Özel Haber

Koop Süt ve Binboğa Yem’de özelleştirmenin ayak sesleri

►Aşırı faizli borç ve aşırı istihdam batağındaki iki kooperatife maaş kıyağının altında ne yatıyor? ►Halkımız ve yiyecek içecek sektöründeki işletmeler daha pahalı süt, daha pahalı peynir ve daha pahalı eti kabul edecek mi?

22 milyon TL zararda olan, siyasilerin aşırı istihdamı ile borçlarını yönetmekte zorlanan Koop Süt (Süt ve Sıvı Yağ Üretim ve Pazarlama Kooperatifi) ve iç piyasadan 90 milyon TL borç arayan batak Binboğa Yem (Karma Hayvan Yemi, Harup Ürünleri ve LP Gaz Üretim ve Pazarlama Kooperatifi) için Bakanlar Kurulu bir karar aldı.

Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan Emirnameye göre, Bakanlar Kurulu, Kooperatif Şirketler Yasası'nın 57'nci Maddesi’nin kendisine verdiği yetkiyi kullanarak Koop Süt ve Binboğa Yem için nizamnamede değişiklik yaptı.

Koop Süt ve Binboğa Yem Emirnamelerine göre, Fasıl 114 Kooperatif Şirketler Yasası’nın 56’ıncı Maddesi uyarınca Bakanlar Kurulu özel bir emir çıkarttı. Ve iki kooperatifi bağlayacak şekilde Kooperatif Şirketler Tüzüğü’nde değişikliğe giderek, Koop Süt ve Binboğa Yem Komite Üyeleri’nin, ‘aylık maaş veya başka bir ücret alamaz’ kuralını yaratan 40’ıncı Maddesi’nden bağışık tutulmasına karar verdi. 

İlgili tüzüğün 40’ıncı Maddesi, ‘Komite üyeleri, kayıtlı şirketin üyesi olmalıdırlar. Komite üyeleri aylık maaş veya başka bir ücret almaz. Ancak kayıtlı şirket için veya kayıtlı şirket namına yapılan işlerde kendi ceplerinden sarfettikleri ve miktarı komitece onaylanacak masrafları kayıtlı şirketten alma hakkına sahiptirler’ diyor.

Yeni Emirmamelerle iktidardaki koalisyon partilerinden Demokrat Parti’nin yönetiminde olan Koop Süt ve Binboğa Yem’in Komite Üyeleri 40’ıncı Madde yükümlülüğünün dışında bırakıldı. Değişiklikle iki kooperatifin Komite Üyeleri’ne aylık maaş verilebileceği anlaşılıyor.

İstihdam yükünü zar zor kaldıran iki kooperatifte Komite Üyelerinin maaşa bağlanması partizan kıyağı ile birlikte birçok soruyu gündeme getiriyor.

Hissedarlarını 14 kooperatif ve Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası’nın oluşturduğu Koop Süt’te yöneticilerin artık seçimle yönetime gelmesinden ötürü, tüzüğün Bakanlar Kurulu kararı ile değiştirilmesi hukuken tartışmalı değil midir?

Hükümetin ve hükümetin Demokrat Parti kanadının iki kooperatifte hedeflediklerinin neler olduğunu irdelemek gerekiyor.

Daha önce Kooperatif Merkez Bankası’nın (Koop Bank) malı olan Koop Süt doğru yönetilemediği için 2012 yılında zora girmiş, mali sıkıntılarının aşılması ve Koop Süt’e kaynak yaratılması için Koop Bank hisselerinin çoğu KKTC’de kayıtlı kooperatif şirketlerine satılmıştı.

% 44 hisse Koop-Bank’da kalırken Zirai Levazım, Makine ve Gıda Kooperatifi %11 hisse, Çayönü Kalkınma Koop., Dikmen Kalkınma Koop., Doğancı Koop., Hayvancılık Koop., Kanlıköy Koop., K.T. Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Koop., K.T. Koop. Memurları Tasarruf Koop., K.T. Öğretmenler Koop., Lefkoşa İktisat Koop., Limasol Türk Koop. Bankası, Yeni Lefke Koop., Yeni Mormenekşe Kalkınma Koop. ve Yeni Vadili Koop. % 1’er hisse sahibi olmuştu.

Koop Bank ve Zirai Levazım, Makine ve Gıda Kooperatifi dışındaki tüm hissedar kooperatifler o günün parasıyla 100’er bin TL ve yine o günün kuru ile 40 bin sterline denk ödeme yaparak Koop Süt’e kaynak sağlamıştı. Zirai Levazım 1.100.000 TL ile % 11 hisse almıştı.

Koop Süt Koop Bank’a olan borcu için bugün % 68 faiz ödemiyor mu? 

Kooperatiflere tüm yetkilerini Kooperatif Şirketler Mukayyitliği'ne devretmeleri karşılığında, bankaya ödenen faizin Mukayyitliğe bağlı bir fon kullanılarak % 28’e düşürüleceği iddiaları doğru mu?

KKTC Merkez Bankası yöneticileri fonu ancak ve ancak kooperatiflerin yetkilerini devretmesi karşılığında faiz oranının indirmek için kullandıracaklarını toplantılarda beyan etmedi mi?

Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu ve Bakanlar Kurulu tarafından Koop Süt’ün hissedarı kooperatiflerden tüm yetkilerini yapılacak tüzük değişikliği ile Kooperatif Şirketler Mukayyitliği’ne devretmeleri talep edilmedi mi?

Kıbrıs Türk Öğretmenler Kooperatifi Başkanı ve aynı zamanda Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Başkanı Mustafa Baybora aynı toplantıda kendilerinin onayı olmadan Bakanlar Kurulu’nun tüzük değişikliği yapması durumunda, bu değişikliği durdurmak için Mahkeme’ye ara emri başvurusu yapacaklarını söylemedi mi?

Baybora daha önce basına yaptığı açıklamayla, Koop Süt’te 13 kooperatifin tüm hisseleri satın alıp, 2,8 milyon sterlinlik tüm borcu ödemeyi teklif ettiklerini kamuoyuna duyurmadı mı?

Koop Bank'ın hissedar olduğu Koop Süt'e kooperatif yöneticilerinin şahsi kefaleti, şahsi teminatı olmadan kredi vermediği doğru mu?

Atanmış Binboğa Yem Kooperatifi Mahkeme’ye başvurarak YK Üyelerinin maaş almasını talep etmedi mi? Mahkeme bu talebi reddetmedi mi?

Süt fiyatlarında, meyve suyu ve hellim fiyatlarında denge unsuru olarak kabul edilen Koop Süt’ün milyonlarca sterlinlik binaları olduğu ve Koop Süt’ün kooperatifler tarafından satın alınması teklifine rağmen inatla tekrar Kooperatif Merkez Bankası’na bağlanmasının istendiği yalan mı?

Geçen hafta Salih Uluşan Koop Süt'teki başkanlık görevinden, Demokrat Parti üyeliğinden ve tüm diğer görevlerinden neden istifa etti?

Salih Uluşan karşı karşıya kaldığı baskıların neler olduğu hakkında Mikro-Makro dahil niçin basına hiçbir açıklama yapmıyor?

Fikri Ataoğlu ve hükümetin diğer bakanları Koop Süt tamamıyla Koop Bank tarafından yönetilirken battığını unuttuğumuzu mu düşünüyor? 

Hükümet Koop Süt’ü kurtaran hissedar kooperatiflerin haklarını gasp ederek Koop Süt’ü neden tekrar Koop Bank’a bağlamak istiyor?

Kurtarılabilir durumdaki Koop Süt ve Binboğa Yem tamamen batırılarak, özelleştirmeye mi gidilecek?

Orta vadede bir özelleştirme planı yoksa neden kooperatiflerin borçları ödeme ve hisseleri satın alma teklifi değerlendirilmiyor?  

Bu haberle ilgili herhangi başka bir bilgi ve/veya belgeye sahipseniz Mikro-Makro’ya iletisim@mikro-makro.net’den veya +90 533 852 60 63’den ulaşabilirsiniz.
:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın