New York Eyaleti Başsavcısı’nın ABD eski Başkanı Donald Trump’ın şirketi Trump Organizasyonu'nun mülklerinin değerini bankalara, sigortacılara ve ABD İç Gelir Servisi'ne sunulan belgelerde şişirerek, 250 milyon dolar geri kazanmaya çalıştığı iddiasıyla açtığı dava pazartesi günü resmen başladı.
Trump ve oğullarının New York'ta herhangi bir iş kurmasının yasaklanması gibi bir sonucu olabilecek davaya ilişkin soruşturma Trump'ın eski kişisel avukatı Michael Cohen'in 2019'da Kongre'ye Trump ve çalışanlarının şirketin net değerini çıkarlarına uyacak şekilde manipüle ettiğini ifade etmesinin ardından başlamış ve New York Temyiz Mahkemesi, eski başkanın davayı erteleme girişimini reddetmişti.
New York Başsavcısı Letitia James tarafından açılan davada, Başsavcılık Trump'ın, yetişkin oğullarının ve aile şirketlerinin servetini 2 milyar dolardan fazla şişirdiğini, böylece bankalardan uygun şartlar elde ettiklerini ve genel servetlerini abarttıklarını iddia ediyor ve New York eyaletinde bu şekilde iş yapılmadığını belirtiyor.
New York Eyaleti Başsavcısı Letitia James
Başsavcılık New York'taki üç önemli Trump mülkünün değerinin şişirildiğini ve bu mülklerin Beşinci Cadde'deki Trump Tower'daki tripleks daire; küresel finans merkezi Wall Street’te, 40 Wall Street binası ve Westchester County'deki Seven Springs malikanesi olduğunu ileri sürüyor. Ayrıca Trump’ın, tripleksin 30.000 metrekare olduğunu beyan ettiğini ancak gerçekte dairenin yaklaşık 11.000 metrekare olduğu iddia ediliyor.
Trump’ın avukatları ise eski başkanın şirketinin basitçe "iş yaptığını" ve "dolandırma niyeti olmadığı”nı öne sürüyor.
Trump’ın dava başlamadan önce Mahkeme salonunun hemen dışında, New York Başsavcısı’na ve davanın yargıcı Arthur F. Engoron'a kişisel saldırılarda bulunduğunu yazan New York Times gazetesi, Trump’ın New York Başsavcısı Letitia James için "Bu başsavcının peşine düşmelisiniz" dediğini ve James’a karşı tepki gösterilmesi için açık bir çağrıda bulunduğunu, aynı zamanda yargıcı "haydut bir yargıç"; aleyhindeki davayı ise "bir cadı avı" olarak nitelendirdiğini kaydetti.
Başsavcı ise pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Donald Trump, yıllar boyunca, kendisini zenginleştirmek ve sistemi aldatmak için net değerini yanlış bir şekilde şişirdi. Ne kadar zengin veya güçlü olursanız olun, bu ülkedeki insanlar için iki farklı yasa yoktur" dedi.
Kaynak: The New York Times
Yorumunuz