İsrail'in ilhak ettiği Golan Tepeleri'nde buldozerler, halen binlerce Suriyeliye ev sahipliği yapan topraklardaki Yahudi yerleşimini genişletmek için zemin temizliğine başladı.
İsrail hükümeti geçen hafta, İsrail'in 1967 Altı Gün Savaşı'nda Suriye'den ele geçirdiği stratejik bir bölge olan Golan Tepeleri'ndeki Yahudi yerleşimci nüfusunu ikiye katlamak için bir milyar Şekel (320 milyon Dolar) beş yıllık bir planı onayladı.
10.000'den fazla yeni ev inşa edilecek
Plana göre, 10.000'den fazla yeni ev inşa edilecek ve bu evlerin üçte biri Yahudi yerleşimi Katsrin'e tahsis edilecek.
"20 ila 30 yıl içinde Katsrin 9.000 nüfustan 50.000 ila 60.000 nüfusa çıkacak"
Belediye başkanı Dimi Apartzev, "20 ila 30 yıl içinde Katsrin 9.000 nüfustan 50.000 ila 60.000 nüfusa çıkacak" dedi.
Yeni binalar İsrail'in dört bir yanından Yahudi yerleşimcileri cezbediyor. Çoğu İsrailliyi motive edense siyasi ideolojiden ziyade konutların uygun olması…
İsrail Başbakanı Naftali Bennett, halen kabine onayı gerektiren plana dair yaptığı açıklamada, "Suriye'de yıllarca süren iç savaştan sonra, Golan Tepeleri'nin sakin, yeşil ve çiçek açtığını herkes biliyor. Golan Tepeleri, evden çalışan ve temiz havayı, mekânı ve yaşam kalitesini tercih eden insanlar için harika bir seçenek" dedi.
Kimlik krizi
İsrail, uluslararası toplumun çoğu tarafından tanınmayan bir hareketle 14 Aralık 1981'de bölgeyi ilhak etti.
Golan Tepeleri'nde en az 25.000 İsrailli yerleşimcinin yanı sıra İsrail bölgeyi ele geçirdikten sonra da topraklarında kalan en az 23.000 Dürzi yaşıyor.
Geleneksel olarak Şii İslam'ın bir uzantısını takip eden Golan Dürzilerinin çoğunluğu hâlâ kendilerini Suriyeli olarak görüyor. Çoğu İsrail vatandaşlığına sahip değil.
İlk kez Yahudi yerleşimcilerin sayısı (Dürzi) sakinlerin sayısından fazla
Golan'da İsrail işgalini belgeleyen Arap insan hakları örgütü Al-Marsad'da şehir plancısı olan Nazih Brek, "Bugün ilk kez yerleşimcilerin sayısı (Dürzi) sakinlerinin sayısından fazla. Tarihsel olarak İsrail yerleşim yerlerini ve sivillerin varlığını askeri işgalin devamı olarak kullandı. İkisi birbirine bağlıdır" dedi.
Golan'daki Dürzilerin çoğu, Katsrin'in yaklaşık 40 kilometre kuzeyinde, Suriye sınırındaki beş köyde yaşıyor.
Brek, İsrail yerleşimlerinin genişlemesinin bölge sakinlerini maddi olarak etkilemeyeceğine inanıyor ve ‘işgalin başlangıcında arazi müsadereleri zaten tamamlanmıştı” diyor.
“İsrailleşme" süreciyle karşı karşıyalar
Buqata'nın Dürzi köyünden bir üniversite öğrencisi Hany Zahwah neslinin bir kimlik krizi ve bir "İsrailleşme" süreciyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Zahwah'a göre, Dürzi topluluğu Suriye'deki iç savaş nedeniyle bölünmüş durumda ve İsrail bu fırsatı genç nesli etkilemek için kullanmıştı.
Zahwah, İsrail'in "din kartına oynayarak" ve İsrail ordusunda görev yapan 120 bin Dürzi İsrail vatandaşına atıfta bulunarak Dürzilerin Suriye kimliklerini etkisiz hale getirmeye çalıştığını söylüyor.
Genç Dürziler kimliklerini korumak yerine İsrail vatandaşı olmayı seçiyor
Zahwah'ın birlikte büyüdüğü Golan'daki bazı genç Dürziler, Suriye kimliklerini koruma konusunda onlarca yıllık bir geleneğe karşı çıkarak İsrail vatandaşı olmayı seçti.
“Endemik nüfusa saygı"
İşgal altındaki Golan Tepeleri'ndeki Katsrinin Yahudi yerleşimi Katsrin belediye başkanı Dimi Apartzev, "endemik nüfusa saygı" çağrısında bulunuyor ve yerleşimi "çok çoğulcu, yaşamı kucaklayan ve herkese saygılı" bir topluluk olarak görüyor.
Sovyetler Birliği'nin çöküşü sırasında İsrail'e göç eden diğer yüz binlerce Yahudi gibi belediye başkanı da Dürzi cemaatinin Golan'ın "ayrılmaz bir parçası" olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Bunu inşaatta ve planlamada, eğitimde ve sağlıkta, öğretmenlerde, doktorlarda ve hemşirelerde görebilirsiniz.”
Katsrin ve Buqata yakınlarındaki öğrenciler için karma bir okul inşa edildiğini de belirtiyor.
Ancak Zahwah, “Golan'ın barışçıl bir sakini olarak önceliğim kimliğimi korumaktır" dedi.
Kaynak: AFP-France 24
Yorumunuz