortamda, ‘altın pasaport’ların kendi hukuk bürosuna 300 milyon euro kâr ettirdiğini söylediğini sadece istifa mektubunda ifşa etmişti.

Hatta Paraschos, Anastasiadis’in ikinci döneminin sonunda, kendi hukuk bürosunun altın pasaport çıkartmaktan elde edeceği geliri 1 milyar euroya çıkarmayı planladığını da yazısında değil ama istifa mektubunda yazmıştı.

Andreas Paraschos aynı istifa mektubunda, Anastasiadis’in 2017 yılının Nisan ayında ilk kez ‘iki devletli bir çözüm’den bahsettiğini, dönemin Kıbrıslı Rum Dışişleri Bakanı İoannis Kasulidis’in Anastasiadis’e ‘Bir daha asla böyle bir şey söyleme" demek zorunda kaldığını da yazıyordu.

Anastasiadis, 2018’de, ‘Crans Montana'dan 16 ay sonra’, ‘düzinelerce yetkiliye’, ‘gizlice’ bir boşanmanın tercih edilebileceğini ve ‘ya bölünme ya da gevşek konfederasyonun Kıbrıs Hellenizminin çıkarına olabileceği’ni savunmuştu.

Anastasiadis, Andreas Paraschos’un istifa mektubunda belirttiği gibi, gazeteciye 'iki devletli çözüm'den bahsetmiş ve iki devletli çözüm için 'AB'den bir uzlaşma sağlamaya çalışacağını ve başpiskoposun rızasını alacağı'nı söylemişti. İstifa mektubunda Paraschos, ‘Ayrıca bana iki devletli bir çözüm tercihinden bahsetti ve iki devletli çözüm için “AB'den bir uzlaşma sağlamaya çalışacağını ve başpiskoposun rızasını alacağı"nı söyledi’ diye yazmıştı.

Türkiye'nin ve Kıbrıs Türk tarafının bugün uluslararası kamuoyunun ağır tepkisine rağmen 'iki devletli çözüm'ü bu kadar istikrarlı savunmasının temel nedeni, Anastasiadis'in bu görüşü Türkiye'den daha önce dile getirmiş olmasıdır.

Kıssadan hisse: Kıbrıs’ta halklar çözümü istediklerini güçlü bir şekilde ifade etmediği sürece, iki toplumlu diyaloglar doğrudan yurttaşlar arasında gelişmediği takdirde iç ve dış politikacılar ayrılığın mimarı olmaya devam edecektir.

Bu haberle ilgili herhangi başka bir bilgi ve/veya belgeye sahipseniz Mikro-Makro’ya iletisim@mikro-makro.net’den veya +90 533 852 60 63’den ulaşabilirsiniz.
:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın