NASA'nın uzay aracı Perseverance, Kızıl Gezegen olarak da bilinen Mars’a kısa bir süre önce indi.
Mars’ın engebeli arazisi nedeniyle, uzay aracı otonom navigasyon sistemi ve paraşütle gezegene iniş yaptı.
Engebeli araziye iniş, milyarlarca dolarlık misyonun en tehlikeli aşamasıydı çünkü Mars, teknisyenlerin inişi kontrol etmesine izin vermeyecek kadar Dünya'dan uzakta bulunuyor.
Uzay aracı, geçen temmuz ayının sonunda, 30 Temmuz'da başlayan ve altı ayı geçen bir yolculuk yaptıktan sonra Mars'a indi.
Uzay aracına, 200 metrelik uçurumlar, oluklar, kayalar ve kum dolu kraterler içeren araziye inmeden önce olası riskleri önlemek için navigasyon yazılımı yüklenmiştir.
Perseverance, toprak ve kaya örnekleri toplama ve topladıklarını saklayabilme kapasitesine sahip ilk NASA aracı olma özelliği taşıyor. Uzay aracı, göbeğinde tebeşir boyutunda numuneleri taşımak için tasarlanmış düzinelerce sterilize tüp barındırıyor.
Uzay aracı Mars'ın yüzeyini delerek, toplayacağı kaya ve mineral örneklerini tüplere dolduracak, ardından tüpleri kapatacak ve numuneleri güvenli şekilde gezegende bırakacak. Sonrasında numuneleri almak için yapılmakta olan bir takip robotu Mars'a gidecek ve Perseverance'ın numuneleri bıraktığı yere 100 metre kadar alçalarak, numuneleri alacak ve örnekleri Mars yörüngesinde bulunan kargo uzay aracına teslim edecek.
Kargo aracı bugüne kadar yapılmış en büyük uzay kargo mekiği olacak zira Mars'tan Dünya'ya dönmesi için yeterli itici yakıtı taşıması gerekecek. Numunelerin Dünya'ya 2031'de ulaşması planlanıyor.
Nevada Las Vegas Üniversitesi'nden bir astrobiyolog Elisabeth Hausrath, 2030'larda bu örnekleri, daha henüz inşa edilmemiş bir tesiste inceleyecek bilim insanların bazılarının şu anda öğrenci, hatta çocuk olabileceğini hatırlattı.
Kaynak: Washington Post
Perseverance Mars'a indikten sonra ilk fotoğraflarını da göndermeye başladı:
NASA, Mars'a inişi canlı olarak yayınladı:
Yorumlar