Haftanın son işlem gününe yüzde 0,53'lük düşüşle 9.495,97 puandan başlayan Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, gün içinde kayıplarını artırarak yüzde 3,24 değer kaybına ulaştı. Özellikle bankacılık hisselerinde yaşanan sert düşüşler dikkat çekti. Bankacılık endeksi, açılışın ardından yüzde 4,76 oranında değer kaybetti.
Sektörel bazda değerlendirildiğinde, bilişim endeksi yüzde 0,28 ile günün en fazla kazandıran sektörü olurken, metal ana sanayi endeksi yüzde 0,96 ile en fazla değer kaybeden sektör oldu. Ancak genel tablo, piyasada satış ağırlıklı bir eğilimin hakim olduğunu ortaya koyuyor.
Borsa İstanbul'da hafta boyunca volatilite yüksekti. 20 Mart tarihinde BIST 100 endeksi yüzde 0,50 değer kaybıyla 9.810,94 puana gerilemişti. Çarşamba günü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından ise endeks günü yüzde 8,72 gibi sert bir kayıpla 9.860,29 puandan tamamlamıştı.
Merkez Bankası’ndan kritik adımlar
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasalarda yaşanan dalgalanmayı kontrol altına almak için Para Politikası Kurulu’nun (PPK) ara toplantısında faiz adımı attı. Gecelik vadede borç verme faiz oranı yüzde 44’ten 46’ya yükseltildi. Politika faizi yüzde 42,5’te, gecelik borçlanma faizi ise yüzde 41’de sabit tutuldu. Ayrıca TCMB, 1 hafta vadeli repo ihalelerine geçici süreyle ara verileceğini açıkladı.
TCMB tarafından yapılan açıklamada, "Finansal piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla gerekli görülmesi halinde ek önlemler alınacaktır. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır" denildi.
Bu açıklamalar piyasalarda kısa vadeli istikrar sağlasa da satış baskısını tamamen ortadan kaldırmaya yetmedi.
Kaynak: Dünya
Yorumunuz