‘A23a’ olarak tanımlanan dünyanın en büyük buzdağı, 30 yıldan fazla bir süre sonra sürüklenmeye başladı.
Buzdağı,1986'da Antarktika'nın Filchner Buz Sahanlığı'ndan ayrıldıktan sonra okyanus tabanına yapışık olarak uzun yıllardır Weddell Denizi'nde duruyordu.
Birleşik Krallık'ın ulusal kutup araştırma enstitüsü ‘İngiliz Antarktika Araştırması'na göre, dünyanın en büyük buzdağı 30 yıldan fazla bir süreden sonra Antarktika sularının ötesine sürükleniyor.
Bir trilyon ton ağırlığında, Kıbrıs Adası'nın yaklaşık yarısı büyüklüğünde ve 400 metre kalınlığında...
Son uydu görüntüleri, yaklaşık bir trilyon ton ağırlığındaki buzdağının şu anda Antarktika Yarımadası'nın kuzey ucundan hızla geçtiğini, kuvvetli rüzgârlar ve akıntıların yardımıyla sürüklendiğini ortaya koyuyor.
4.000 kilometrekareye yakın buzdağı, ABD’de New York City'nin yaklaşık üç katı büyüklüğünde, İngiltere’de merkez Londra'nın iki katından daha büyük ve 9.300 kilometrekareye yakın Kıbrıs Adası’nın yaklaşık yarısı kadar bir alanı kaplıyor.
A23a yaklaşık 400 metre kalınlığındadır. Karşılaştırma yapıldığında Avrupa'nın en yüksek gökdelenlerinden London Shard, sadece 310 metre yüksekliğindedir.
A23a aynı zamanda dünyanın en eski buzdağları arasında yer alıyor. The Guardian gazetesinin haberine göre, İngiliz Antarktika Araştırması’ndan buzul bilimci Oliver Marsh, hareket halindeyken bu büyüklükte bir buzdağı görmenin nadir olduğunu, bu nedenle bilim insanlarının yörüngesini yakından izleyeceklerini söyledi.
Buharlaşmayla, devasa buzdağının muhtemelen Antarktika Kutup Çevresi Akımı'na sürüklenmesi ve Güney Okyanusu'na doğru, diğer buzdağlarının bulunduğu "buzdağı sokağı" olarak bilinen yola girmesi bekleniyor.
Buzdağının neden şimdi sürüklendiği ise belli değil.
Oliver Marsh gazeteye, "Zamanla, muhtemelen biraz inceldi ve okyanus tabanından kalkmasına ve okyanus akıntıları tarafından itilmesine neden olan ekstra kaldırma kuvveti oluştu" dedi.
İngiliz Antarktika Araştırması'ndan bir başka uzman Andrew Fleming ise BBC'ye verdiği demeçte, buzdağının geçen yıl sürüklenmeye başladığını ve şimdi sürüklenmenin hız kazandığını söyledi.
Fleming, buzdağında ilk kez 2020'de bir hareket gördüğünü söyledi. A23a'nın Güney Georgia adasında tekrar karaya oturması mümkün. A23a adada karaya oturursa, milyonlarca fok, penguen ve deniz kuşunun üreme ve beslenme alanı olan Güney Georgia Adası'na canlıların erişimini kesebilir.
2020'de bir başka dev buzdağı olan A68, Güney Georgia ile çarpışacağı, deniz tabanındaki deniz yaşamını ezeceği ve gıda erişimini keseceği endişesi yaşatmıştı. Buzdağı daha küçük parçalara ayrıldığı için böyle bir felaket yaşanmadı ve benzeri A23a için de gerçekleşebilir.
Ancak bilim insanı Marsh, "Bu ölçekte bir buzdağı, çok daha sıcak olmasına rağmen, Güney Okyanusu'nda oldukça uzun bir süre hayatta kalma potansiyeline sahiptir ve daha kuzeye, Güney Afrika'ya doğru ilerleyebilir ve burada nakliyeyi bozabilir" dedi.
Kaynak: The Guardian
Yorumunuz