Dünya

BM Genel Kurulu, İsrail işgalinin sona ermesi için tarihi bir karar aldı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, İsrail'in Filistin topraklarındaki yasa dışı varlığına 12 ay içinde son verilmesini talep etti. ABD ve İsrail karara karşı çıktı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK), İsrail'in Filistin topraklarındaki yasa dışı işgalini en geç 12 ay içinde sona erdirmesi çağrısı yapan bir kararı çoğunluk oyu ile kabul etti.

Filistin bu adımı "tarihi" olarak nitelendirdi.

Bağlayıcı olmayan tasarı, çarşamba günü 124 lehte, 14 karşı oyla kabul edildi; 43 ülke çekimser kaldı.

İsrail'den Filistin'i 1967'de işgal etmesinden bu yana el koyduğu toprak ve diğer "taşınmaz mallar"la birlikte tüm varlıkları ve tüm kültürel varlıkları iade etmesi istendi

BM Genel Kurulu'nun çoğunluk oyu ile aldığı kararda, İsrail'in uluslararası hukuka uyması ve askeri güçlerini çekmesi, tüm yeni yerleşim faaliyetlerini derhal durdurması, işgal altındaki topraklardan tüm yerleşimcileri tahliye etmesi ve işgal altındaki Batı Şeria içinde inşa ettiği duvarın bazı kısımlarını kaldırması istendi.

BM Genel Kurulu ayrıca İsrail'in 1967'de işgalin başlamasından bu yana el koyduğu toprak ve diğer "taşınmaz malları" ile tüm varlıkları ve Filistinlilerden ve Filistin kurumlarından alınan tüm kültürel varlıkları iade etmesini talep etti.

İsrail'in Filistinlilere tazminat ödemesi talep edildi

Kararda ayrıca İsrail'in işgal sırasında yerlerinden edilen tüm Filistinlilerin memleketlerine dönmelerine izin vermesi ve işgalin yol açtığı zararların tazmin edilmesini talep ediliyor.

Misyonu "insan haklarına ve temel özgürlüklere saygıyı" teşvik etmek olan BM Genel Kurulu, dünyadaki tüm egemen ülkeleri kapsıyor, dolayısıyla çarşamba günkü oylama, İsrail'in Filistin işgaline yönelik uluslararası muhalefetin derinliğini vurguluyor.

Kararda, BM'nin en üst mahkemesi olan Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) İsrail'in Filistin topraklarındaki varlığının hukuka aykırı olduğu ve sona erdirilmesi gerektiği yönündeki tavsiye kararına da yer verildi.

Mahkeme, temmuz ayında İsrail'in işgalci güç statüsünü kötüye kullandığına karar vermiş ve Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki İsrail yerleşimlerinin yasa dışı olduğunu vurgulamıştı.

Uluslarası konferans toplanacak

Kararda ayrıca, Filistin sorununa ve Ortadoğu'da adil, kalıcı ve kapsamlı bir barışın sağlanması için iki devletli çözüme ilişkin BM kararlarının uygulanması amacıyla uluslararası bir konferans toplanması da yer alıyor.

Devletler ayrıca işgal altındaki Filistin Toprakları'nda kullanılabileceğinden şüphelenilmesi için makul gerekçelerin bulunduğu durumlarda İsrail'e silah, mühimmat ve ilgili teçhizat transferini durdurmaya çağrıldı.

ABD, İsrail, Çekya, Macaristan, Arjantin ve bazı Pasifik adaları karara karşı çıktı

Çatışmaya iki devletli bir çözüm arayışında olan ABD, çarşamba günü İsrail'le birlikte BM Genel Kurulu kararına karşı çıktı. Aynı şekilde Çekya, Macaristan, Arjantin ve bazı küçük Pasifik ada devletleri de karara karşı çıktı.

Fransa, Finlandiya ve Meksika karar lehine oy verirken, İngiltere, Ukrayna ve Kanada çekimser kaldı

Fransa, Finlandiya ve Meksika da dahil olmak üzere birkaç ABD müttefiki çarşamba günkü karar lehine oy kullandı. Birleşik Krallık, Ukrayna ve Kanada çekimser kaldı.

Karar tasarısı, BM'de daimi gözlemci devlet olan Filistin tarafından sunuldu.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, kararı memnuniyetle karşıladı ve dünya çapındaki ülkeleri, İsrail'e karara uyması için baskı yapma yönünde adım atmaya çağırdı.

Abbas, "Bu karar üzerindeki uluslararası mutabakat, Gazze ve Kudüs de dahil olmak üzere Batı Şeria'da kapsamlı bir saldırı ve soykırımla karşı karşıya olan Filistin halkımızın, özgürlük ve bağımsızlık özlemlerine ulaşma ve başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devleti kurma umutlarını yeniliyor" dedi.

Kaynak: BM

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın