Dünya

ABD, Batı Balkanlar’da yolsuzlukla mücadele için yaptırım politikasını genişletti

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin Batı Balkanlar'daki yaptırım politikasını modernize ettiğini açıkladı. Geçtiğimiz günlerde Avrupa Parlamentosu Başkanı da Batı Balkan ülkelerini AB'ye girişinin hzılandırılmasına yönelik bir çağrı yapmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin Batı Balkanlar'daki yaptırım politikasını modernize ettiğini açıklayarak, Batı Balkanlar’da yolsuzluk, insan hakları ihlalleri ve bölgedeki demokrasiyi tehdit eden eylemleri daha fazla hedef alacağını duyurdu.

Açıklamada, ‘Amerika Birleşik Devletleri, yolsuzluğun ekonomik eşitliği, küresel yoksullukla mücadele ve kalkınma çabalarını ve demokrasinin kendisini tehdit ettiğini kabul ediyor. Herhangi bir yerdeki yolsuzluk, Amerika Birleşik Devletleri ile ortaklarımız ve müttefiklerimizin dış politikasına, ulusal güvenliğine ve ekonomik sağlığına doğrudan zarar verir. Bu nedenle, Batı Balkanlar'da ve tüm dünyada önemli yolsuzluklara karışanlar için hesap verebilirliği teşvik etmeye ve cezasızlıkla mücadele etmeye kararlıyız’ denildi.

Batı Balkanlar'a yönelik yaptırım politikası, ABD Başkanı Joe Biden'ın Batı Balkanlar'la ilgili mevcut iki kararnameyi genişleten bir yürütme emrini imzalamasıyla güncellendi. 

Beyaz Saray, yürütme kararının bölgede barış ve istikrarı tehdit eden, demokratik süreçleri baltalayan veya ciddi insan hakları ihlalleri ve yolsuzluğa bulaşan kişi veya kuruluşların hedef alınmasını içerecek ek yaptırımlar getirdiğini açıkladı.

Karara göre, bölge çapındaki yolsuzluk ağları ile mücadele etmek için Arnavutluk da kapsama alındı. Karar, kamu varlıklarının zimmete geçirilmesi, özel varlıkların kişisel kazanç veya siyasi amaçlarla kamulaştırılması veya rüşvet dahil olmak üzere bölgedeki yolsuzluktan sorumlu kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulanmasına da olanak tanıyor. 

Kaynak: ABD Dışişleri Bakanlığı 

Geçtiğimiz günlerde Avrupa Parlamentosu Başkanı İtalyan milletvekili David Sassoli, Batı Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği'ne girmesine izin verilmesi çağrısında bulunmuş ve genişlemeyi "barış ve refah için olumlu bir proje" olarak nitelendirmişti.

Sassoli, "Genişleme hem bölgeye hem de bir bütün olarak Avrupa'ya muazzam faydalar sağlayabilir, genişleme istikrarlı, müreffeh ve barışçıl bir kıtanın güvence altına alınmasına yardımcı olabilir" demişti.
 

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın