Dünya

Avrupa 'enerji milliyetçiliği'ne düşmezse kurtarır; Rusya ise çuvallar

Financial Times gazetesi ekonomi editörü Chris Giles, 'Avrupa çapında bir durgunluktan kaçınmanın neredeyse hiçbir yolu olmadığı'nı kaydetti. Buna rağmen 'durgunluğun ne derin ne de uzun süreli olacağı' öngörüsünde bulundu.

Financial Times gazetesi ekonomi editörü Chris Giles, Rusya Devlet Başkanı Putin’in önümüzdeki kış aylarında Avrupa’ya doğal gaz arzını ‘ekonomik bir silah’ olarak kullanacağını açıkça belli ettiğini ve bu nedenle “Avrupa çapında bir durgunluktan kaçmanın neredeyse hiçbir yolu” olmadığını kaydetti. Giles, buna rağmen durgunluğun ne derin ne de uzun süreli olacağı öngörüsünde bulundu.

Gazetenin ‘Opinion’ ('Görüş') sütununda yayınlanan yazısında, ithal edilen gazın fiyatları tekrar yükseldiğinde, reel gelirlerin ve hanehalklarının temel harcamalar dışında para harcama kabiliyetinin kaçınılmaz olarak düşeceğini ve durgunluklardan kaçınmanın neredeyse imkânsız olacağını belirtti. 

Asıl kâbus geçici durgunluk değil, Putin vanayı kıstığında ortaya çıkabilir 'enerji milliyetçiliği'

Chris Giles, Avrupa’nın kaçınması gereken kâbusun ekonomik durgunluktan ziyade “Putin vanayı kıstığında” ortaya çıkabilir “enerji milliyetçiliği” olduğunu vurguladı. 

Avrupa ekonomisindeki durgunluk geçici, bu kış tüketimi sınırlayarak ve dayanışma gösterilerek atlatılırsa sonraki her kış durum daha iyiye gidecek

Enerjide en önemli savunmanın Avrupa’nın Rusya’dan ithal ettiği gazın ikame edilmesi ve alternatif enerjilerle Rus gazına olan bağımlılığın daha da azaltması olduğunu kaydeden Giles, enerji tüketimini sınırlayarak ve dayanışma göstererek bu kış atlatıldıktan sonra, her kış durumun daha da iyileşeceğini hatırlattı. 

Kıtlık karşısında enerji tüketimini sınırlamak için Japonya ve Alaska'da yapılan kampanyaların işe yaradığına dikkati çeken yazar, tüketimi sınırlamak için en yoksul ailelere yapılacak sübvansiyonların dışında enerji maliyetindeki artışları tüketiciye yansıtılması gerektiği görüşünü destekledi.

Geçici durgunluğa katlanıldıktan sonra Rusya Avrupa pazarını kaybetmiş olacak

Chris Giles, "kaos yaratmaya yönelik kasıtlı girişimler karşısında" ekonomik üretimdeki geçici durgunluğa katlanılmasıyla, Rusya'nın ana ihracat sektörü olan fosil yakıtları için Avrupa pazarını kaybedeceğini, bunun da yaptırımlarla önemli ölçüde zarar görmüş ve üretim için gerekli malları ithal edemeyen Rus ekonomisine başka bir ağır darbe indireceğini ifade etti. 

Kaynak: Financial Times

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın