Dünya

Doların değer kazanması ve yavaş büyüme riskleri artırıyor

FED'in faizi artırmasıyla doların değer kazanması ve Çin’deki büyümenin yavaşlamasıyla Çin'den talebin düşmesi gelişmekte olan ülke ekonomilerini olumsuz etkiliyor.

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri, yükselen ABD faiz oranlarının yükselmesi ve Çin ekonomisindeki yavaşlama Çin’in gelişmekte olan ekonomilerden mal ithalinin azalmasıyla pandeminin ilk aşamalarından bu yana en fazla düşüşü yaşıyor. 

FED'in faizi artırmasıyla dolar değer kazandı, gelişmekte olan ülkelerin para birimleri değer kaybetti

Gelişmekte olan piyasa para birimlerine yönelik MSCI göstergesi, ABD Merkez Bankası Federal Rezerv'in yüksek enflasyonu dizginlemek amacıyla faizi artırarak para politikasında agresif bir sıkılaştırmaya başlamasıyla nisan ayının başından bu yana yüzde 4'ten fazla düştü ve ABD dolarının değerini artırdı.

Çin'in gelişmekte olan ülkelerden mal talebi düştü

Çin'deki Corona virüs kilitlenmeleri, gelişmekte olan ekonomiler için çok önemli bir talep kaynağını tehdit ederek daha fazla baskı yarattı. 

Pazartesi günü, Çin yuanı ülkenin ihracatının geçen ay iki yılın en düşük hızda büyüdüğünü ve gelişen piyasa para birimlerinde ek satışlara yol açtığını gösteren verilerin ardından 18 aydan fazla bir süredir dolar karşısında en düşük seviyesine geriledi.

Ukrayna'daki savaş diğer bir neden

Gelişmekte olan piyasalar üzerine stratejist Cristian Maggio, "FED'in faiz oranlarını yükselttiği ve enflasyonun daha da yükseldiği bir zamanda Çin talebinin soğumasını yaşadık. Bu yetmezmiş gibi, Ukrayna'daki savaşla ilgili risklerimiz halen var. Bu çok toksik bir kombinasyon" dedi. 

Yükselen ABD faiz oranları, gelişmekte olan piyasaları yatırımcılar için nispeten daha az çekici hale getiriyor ve birçoğunun paralarını daha riskli ekonomilerden çekmesine ve Amerikan finansal sisteminin göreceli güvenliğine kaydırmasına neden oluyor. 

Geçen hafta FED’in 2000 yılından bu yana ilk kez faiz oranlarını yarım puan artırmasıyla gelişmekte olan piyasa para birimlerini düşürdü. Brezilya reali ve Güney Afrika randı gibi Hint rupisi de dolar karşısında değer kaybetti. 

Kaynak: Financial Times

Türkiye'de de dolar bugün 15 TL'yi aşarak, 15,26 TL'ye çıktı.

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın