Dünya

Çin’deki kış olimpiyatlarını boykotta Uygur Türkleri birinci neden ama Türkiye sessiz

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Pekin’in Doğu Türkistan politikasını 2009 yılında “soykırım” olarak tanımlamış ve Çin’de Uygur Türkleri’nin gördüğü baskıyı dünya kamuoyunda defalarca dile getirmişti.

ABD, Avustralya, İngiltere ve Kanada 2022 Pekin Kış Olimpiyatları'nın diplomatik olarak boykot edeceklerini açıkladı.

4 ülke de Çin’i insan haklarını ihlal etmekle ve bir milyondan fazla Müslüman çoğunluklu Uygur'u, bazı eski tutukluların işkence gördüklerini, tecavüze uğradıklarını veya zorla kısırlaştırıldıklarını iddia ettikleri Sincan'daki gözaltı merkezlerinde hapsetmekle suçluyor.

Pekin, kampların uzak batı bölgesinde ayrılıkçılık ve İslamcı terörle mücadele için tasarlanmış yeniden eğitim merkezleri olduğunu söyleyerek iddiaları reddediyor.

Pekin Kış Olimpiyatları 04-20 Şubat 2022’de Pekin’de yapılacak.

Çin, Kış Olimpiyatları'na yönelik diplomatik boykot nedeniyle ABD'yi misillemeyle tehdit ederken, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, "gelip gelmemeleri kimsenin umrunda değil" dedi.

Uygur Türkleri’ne işkence yapıldığını ilk dile getiren ülkelerden Türkiye ve Türkiye iktidarının tavrının ne olacağı merak ediliyor

Çin’in insan hakları ihlallerine karşı diplomatik boykota katılan ülkelerin sayısını artarken Uygur Türkleri’ne işkence yapıldığını ilk dile getiren ülkelerden Türkiye ve Türkiye iktidarının tavrının ne olacağı merak ediliyor.

Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Pekin’in Doğu Türkistan politikasını 2009 yılında “soykırım” olarak tanımlamış ve Çin’de Uygur Türkleri’nin gördüğü baskıyı dünya kamuoyunda defalarca dile getirmişti.

Türkiye’nin son yıllarda Çin’in Uygur politikalarını açıkça eleştirmeyi azalttığı ileri sürülüyor

Ancak Türkiye’nin son yıllarda Çin’in Uygur politikalarını açıkça eleştirmeyi azalttığı ileri sürülüyor.

Amerika’nın Sesi’nde yayınlanan bir haberde şu ifadeler yer almıştı: “Diğer uzmanlar Türkiye’nin Uygurlar’a yönelik tavrındaki değişikliğin Türk ekonomisinin düşüşte olduğu yılların ardından ekonomik temelli olduğu görüşünde.

Merkezi Washington’da bulunan Brookings Enstitüsü uzmanlarından Kemal Kirişci’ye göre Türk hükümeti Çin’le yatırım ve ticaret ilişkilerinin Türk ekonomisini kurtarmasını umuyor."

Kaynaklar: CNN - VOA

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın