Dünya

Netanyahu’ya tutuklama emri çıkartan UCM yetkililerine ABD yaptırımı yolda!

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu aleyhine tutuklama emri çıkartan Uluslararası Ceza Mahkemesi yetkililerine ABD yaptırım uygulayacak. Cumhuriyetçiler yaptırım yasa tasarısının Senato'dan geçirilmesi için şimdiden harekete geçti.

Amerikan Temsilciler Meclisi, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu aleyhine tutuklama emri çıkarmasına karşılık perşembe günü mahkeme yetkililerine yaptırım uygulanmasını öngören bir yasa tasarısını kabul etti.

CNN’in haberine göre, UCM’nin Netanyahu kararı Kongre'deki Cumhuriyetçiler ve Demokratlar'dan tepki aldı. Cumhuriyetçiler liderliğindeki Senato'nun bir sonraki aşamada yasa tasarısını ele alması bekleniyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, geçen yıl Netanyahu, eski İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve üst düzey bir Hamas yetkilisi hakkında, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'e düzenlediği saldırılar sırasında ve sonrasında savaş suçu işlediklerini ileri sürerek tutuklama emri çıkarmıştı.

İsrail Başbakanlık Ofisi, tutuklama emirlerini "saçma ve antisemitik" olarak nitelendirmişti.

ABD'nin ve müttefiklerinin koruduğu bir kişiyi UCM'nin soruşturması, tutuklaması, gözaltına alması veya kovuşturması ABD'de mülk işlemlerinin yasaklanması ve vize engeli gibi yaptırımlara neden olacak...

ABD’de kabul edilen yasa tasarısı, İsrailli yetkililere yönelik tutuklama emirlerinin “mümkün olan en güçlü şekilde kınanmasını” talep ediyor. Ve yasa tasarısı metnine göre, bu tedbir, “Amerika Birleşik Devletleri ve müttefiklerinin herhangi biri tarafından korunan bir kişinin soruşturma, tutuklama, gözaltına alma veya kovuşturma çabası” konusunda UCM'ye yaptırımlar uygulanmasını sağlayacak. Yaptırımlar arasında ABD mülk işlemlerinin yasaklanması ve vizelerin engellenmesi ve iptali yer alıyor.

Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi, 2002 yılında kurulmuş olup soykırım suçları, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları nedeniyle kişileri yargılamakla görevlidir.

İsrail, Amerika Birleşik Devletleri gibi UCM’nin bir üyesi değildir ve mahkemenin çatışmadaki eylemleri üzerindeki yargı yetkisine itiraz etmiştir.

ABD'nin İsrail'e askeri yardımına yönelik yaygın iki partili destek devam ediyor, ancak Gazze'deki insani kriz kötüleştikçe ABD'nin İsrail'in Hamas'a karşı savaşına verdiği destekle ilgili inceleme yoğunlaştı. Bu konu, ilericilerin İsrail hükümetini sert bir şekilde eleştirmesiyle Demokrat Parti içinde bir ayrışmaya yol açtı.

Temsilciler Meclisi, Kongre'nin son oturumunda 247'ye karşı 155 oyla UCM yaptırım tasarısını geçirdi. 42 Demokrat da Cumhuriyetçilerle birlikte tasarıya destek verdi. Bununla birlikte tasarı o sıralarda Demokratların kontrolünde olan Senato'da oylamaya sunulmadı. 

Cumhuriyetçiler ABD Başkanlık seçimlerinden sonra artık hem Temsilciler Meclisi'ni hem de Senato'yu kontrol ettikleri için şimdi tasarıyı tekrar gündeme getiriyorlar.

Kaynak: CNN

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın