ExxonMobil'in Güney Kıbrıs'ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde 2,5 yıl önceki son sondajının ardından tekrar sondaja başlayacağı öne sürüldü.
Kıbrıs Rum Enerji Bakanı Giorgos Papanastasiou’nun ExxonMobil'in güney Kıbrıs'ın MEB'inde yeni bir keşif sondaj programı planladığını doğruladığı bildirdildi. ExxonMobil'in önümüzdeki yılın başlarında 5. blokta yeni belirlenen, umut vadeden bir hedef olarak 'Electra'nın sondajına başlayacağı ve 10. blokta daha fazla keşif sondajı yapacağı ileri sürüldü.
ExxonMobil'in Kıbrıs'ta, Glaucus kuyusundaki son sondajında tahmin edilen 5-8 trilyon kübik feetin alt sınırında 5 trilyon kübik feete yakın gaz olduğu belirlenmiş ve tahmini miktarın beklentilerin altında olduğu ortaya çıkmıştı.
İtalyan petrol şirketi ENI’ye ait sondaj gemisine 2018’de Türkiye savaş gemileri müdahale etmesiyle, ENI Kıbrıs’tan çekilerek sondaj gemisini Fas’a göndermişti.
Cyprus Mail’in haberine göre Amerikan ExxonMobil, 5 ve 10 numaralı bloklarda potansiyel gaz sahaları için sondaja başlayacak.
Sondaj başarılı olursa ve keşiflerin büyüklüğüne bağlı olarak ExxonMobil ya gazı boru hattıyla Mısır'a gönderecek ya yüzen LNG tesisinde veya Kıbrıs'ta kara tabanlı LNG tesisinde gazı çıkaracak. Geçmişte şirket Vasilikos'ta kara tabanlı bir LNG tesisinde gazı çıkarmayı tercih ettiğini duyursa da bu en az 15 trilyon kübik feet gaz keşfini gerekli kılıyor. Bu durumda Glaucus sondaj kuyusunda çıkacak gazın 5 tcf’den 10tcf’ye çıkması gerekiyor.
Sondaj ve sonuçların değerlendirilmesinin 2025 yılı sonundan önce tamamlanmasının pek mümkün olmadığı ve geliştirme seçeneklerini değerlendirmek için gereken zaman göz önüne alındığında, ExxonMobil'in Kıbrıs'ta herhangi bir gaz bulgusunun işletilmesine devam edebilmesinin on yılın sonunu bulması muhtemel olduğuna dikkat çekildi.
ExxonMobil'in keşif başkan yardımcısı John Ardill’in verdiği bir röportajda, ilk önceliğin Doğu Akdeniz kaynaklarının tam bir resmini elde etmek olduğunu vurguladığına atıf yapılan haberde, Ardill’in Kıbrıs'ın "çok sayıda orta büyüklükte" keşifle karakterize olduğunu kaydettiği ve "Adada modüler LNG tesisleri veya yüzen bir LNG tesisi dahil olmak üzere birden fazla geliştirme seçeneği’ olduğunu söylediği belirtildi.
ExxonMobil'in stratejisinin, büyük keşifleri hedef aldığı, dünya çapında 'yüksek riskli yüksek getirili' olasılıklarla ilgilendiği ve şu ana kadar en dikkat çekici başarısını, 11 milyar varilden fazla petrol keşfettiği Guyana açıklarında elde ettiği kaydedildi.
ExxonMobil'in Mısır MEB'inde de önemli bir varlığı bulunuyor ve şirket 2023'ün başlarında Kıbrıs'ın 5 ve 10 numaralı bloklarına bitişik iki yeni derin su bloğunu, Masri ve Kahire’yi satın aldı.
ExxonMobil, Mısır'ın Masri ve Kahire blokları için yüzde 40'lık bir katılıma sahip olan QatarEnergy ile bir anlaşma imzalamıştı.
Haberde, 2022'de, ExxonMobil'in Kıbrıs açıklarından geri çekiliyor gibi göründüğü ancak şirketin LNG portföyünü genişletme stratejisi doğrultusunda Kıbrıs’a geri döndüğü yorumu yapıldı.
Kaynak: Cyprus Mail
Türkiye'de BOTAŞ ExxonMobil ile geçen mayıs ayında 10 yıl süreyle, her yıl yaklaşık 2,5 milyon tona kadar LNG tedarik etmek üzere bir anlaşma imzalamıştı.
Yorumunuz