Geçirdiği trafik kazasından sonra Güney Kıbrıs'ta hayatını kaybeden bir Kıbrıslı Rum gencin hatalı üretilmiş hava yastığından çıkan "pelet" ve amonyak nitrattan ötürü öldüğü açıklandı.
Kıbrıs Rum Polisi'nin yaptığı soruşturma sonucu elde edilen bu bulgunun Başsavcılığa gönderildiği bildirildi.
Arızalı hava yastıklarının ilgili geri çağırma işlemine uymayan araçları bloke eden Kıbrıs Rum Ulaştırma Bakanlığı, söz konusu kusurlu üretilmiş hava yastığı taşıyan araçlara teknik muayene sertifikası düzenleyemeyecek şekilde önlemler aldı.
Güney Lefkoşa’da arabasıyla gece 12’yi biraz geçtikten ana yoldan çıkarak bir ağaca çarpan ve kazayı yaptığı 24 Ocak’ta sabaha karşı hastanede hayatını kaybeden Kıbrıslı Rum gencin annesi ANT1 TV kanalında katıldığı bir programda konuştu.
Kyriakos Oxinos’un acılı annesi soruşturma sonucunda oğlunun ölümüne Takata marka amonyum nitratlı hava yastığının neden olduğunu söyledi.
Kaynak: Fileleftheros
Otomobillerde kaza anında otomatik olarak açılan hava yastıkları, sürücülerin güvenliğinin sağlanması amacıyla yerleştiriliyor.
Buna karşılık Japon hava yastığı üreticisi Takata'nın ürettiği amonyum nitrat ile şişen hava yastığı mekanizmaları nedeniyle dünya genelinde 30’dan fazla ölüm yaşandı ve yüzlerce insan yaralandı.
Bu ölümlerin 23’ü ABD’de, kalanı dünyanın diğer bazı ülkelerinde gerçekleşti.
Kyriakos Oxinos’la birlikte ölü sayısının 34’e çıktığı tahmin ediliyor.
Toyota, Nissan ve Honda, Takata tarafından üretilen kusurlu hava yastığı ile donatılmış araçlarını küresel bazda geri çağırdı. Sadece üç büyük Japon otomobil üreticisi, dünya genelinde kusurdan etkilenen 6,5 milyondan fazla aracı geri çağırdı.
Takata ABD makamlarına 2015'de 70 milyon dolar ceza ödedi.
Japon hava yastığı üreticisi 2017'de kusurlu hava yastığı ürettiği ortaya çıktıktan sonra iflas etti ve başka bir şirket tarafından satın alındı.
Takata hava yastığındaki potansiyel olarak ölümcül kusurun hava yastığının itici gazında yattığı belirlenmiş, hava yastıklarını şişirmek için Takata’nın kurutma maddesi içermeyen bir amonyum nitrat bileşiği kullandığı açıklanmıştı. İtici gaz çok hızlı yanabiliyor ve şişiricinin patlamasına neden olabiliyor.
ABD’de 34 otomobil markasını kapsayacak şekilde 19 farklı otomobil üreticisi, 2002- 2015 yılları arasında tedarikçi Takata’nın ürettiği hava yastıklarındaki hatadan ötürü birçok aracı geri çağırdı.
Güney Kıbrıs’ta bu yıllara ait ve Takata üretimi hava yastığına sahip söz konusu araçların sürücüsü aracını geri çağırmak için ibraz etmezse, Kıbrıs Rum Karayolu Taşımacılığı Dairesi'nin veri tabanı güncelleniyor ve bir sonraki teknik incelemede araç reddediliyor.
Bu önlem, Aralık 2022’nin başından bu yana güney Kıbrıs’ta uygulanıyor.
Yorumunuz