Dünya

İsrail firmasının ürettiği casus yazılım gazetecilerin ve aktivistlerin telefonlarına sızdırıldı

►Askeri sınıf casus yazılım programı Pegasus, İsrail firması NSO tarafından teröristleri ve suçluları takip etmek için üretilmişti. Ancak yazılımın küresel medya kuruluşlarında çalışan gazeteciler dahil birçok muhabirin, aktivitistin, politikacı ve hükümet yetkilisinin telefonuna sızdırılmasının hedeflendiği belirlendi. ►Yazılımın yüklendiği belirlenen telefon numaraları arasında öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'ya yakın iki kadının telefonu var...

İsrail firması NSO tarafından teröristleri ve suçluları takip etmek için üretilen askeri sınıf casus yazılım programı Pegasus’un, gazetecilere, insan hakları aktivistlerine, şirket yöneticilerine ve öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’ya yakın, biri nişanlısı Hatice Cengiz olmak üzere iki kadının telefonu ile birlikte, toplam 37 akıllı telefona sızdırıldığı belirlendi.

The Washington Post, The Guardian, Le Monde’un aralarında yer aldığı, 17 küresel medya kuruluşunun ortak araştırmasıyla, yazılımın yüklenmesinin planlandığı liste incelendi ve  50'den fazla ülkeye yayılan 1000'den fazla kişinin kimliği tespit edilebildi. 

Bu kişiler arasında Arap kraliyet ailelerinin bazı üyeleri, en az 65 şirket yöneticisi, 85 insan hakları aktivisti, 189 gazeteci, kabine bakanları, diplomatlar ve askeri ve güvenlik görevlileri dahil 600'den fazla politikacı ve hükümet yetkilisi bulunuyor. Listede çok sayıda devlet başkanı ve başbakanın numaraları da yer aldı.

2016 yılından bu yana, yazılımın kötü amaçlı olarak yerleştirileceği numaraların bulunduğu listedeki gazeteciler arasında Agence France-Presse, The Wall Street Journal, CNN, The New York Times, Al Jazeera, France 24, Radio Free Europe, Mediapart, El Pais, the Guardian, Associated Press, Le Monde, Bloomberg, the Economist, Reuters ve Amerika'nın Sesi’nin denizaşırı ülkelerde çalışan muhabirlerinin de olduğu ortaya çıktı.

2017’de, arabasını yıkatırken yanına motosikletle yaklaşan iki kişi tarafından açılan ateş sonucu öldürülen 38 yaşındaki Meksikalı serbest çalışan muhabir Cecilio Pineda Birto'nun telefon numarasının da listede olduğu belirlendi. Meksikalı gazetecinin telefonu hiçbir zaman bulunamadı ve bu nedenle Pegasus’un telefonuna yüklenip yüklenmediğini belirlemek için adli analiz yapılamadı.

NSO, gazeteci Pineda'nın telefonu hedef alınmış olsa bile, bunun telefonundan toplanan verilerin herhangi bir şekilde ölümüne katkıda bulunduğu anlamına gelmediğini ve öldürülmeden önce gazetecinin yerinin başka yollarla keşfedebileceğini vurguladı. Yazılımın sızdırılmasının planlandığı listede Cecilio Pineda Birto dışında, 25 Meksikalı gazeteci daha bulunuyordu.

Kanada, Toronto Üniversitesi'nden araştırma merkezi Citizen Lab ve Uluslararası Af Örgütü tarafından Pegasus yazılımının El Cezire muhabirlerinin ve Faslı bir gazetecinin telefonlarını hacklemek için kullanıldığı daha önce rapor edilmişti.

Casus yazılımın yüklendiği ülkeler arasında daha çok 10 ülke, Meksika, Azerbaycan, Bahreyn, Macaristan, Hindistan, Kazakistan, Meksika, Fas, Ruanda, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri öne çıkıyor.

The Guardian, NSO'nun suçlulara ve teröristlere karşı kullanılmasının amaçlandığını söylediği Pegasus'un "yaygın olarak ve sürekli kötüye kullanıldığını" yazdı.

Kaynaklar: The Washington Post - France 24-AFP - Guardian - Time

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın