Dünya

Enflasyon böyle artıyor: Otomobil üreticileri yapay olarak fiyatları yüksek tutmaya devam edecek

Otomobil üreticileri Daimler [Mercedes’in de üreticisidir] ve BMW fiyatları yapay olarak yüksek tutmak için premium modellerde arzı sınırlıyor...

Otomobil üreticileri Daimler [Mercedes’in de üreticisidir] ve BMW, pandemi sırasında yaşanan yüksek fiyat artışlarının aşağıya inmesini önlemek amacıyla, sektör genelindeki bilgisayar çipi sıkıntısı hafiflediğinde bile premium modellerinin hacmini sınırlamayı planlıyor.

Otomobillerin elektronik camlardan sürücü destek sistemlerine kadar birçok aksamında kullanılan yarı iletkenlerdeki üretim sıkıntısı araç üretimini ve dolayısıyla otomobil arzını düşürdü ancak tüketici talebi karantinaların ardından toparlanıyor.

Müşterilerin pandemi sırasında daha yüksek fiyatlar ödemeye istekli olmaları Alman lüks otomobil üreticilerinin fiyatları daha da artırmasına teşvik etti.

Daimler: Bilinçli olarak talebin altında, daha az araba tedarik edeceğiz

Daimler'in finanstan sorumlu başkanı Harald Wilhelm, Financial Times'a verdiği demeçte, "Bilinçli olarak talebin altında, daha az araba tedarik edeceğiz ve aynı zamanda vitesi daha yükseğe, lüksün sonuna doğru artıracağız" dedi.

BMW: Fiyatları yüksekte tutmak için arzı aynı şekilde yönetmeye devam edeceğiz

BMW’nin CFO'su [Finans Müdürü] Nicolas Peter, "BMW’nin son 24 ayda fiyatlandırma gücünde önemli bir gelişme kaydettiği”ni söyledi. Münih merkezli otomobil üreticisinin planı, “Fiyatlandırma gücünü bugünkü seviyede tutmak için arzı yönetme şeklini açıkça sürdürmek.” 

Premium modellerde yapay fiyat artışı devam edecek

Endüstri yöneticileri, araba satıcıları ve analistler, sınırlı yarı iletken arzı nedeniyle oluşan çip kıtlığının, premium modellerin fiyatlandırılmasında ve satılmasında yeni bir yaklaşımın habercisi olacağını söylüyor.

Analist Arndt Ellinghorst, "Pandemi farklı bir paradigmanın mümkün olduğuna dair herkesin gözünü açtı. Bayiler dahil herkes bunu seviyor" dedi.

Nasıl olsa satılıyor diye bayiler indirimleri kesti

Genellikle olgun pazarlarda yüzde 15 civarındaki bayilerin müşterilere sundukları indirimler bazı modellerin etiket fiyatının üzerinde satılmasıyla kesildi.

Ortalama indirimde yüzde bir puanlık bir düşüş, otomobil üreticileri için 20 milyar dolarlık ekstra kâr sağlıyor

Ellinghorst'a göre, ortalama indirimde yüzde bir puanlık bir düşüş, otomobil üreticileri için 20 milyar dolarlık ekstra kâr sağlayacak. Avrupa ve ABD'de yapılan bayi indirimleri, pandemi öncesi gördüğü zirveden en az iki kat azaldı.

BMW’nin CFO'su [Finans Müdürü] Nicolas Peter, ABD bayileri grubunun daha önce “Arabalara galeride ihtiyacımız var, müşteri cumartesi sabahı saat 10'da geliyor ve her şeyi bitmiş, en geç saat 1'de arabanın plakasını sabitlemiş olarak ayrılmak istiyor" dediklerini söylüyor.

Ancak şimdi, "müşteriler üç ila dört ay beklemeye hazır ve bu da fiyatlandırma gücümüze yardımcı oluyor" diyorlar. Peter, "Tabii ki bekleme süresi çok uzun olmamalı, ancak BMW gibi premium bir araba satın alırsanız, bu duygusal bir karardır… Kısa bir süre beklemenin müşteri deneyimini daha da büyük ve daha iyi hale getiren bir şey olduğuna inanıyorum” diyor.

BMW ve Mercedes’in kârlarında ciddi artış görülüyor

Artan fiyatlandırma gücü, BMW ve Daimler'in kârını şimdiden yükseltti. Mercedes, 2018'in aynı döneminde yüzde 8,4 iken son rapor edilen çeyrekte yüzde 12,2'lik bir satış getirisi elde etti. BMW'nin ise aynı marjı yüzde 8,6'dan neredeyse yüzde 16'ya ulaştı.

Daimler'in finanstan sorumlu başkanı Harald Wilhelm, çip kıtlığı fiyatları yapay olarak yükseltirken, "bir gün yarı iletken sorunu ortadan kalkacak ve fiyat, marj ve karışım odağı ile devam edeceğiz" dedi.

Avrupa Merkez Bankası enflasyonun gelecek sene düşmesini bekliyor ama…

Küresel ekonomi toparlanırken merkez bankalarının enflasyon belirtilerine karşı tetikte kalmasına rağmen, lüks otomobil üreticilerinin yüksek fiyatlandırmaya bağlı kalacağına ilişkin işaretler geliyor.

Avrupa Merkez Bankası bu hafta, bu yıl için enflasyon tahminini yüzde 2,2'ye yükseltti, ancak gelecek yıl enflasyonun yüzde 2 hedefinin altına düşeceğini ve 2023'te sadece yüzde 1,5'te kalacağını öngördü.

Kaynak: Financial Times

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın