Warren Buffett tartışmasız gelmiş geçmiş en iyi yatırımcılar arasındadır.
Bugün 90 yaşında olan yatırımcı, 1942'de sadece 114,75 dolar ile yatırım yapmaya başladı ve şu anda dünyanın en zengin 10 kişisi arasında yer alıyor.
Buffett ekonomi konusunda ara sıra yanılıyor olsa da (en büyük hatası US Airways'e 358 milyon dolarlık yatırım yapmaktır), aşağıdaki üç örnekte olduğu gibi en ünlü hayat derslerini şöyle anlatıyor:
►Sabırlı olun
Buffett, ‘yetenek ya da çaba ne kadar büyük olursa olsun, bazı şeyler zaman alır’ diyor.
Milyarder, sıfırdan bir iş kuran girişimciler için anlık memnuniyetin boş bir hayal olduğunu belirtiyor.
Buffett, başarının sırrının, zaman içinde tutarlı bir şekilde çalışmaya yardımcı olan disiplin ve sistemde yattığına inanıyor.
►Yaptığınız işi sevin, sevdiğiniz işi yaptığınızda başarı gelecektir
Buffett bu kurala göre yaşadı ve işinize tutkuyla bağlı olduğunuzda "hayatınızda bir gün bile çalışmayacağınızı" kaydediyor.
"İstediğini yapmaya başlamalısın. Sevdiğin bir işi yap. Sabah yataktan fırlayacaksın" diyor.
Dolayısıyla, gerçekten yapmak istediğiniz işe odaklanın.
►"Parmak emmeyi" bırakın
Bir karar üzerinde çok uzun süre düşünüp ve ona göre hareket etmeniz gerektiğinde hiçbir şey yapmadığınız olmadı mı? Buffett'e göre, hedeflerinize ulaşmak veya bir işe başlamak için en iyi seçeneğiniz olabilecek bir şeyi oyalamak, ertelemek ve kaçınmak, ‘parmak emiciliği’dir.
Hepimiz bu hataya düşeriz ve Warren Buffett da istisna değildir.
Sonuç? Yatırım yapmak da dahil olmak üzere hayattaki en önemli kararlarda olduğu gibi, araştırmanızı derinlemesine yapın, tüm bilgileri alın ve kararınız için hızlı hareket edin. Cevap hayır ise, aynı zihin netliğiyle hareket edin ve doğru seçimi yaptığınızı bilerek uzaklaşın.
►Kendinizi başkalarının standartlarına göre yargılamayın
Kendi hedefleriniz için çıtayı belirlerken, bunu başkalarının başarı ölçütleriyle ölçme tuzağına düşmeyin.
Kendinizi Buffett'ın en ünlü kurallarından biri olan "iç puan kartınız" ile ölçün; iç puan kartınız, dünyanın size dayattığı şeyleri değil, kendi standartlarınızı tanımlar.
Babasından öğrendiği bir ilke olan iç puan kartı, yatırımcıya göre derinlerden gelir ve gerçeği söyler.
Kim olduğunuza ve doğal olarak nasıl davrandığınıza göre sizi ölçer ve dünyayı başkalarının gözünden değil, kendi değerleriniz ve inançlarınıza göre değerlendirir. Kısacası, başarıya ulaşmak için daha yüksek kalitede bir yol almanızı sağlar çünkü kalbinizle karar verirsiniz.
Kaynaklar: Investor's Business Daily, inc.com
Yorumunuz