İngiltere merkezli, dünyanın en iyi araştırma gazetecilik yapan haber sitelerinden biri olarak kabul edilen Bellingcat, aralarında Türkiye, Adana’daki İncirlik Hava Üssü de dahil Avrupa’daki 6 Amerikan üssünde kaç tane, hangi tip nükleer silah bulunduğu ve nükleer silahların nerede saklandığı gibi bilgilere ulaştı.
Haberde, İtalya’daki Aviano ve Hollanda’daki Volkel'deki nükleer silahlarla ilgili yeni bilgilerin yanı sıra, ‘Avrupa'daki nükleer silahlara ev sahipliği yaptığı bildirilen diğer tüm üslerdeki kasaların ayrıntıları’na ulaşıldığı belirtildi. Bu üslerin İncirlik (Türkiye), Ghedi (İtalya), Büchel (Almanya) ve Kleine Brogel (Belçika) olduğu kaydedildi.
Amerikan üslerinde görevli Amerikalı askerler hassas bilgileri online uygulamalara kaydetmiş
Foeke Postma tarafından yapılan haberde, Avrupa’daki Amerikan üslerinde görevli Amerikalı askerlerin, bir tarafta soruları diğer tarafta cevapları gösteren ‘Flashcard mobil uygulamalar’ olarak bilinen bilgi kartı öğrenme uygulamalarına gizli olması gereken nükleer silahlara ilişkin bilgileri not ettiği bildirildi.
Bellingcat, Google’da nükleer silahlar ve Avrupa’daki üslerle ilgili bilinen askeri anahtar terimleri aradığında bazı önemli bilgilerin Flashcard mobil uygulamalar’da not edildiğini fark etti ve böylece nükleer silahlar hakkındaki hassas bilgilere ulaştı.
Haberde, bazı bilgi kartlarının online olduğu ve sekiz yıl gibi oldukça uzun süredir herkes tarafından görülebileceğine dikkat çekildi. Bellingcat'in keşfettiği bilgi kartları 2013 yılına kadar halka açıktı ve bazıları Nisan 2021'de bile kullanılıyordu.
Nükleer silahları ve cihazları korumakla görevli askerler tarafından açılan ve incelenen bilgi kartları sadece üsleri ortaya çıkarmakla kalmadı, nükleer silahlar içeren "sıcak" tonozları da tanımladı.
Silah Depolama ve Güvenlik Sistemleri’nde (WS3) B61 nükleer bombalar depolanıyor
Haberde, nükleer silahlı üslerin Koruyucu Uçak Sığınıkları (PAS- Protective Aircraft Shelters), elektronik kontrolörler, sensörler ve zemine yerleştirilmiş bir kasadan oluşan Silah Depolama ve Güvenlik Sistemleri (WS3-Weapons Storage and Security System) ile donatılmış olduğu belirtiliyor ve bu kasaların her birinde en fazla 4 adet B61 termonükleer yerçekimi bombası depolanabileceği kaydediliyor.
WS3’lerin tipik olarak taktik B61 nükleer bombalarının güvenli bir şekilde depolanması için kullanıldığı biliniyor.
Avrupa'daki hava üslerinin isimleriyle birlikte Google'da "PAS", "WS3" ve "vault" (zemine yerleştirilen tonoz) kelimelerini arayan Bellingcat muhabiri, Chegg, Quizlet ve Cram gibi ücretsiz flashcard platformlarında Amerikalı askerlerin bu bilgileri kartlara yazmış olduğunu gördü.
2014’te İncirlik Hava Üssü’nde 25 Adet nükleer bomba B61 kasası bulunuyordu
İncirlik için yapılan aramalarda 2014’de Cram.com’da oluşturulan bir bilgi kartına ulaşıldı ve kartta İncirlik üssü için kullanılan IAB (İncirlik Air Base-IAB-İncirlik Hava Üssü) kodu ile 25 adet WS3 bulunduğu bilgisi kaydedilmişti. Dolayısıyla 2014 yılında İncirlik’te 25 adet WS3, yani B61 termonükleer yerçekimi bombası kasası bulunuyordu.

Kısaltması 'IAB' olan İncirlik Hava Üssü'nde kaç tane WS3 tonozu olduğu, '25' adet cevabıyla birlikte kaydedilmiş.

B61 termonükleer bomba, Wikipedia
Bir askerin esir alındığını bildirmek için telefonda söylenecek gizli kelimeler bile not edilmiş
Bazı bilgi kartlarından, İncirlik, Volkel ve Aviano üslerindeki güvenlik kameralarının sayısını, kamera konumlarını, sensörler ve radar sistemleriyle ilgili bilgilerinden yasaklı bölgelere ve ekipman türlerine kadar birçok bilgiye ulaşılıyordu. Hatta bir askerin esir alındığını bildirmek için telefonda söylenecek gizli kelimeler bile not edilmişti.

Yayın organı hassas bilgi oldukları için bu bilgileri sansürleyerek verdi.
Haberle birlikte NATO uygulamalardaki askeri bilgileri derhal sildirdi
Haber yayınlanmadan önce yorum için Bellingcat NATO ve ABD Ordusu'na ulaştı ve sonrasında tüm flashcard uygulamalarındaki askeri bilgilerin bu platformlarından kaldırıldığını belirtti.
Haberden önce ABD'nin nükleer silahlarının depolandığı üslere ev sahipliği yaptığı bildirilen Belçika, Almanya, İtalya, Türkiye ve Almanya Savunma Bakanlıkları ile ABD askerlerinin bilgi kartlarının kullanımı konusunda iletişime geçen Bellingcat, yayından önce hiçbir bakanlıktan yanıt alamadığını bildirdi.
Kaynak: Foeke Postma, Bellingcat, 28 Mayıs 2021.
Haberin ayrıntılarına Bellingcat’den ulaşabilirsiniz.
Ayrıca bkz: Daily Sabah-AFP
Yorumunuz