Kıbrıs

Kara para aklayanlara hizmet veren Singapur bankaları zorda

Singapur'da 1,3 milyar Singapur Doları tutarında paranın aklanmasına yönelik soruşturma Singapur'daki bankaları da zora soktu...

Singapur'da yaşanan 1,3 milyar dolarlık kara para aklama skandalının ardından Asya finans dünyası temsilcileri, savcılar ve diğer yetkililer skandala daha fazla şüpheli ve daha fazla suç varlığının dahil edilebileceğini kaydediyor.

Malezya'nın 1MDB mali skandalında olduğu gibi, Singapurluların dikkatini çeken şeyse, el konulan lüks eşyaların ve mülklerin türleri oldu.

Ele geçirilen ve suç gelirinin aklanması yoluyla alınan varlıkların listesinde Singapur'un ultra lüks "iyi sınıf bungalovları", Bentley arabalar, Patek Philippe saatleri ve hatta binlerce dolara mal olabilecek 7 cm ila 70 cm uzunluğunda Japon insansı ayı figürleri olarak Bearbricks koleksiyonları da yer alıyor.

Skandalın ortaya çıkmasıyla şimdiye kadar, yaşları 31 ile 44 arasında değişen 10 yabancı uyruklu kişi tutuklandı ve devam eden soruşturma kapsamında 10 kişi halen gözaltında tutulmaya devam ediyor.

Tutukluların 10'u da Sigapur’un doğusundaki Çin’in Fujian eyaletinden ancak 3’ü dışında Kıbrıs Cumhuriyeti ve Türkiye’nin dahil çeşitli yabancı pasaportlara sahip olan 7 kişi bulunuyor. Ve tüm bu kişilerin organize suçla bağlantıları olduğu iddia ediliyor.

10 şüpheliden üçü Çin vatandaşı: Zhang Ruijin adında 44 yaşında bir erkek, Lin Baoying adında 43 yaşında bir kadın ve Wang Baosen adında 31 yaşında bir adam.

Geri kalan yedi kişinin farklı birincil pasaportları var, ancak hepsi Fujian kökenli ve ayrıca Çin pasaportları da var.

40 yaşındaki Su Haijin ve 34 yaşındaki Wang Dehai, Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportuna sahipken 41 yaşındaki Su Baolin, 33 yaşındaki Chen Qingyuan ve 31 yaşındaki Su Wenqiang'ın Kamboçya pasaportu var. 42 yaşındaki Vang Shuiming'in ise Türk pasaportu sahibi ve 35 yaşındaki Su Jianfeng'in Pasifik'teki Vanuatu adasından pasaportu bulunuyor.

Yerel ve uluslararası medya, Singapur'un en büyük bankası DBS Bank'ın yanı sıra OCBC Bank'ın özel bankacılık kolunun, davadaki 10 şüpheliyle bağlantılı yatırım şirketlerinin alacaklıları arasında olduğunu bildirdi.

Savcılar şu ana kadar 10 kişinin 10 mülküne, 50 aracına, 123 milyon Singapur Doları nakite, 250 lüks çanta ve saate ve 270 parça mücevher dahil olmak üzere 1,8 milyar Singapur Doları nakit ve mal varlığına el koydu.

Söz konusu mülkler, Asya'nın en pahalı emlak piyasalarından biri olan Singapur’da lüks bungalovlar ve lüks apartman dairelerinden oluşuyor. Örneğin, tutuklulardan Vang Shuiming'in, Singapur'un Clarke Quay gece hayatı bölgesinin kalbinde yapım aşamasında olan lüks gökdelen Canninghill Piers'de 10 katı satın alarak gelişmeyi finanse ettiği iddia ediliyor.

Araştırmacı gazeticilik platformu Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi'ne (OCRP) göre, kısmen Su Haijin'e ait bir şirket, Londra'nın Oxford Street ve 11 Princes Street'teki iki bina için 73 milyon Singapur Doları'ndan fazla para ödedi.

Singapur yerel yayın organı Straits Times tarafından yayınlanan bir habere göre, 10 sanıktan en az dördü, yabancılara yaklaşık 950.000 Singapur Doları’na mal olan özel Sentosa Golf Kulübü'nün de üyeleri...

Sanıklar davada kendilerini temsil etmeleri için Singapurlu büyük hukuk firmaları ile anlaştı.

Skandal Singapur'un itibarını nasıl etkiledi?

Dava, Hong Kong ve anakara Çin'den de dahil olmak üzere birçok küresel bazda varlıklı bireyin pandemi sırasında ve sonrasında aile ofisleri kurmak için Singapur'a akın ettiği sırada ortaya çıktı.

Mevcut son verilere göre,Singapur'un toplam varlıkları 2016 yılında 2,7 trilyon Singapur Doları'na kıyasla, 2021'de 5,4 trilyon Singapur Doları'na çıktı. Bu rakamın, o zamandan beri sıcak para girişleri hız kesmeden devam ettiği için 2023'de oldukça yüksek olması muhtemeldir.

‘Doğu'nun İsviçre'si' olarak tanımlananan Singapur'un itibarının skandaldan bir darbe almış olabileceğine dair iddialara rağmen soruşturmanın Singapurlu yetkililerin kendi iradeleriyle açıldığı belirtiliyor. 

Singapur Ulusal Üniversitesi’nde işletme bölümü profesörü Lawrence Loh Hong Komg gazetesi South China Morning Post'a Singapur'un bir finans merkezi olarak genel duruşunu belirleyecek olan şeyin "uygulamadaki kararlılık" olduğunu söyledi.

"Genel olarak, yatırımcılar Singapur'un daha iyi ve daha güvenli bir finansal bölge yaratmak için nasıl kararlar aldığını izleyecekleri”ni, “davanın iyi yönetilirse ülkenin lehine olabileceği”ni kaydetti. 

Singapur'un gerekli tüm düzenleyici çerçeveleri uygulamaya koyması gerekse bile, kara para aklamaya dair tüm olasılıkları tamamen ortadan kaldırmayacağını söyleyen Loh, kulüp üyelikleri, gayrimenkuller ve lüks otomobiller gibi büyük satın almaların sıkı bir şekilde kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı ve bundaki zorluğun da aşırı kontrol ve iş dostu olmak arasındaki hassas dengeyi korumak olduğuna dikkati çekti.

Kaynak: South China Morning Post

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın