Qatargate skandalında adı yolsuzlukla anılan Avrupa Parlamentosu eski başkan yardımcısı Eva Kaili’nin kız kardeşi Mantalena Kaili’nin kurduğu Made Group’un AB’nin teknoloji hibelerinden yararlandığı ortaya çıktı.
Üstelik kız kardeşinin kurduğu Made Group’un, bilim ve teknoloji sektörlerine odaklı kâr amacı gütmeyen bir başka girişim olarak ELONtech’i de kurduğu ve bu girişimde Eva Kaili’nin danışman olarak yer aldığı, aynı girişimde Kaili’nin Avrupa Parlamentosu’ndaki asistanın da görev yaptığı belirlendi.
Poltico’nun haberine göre, Eva Kaili ilk olarak 2014 yılında Avrupa Parlamentosu'na seçildi, Sosyalistler ve Demokratlar grubundandı ve hızla dijital dosyalar üzerinde çalışan, etkili bir milletvekili olarak tanındı.
Eva Kaili AB'nin Horizon 2020 hibe programında etkindi
Kaili, eğitimli bir mühendis ve mimar olarak, Temmuz 2014'te Avrupa Parlamentosu'nun endüstri komitesine (ITRE) katıldı ve AB'nin 80 milyar Euro'luk araştırma ve geliştirme üzerine büyük hibe programı Horizon 2020'nin proje değerlendirmelerinde de yer aldı.
Eva Kaili kısa bir süre içerisinde Avrupa Parlamentosu 'Bilim ve Teknolojinin Geleceği Paneli' STOA’nın ilk başkan yardımcısı oldu. Kaili, STOA’da 2017 yılında başkanlık görevine yükseldi ve Mart 2022'ye kadar bu pozisyonu korudu.
Eva Kaili, STOA’da Aralık 2019'da Yapay Zeka Merkezi'ni de kurdu.
Avukat kız kardeşi Mantalena Kaili Ağustos 2017'de, Atina merkezli "iletişim stratejisi, sosyal inovasyon projeleri ve yaratıcı sinerjiler için kâr amacı gütmeyen bir platform" olarak Made Group'u kurdu.
Eva Kaili'nin asistanı, kız kardeşinin şirketinin ortağı ve Kaili'nin kendi emlak şirketinin de yöneticisi!
Atina Ticaret Odası'na sunulan belgelere göre, 2021 itibarıyla Mantalena Kaili, şirketin tek yöneticisiydi ve Matina Kanaki ile birlikte şirketin kurucu ortağıydı. Diğer ortak Kanaki Şubat 2020'de Eva Kaili'nin Avrupa Parlemantosu’nda asistanı olarak da çalışmaya başladı.
Kasım 2022'de Matina Kanaki, Eva Kaili ve partneri Francesco Giorgi tarafından kurulan bir emlak şirketi olan Estate Aria Properties'in de yöneticisi oldu.
Eva Kaili'nin kız kardeşinin 2017'de kurduğu şirket 2018'den itibaren AB hibeleri almaya başladı
Made Group, Horizon 2020 destekli birkaç dijital projeye katıldı. Kayıp göçmen çocukları bulmak üzere hazırlanan ChildRescue adındaki uygulamayı geliştiren uluslararası konsorsiyuma katılan Made Group, projenin iletişiminden sorumluydu ve 2018-2020 yılları arasında AB’den 104.037,50 Euro aldı.
Mantalena Kaili (solda) ve Eva Kaili (sağda)
2019'da Eva Kaili, STOA'nın himayesinde düzenlenen bir parlamento etkinliğinde ChildRescue temsilcilerini ağırladı ve 2021'de projenin yaratıcılarından bazılarının yer aldığı bir etkinlikte, Made Group atölyesinde konuşma yaptı.
Made Group ayrıca, genç kadınlara yazılım geliştirmeyi öğretmeyi amaçlayan 2017 tarihli bir proje olan, ‘Girls Coding'in de iletişim işlerini yaptı. Proje Horizon 2020 çerçevesinde AB’den hibe almıştı.
2020 yılında, Made Group, sanat ve teknolojiyi entegre etmeyi amaçlayan Horizon 2020 kapsamında oluşturulan bir başka programa katıldı. Proje, 2018 yılında Eva Kaili tarafından önerilen bir pilot projeydi. Made Group’un STARTS projesi için Komisyon'dan 105.172 Euro hibe aldığı belirlendi.
Kaynak: Politico
Yorumunuz