Dünya

Endonezya’da ormansızlaştırma nedeniyle aç kalan piton kadını yuttu

Sürüngenlerin insanları öldürme sıklığının artmasının arkasındaki temel faktörlerden biri ormansızlaştırma...

Endonezya’da bir kauçuk plantasyonunda çalışan 54 yaşındaki bir kadın işe gittikten sonra bir daha evine dönemedi. 

Bir şeylerin yanlış gittiğinde dair ilk işaret, kadını aramaya çalışan eşinin, kayıp karısının sandaletlerini, ceketini, başörtüsünü ve bıçağını orman zemininde bulmasıydı.

Ertesi sabah kadını arayan bir arama ekibi, ağır şişmiş bir yılanla karşılaştı.

Yerel polis yaptığı açıklamada, "Arama sırasında ekip, kurbanı avladığından şüphelendiğimiz 7 metre [22 fit] uzunluğunda dev bir piton buldu. Ekip yılanı yakaladı" dedi.

Arama ekibi sürüngeni öldürdü ve midesini keserek açtı. Aranan kadın kalıntıları bozulmamış olarak yılanın midesinde bulundu.

Polis, Sumatra adasında, Jambi eyaletindeki Betara köyü yakınlarında sürüngeni budu. "Kurbanın cesedini yılanın içinde bulduğumuzda yok edilmemişti, yani yakın zamanda tamamen yutulmuştu" açıklamasını yaptı.

Zehirli olmayan pitonlar genellikle insanlara saldırmazlar. Bunun yerine daha küçük hayvanlarla beslenmeyi tercih ederler. Avını boğarak öldürmeden önce zehirli olmayan bir ısırıkla avlarını son darbeyi vurur ve ardından avlarını yutarlar.

Ancak bazen, insanları da avladıkları bilinmektedir.

Endonezya Herpetofauna Vakfı Müdürü Nathan Rusli, ağlı piton olarak bilinen piton Sumatra, Jambi'de yaşayan pitonların yetişkin bir insanı tüketecek kadar büyük, tek sürüngen olduğunu söyledi.

Rusli, The Washington Post gazetesine yılanın insanı vücudunu etrafından sardığını, sıkıca sardıktan sonra insanın nefes almasını engelleyerek, başlarından büyük avları yutabildiklerini aktardı. Yılda bir kez, bu tür insan yutan ağlı piton olayı yaşandığını kaydetti.

Bandung Teknoloji Enstitüsü'nden profesör, Endonezyalı yılan uzmanı Djoko Iskandar, "Çoğu vaka, Sumatra ve Sulawesi'deki kauçuk ve kakao tarlalarında çalışan çiftçi vakalarıdır. Çoğu olay geceleri meydana gelir" dedi. Iskandar, sadece son derece uzun sürüngenlerin yetişkin insanları başarılı bir şekilde avlayabildiğini, en küçük Endonezya pitonunun bile 18 metreden uzun olduğunu belirtti.

Yılan uzmanları, pitonların yaşam alanlarını yerle bir eden insanlara yönelik saldırılarının arttığını ve insanların giderek daha fazla tehdit altında olduğunu kaydediyor. 

2017 yılında, Sulawesi adasındaki 25 yaşındaki bir köylü, 23 metrelik bir pitonun içinde keşfedildi. Ertesi yıl, bu kez Muna adasında, mısır mahsulü yetiştiren 54 yaşındaki bir kadın, ağlı pitonların çok olduğu bir bölgede bir yılan tarafından tamamen yutuldu.

Yılanları doğal çevrelerinden ve besin kaynaklarından mahrum bırakan ormansızlaşma, sürüngenlerin insanları öldürme sıklığının artmasının arkasındaki faktörlerden biri olarak gösteriliyor. Küresel Orman İzleme Örgütü'nün son verilerine göre, 2000 yılından bu yana Endonezya, öncelikle ormansızlaşmanın bir sonucu olarak, toplam ağaç örtüsünün yüzde 18'ini yitirdi.

Rusli, "Ormanları, bu hayvanların doğal yaşam alanlarını yok ederseniz, nereye gidecekler? Özellikle bir alan parçalanmışsa, ormanın başka bir bölümüne ulaşmak için insan yerleşimlerini geçmeleri gerekecek” dedi.

Ayrıca, insanların ürettiği çöpler, beslenmek isteyen sıçanlar ve evcil hayvanlar için kolay ödüllerdir. Hayvanların yaşadığı alanları giderek daha fazla tecavüz eden insanların kurduğu yerleşkelerdeki çöpler yırtıcı hayvanlar için bir başka cazibe merkezidir. Pitonların aynı yiyecek avı için daha fazla rekabet etme olasılıkları daha yüksektir.
Kaynak: The Washington Post

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın