Cihatçı isyancıların Halep'e ani bir saldırı düzenleyerek kontrolü ele geçirmesinin ardından Suriye ve Rusya'nın hava saldırıları kuzey Suriye'nin bazı bölgelerine yöneldi.
Suriye devlet medyası muhaliflerin kontrolündeki bölgelerdeki hava saldırılarının görüntülerini paylaşarak, düşman komuta merkezlerini ve mevzilerini hedef aldığını iddia etti.
Suriye resmi haber ajansı SANA ve Rus resmi haber ajansı TASS, Rus ve Suriye hava kuvvetlerinin Halep vilayetindeki el-Safira yerleşimine düzenlediği ortak saldırılarda onlarca teröristin öldürüldüğünü bildirdi.
Halep kent merkezinin büyük bölümünü ve İdlib ilinin tümünü geri alan cihatçı gruplar, İdlib'in güneyinde yer alan hükümet kontrolündeki Hama'da da Celime, Elzeka, Beridec, Cübbeyin, Tel Meleh, Kırkat, Muğayyir ve Mabtan yerleşimlerini de ele geçirdi.
İran destekli Irak milisleri de Şam'a destek amacıyla Suriye'de konuşlanmış birliklere katılmak üzere dün gece saatlerinde Suriye'nin doğusundaki Bukemal kasabası yakınlarına ulaştı. Suriye ordusundan bir subay Reuters'a yaptığı açıklamada, sınırı geçen Irak milis güçlerinin "kuzeydeki cephe hattındaki yoldaşlarımıza yardım etmek için yeni takviyeler gönderildiğini" söyledi.
Lübnan Hizbullahı'nın ise şimdilik duruma müdahil olma planı olmadığı bildirildi.
İran'ın Rus hava kuvvetlerinin de desteğiyle kurduğu müttefik bölgesel milis grupları, 2011 yılında Devlet Başkanı Beşşar Esad'a karşı ayaklanan isyancıları bastırmakta hükümet yanlısı güçlerin elde ettiği başarıda önemli rol oynadı.
Ancak bu ittifak, geçen hafta isyancıların kuzeybatı Suriye'de hızla ilerlemesinin ardından yeni bir sınavla karşı karşıya. Rusya, Ukrayna'daki savaşa odaklanmış durumda ve Hizbullah'ın liderliği, geçen hafta ateşkesle sona eren İsrail ile yaşanan savaşla yok edildi.
Suriye'nin yurt dışındaki ana muhalif grubunun lideri Hadi el-Bahra, Reuters'a yaptığı açıklamada, isyancıların şehri bu kadar çabuk ele geçirebilmesinin nedeninin Hizbullah ve diğer İran destekli grupların İsrail ile yaşadıkları çatışmayla meşgul olmaları olduğunu söyledi.
Geçtiğimiz yıldan bu yana Halep'e yönelik bir saldırı için hazırlık yapıldığını ancak Gazze'deki savaş nedeniyle bunun geciktiğini kaydetti.
Uzun süredir savaş alanında İran destekli en yetenekli güç olan ve Suriye'deki Esad askeri ittifakının anahtarı olan Lübnan Hizbullah'ından henüz müdahale etmesi istenmedi ve Lübnan Hizbullah'ının İsrail ile zorlu çatışmasından sonra güç göndermeye hazır olmadığı bildirildi.
Arap ülkeleri ve Washington, Hizbullah'ın zayıflamasını Esad'ı İran ile olan ittifakından koparmak için potansiyel bir fırsat olarak görüyor.
Reuters’ın görüştüğü kaynakları, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD'nin, Esad'ın Tahran'a olan bağımlılığını azaltması durumunda kendisine yönelik yaptırımları kaldırma olasılığını görüştüğünü belirtti. İsyancıların ilerlemesi, Esad'ı İran desteğine daha fazla güvenmeye iterse, durumu karmaşıklaştırabilir.
2015'te çatışmaya girerek askeri dengeyi kesin bir şekilde Esad'ın lehine çeviren Rusya, Esad’ı desteklemeye devam ediyor.
Pazar günü Moskova’nın, Suriye'deki güçlerinin başındaki generali görevden aldığı bildirildi.
Reuters haberinde, ‘Suriye'nin kuzeybatısındaki Halep, İdlib ve Hama illerinde savaşan isyancılar arasında Türkiye tarafından desteklenen ana akım gruplar ve Suriye'deki eski El Kaide kolu olan İslamcı Heyet Tahrir el-Şam da yer alıyor’ iddiasını yineledi.
İsmi açıklanmayan bir Türk yetkili, ajansa Türkiye'nin isyancı saldırısı için herhangi bir izin vermediğini ve Heyet Tahrir el-Şam'ın Türkiye'den talimat almadığını söyledi.
The Guardian gazetesi görülen bir video görüntüsüne dayanarak, ‘Halep'in doğusundaki Kuweires hava üssünde, Türkiye destekli Suriye isyancı güçlerinin üssü ve oradaki silahları, İran yapımı bir drone da dahil olmak üzere ele geçirdiği görülüyor' iddiasında bulundu.
Kaynaklar: Reuters – Anadolu Ajansı – The Guardian - TASS
Yorumunuz