Dünya

Arjantin'in yeni başkanı ABD Doları’na geçmek istiyor

Arjantin'de yapılan cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerini pazar günü kazanan sağcı ekonomist Javier Milei, Arjantin’in ulusal para birimi peso yerine ABD Doları’na geçmeyi planlıyor. Ancak Arjantin’in neredeyse değersiz olan pesoyu dolarla takas edecek kaynağı yok…

Arjantin'de yapılan cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerini pazar günü kazanan Javier Milei, ülkesinde ulusal para birimi peso yerine ABD Doları kullanmak istiyor. 

Aşırı sağ görüşleri ile tanınan Milei, pesoyu dolarla değiştirmenin hiperenflasyonu kontrol altına alacağını ve hırpalanmış ekonomiyi canlandırabileceğini düşünüyor.

Javier Milei, elinde elektrikli testere ile seçim kampanyasını yürütmesiyle dikkat çekti. Kendisinden "aslan" olarak bahsetti. Papa Francis'i "yeryüzündeki kötülüğün temsilcisi" olarak nitelendirdi.

Kürtaj yasasını iptal etmek için referanduma gideceğini söyledi. İnsanların kendi hayati organlarını satmalarına izin verilmesi olasılığını gündeme getirdi. 

53 yaşındaki ekonomist Milei, hayranlık duyduğunu dile getirdiği ABD eski başkanı Trump’a benzetiliyor. Devletin küçültülmesini ve "siyasi kastın" temizlenmesini savunuyor.

İnsanların iklim değişikliğine neden olmakta bir rolü olduğu fikrini reddediyor. Arjantinli olan Papa Francis'i sosyal adaleti savunduğu için "embesil ve komünist" olarak tanımlıyor.

Seçim zaferinin ardından Milei'yi ilk kutlayan isimler arasında yer alan Trump, "Tüm dünya seni izliyordu! Seninle çok gurur duyuyorum. Ülkeni tersine çevirecek ve Arjantin'i gerçekten Yeniden Büyük Yapacaksın!" dedi.

Geçici sonuçlara göre, Milei oyların yaklaşık %56'sını aldı ve oyların çoğu sayıldı.

Javier Milei'nin en önemli seçim kampanyası vaadi, Latin Amerika'nın üçüncü büyük ekonomisini on yıllardır tahrip eden yaygın enflasyonu, değersiz ulusal para birimini dolaşımdan kaldırarak ve merkez bankasının para basma yetkisini elinden alarak düşürmektir. 

Ekonomistler, kamu harcamalarını karşılamak için kontrolsüz para basımının dünyanın en yüksek enflasyonlarından biri olan %143'lük Arjantin enflasyonunu körüklediğini söylüyor.

Javier Milei ise ülkenin dolarsızlaşma hamlesine aykırı radikal bir hareketle pesoyu terk etmeyi planlıyor. 

Arjantin para birimi, hiperenflasyon, borç ve siyasi istikrarsızlık gibi çeşitli nedenlerle 2008'den beri değer kaybediyor.

Ekim ayında Milei, pesonun değerinin "dışkı kadar bile etmeyeceğini" söyleyecek kadar ileri gitti.

Milei'nin dolarizasyon hamlesinin savunucusu olan, önde gelen ekonomist, Johns Hopkins Üniversitesi'nden profesör Steve Hanke, seçim sonuçlarıyla birlikte X’ten bir paylaşım yaptı.

Arjantin’in enflasyonu evcilleştirmek için doları para birimi olarak benimsemesi gerektiğini söyleyen ekonomist, ‘Arjantin ekonomisini yeniden inşat etmek=Dolarizasyon’ diye yazdı. 

Bununla birlikte, pesoyu dolar ile değiştirmek, Arjantin'in para politikasındaki özerkliğinin bir kısmını azaltacaktır. Aynı zamanda Arjantin kadar büyük bir ekonominin resmi ulusal para birimi olarak dolara geçmesi de bir ilk olacaktır.

Ekonomik sıkıntılarına rağmen, Arjantin ekonomisi 2022'de 633 milyar dolar değerindeydi ve bu da ülkeyi dünyanın en büyük 23. ekonomisi haline getirdi.

Milei'nin dolarizasyon planlarını eleştirenler, Arjantin'in hiperenflasyon, ekonomik krizler ve siyasi istikrarsızlık zemininde büyük zorlukları olduğuna işaret ediyor.

Arjantin'in doları yokken dolara nasıl geçecek: Arjantin geçen ay Uluslararası Para Fonu kredisinin bir kısmını geri ödemek için Çin yuanı kullandı

Küresel ekonomi analistlerinden Markus Jaeger, ekim ayında Milei'nin dolarizasyon planıyla ilgili temel bir soruna dikkat çekerek, Arjantin’in yeterli ABD doları varlığına sahip olmadığını kaydetmişti.

Aslında, Arjantin o kadar ABD doları sıkıntısı çekiyor ki geçen ay Uluslararası Para Fonu (IMF) kredisinin bir kısmını geri ödemek için Çin yuanı kullandı.

Jaeger, siyasi istikrarsızlık ve kötü ekonomik yönetim geçmişi ile birleştiğinde Arjantin'in, ekonomik rejiminde reform yapmasının daha iyi olacağını yazdı.

"Tam dolarizasyon, enflasyon ve ekonomik istikrarsızlık sorununa ikinci en iyi çözümdür. Aynı zamanda çok önemli risklerle dolu bir çözümdür" diye ekledi.
Kaynaklar: Wall Street Journal Business Insider - Euro News

:
Unmute
Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
Stream TypeLIVE
Remaining Time -0:00
 
Unmute
Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
Stream TypeLIVE
Remaining Time -0:00
 
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın