Avrupa Birliği ve NATO'yu eleştiren, muhalefetin desteklediği mevcut Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanović, beş yıllık bir dönem için yeniden seçildi.
Hırvatistan seçim yetkililerinin açıkladığı sonuçlara göre, Milanović oyların yüzde 74'ünden fazlasını alırken rakibi, iktidardaki muhafazakâr partinin adayı Dragan Primorac oyların yaklaşık yüzde 26'sını aldı.
Sonuç, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savaşında Batı'nın askeri desteğini eleştiren Milanović'e büyük bir destek olduğunu gösteriyor. Milanović ayrıca Hırvatistan'ın muhafazakâr Başbakanı Andrej Plenković ve hükümetinin sert bir muhalifidir.
Milanović, sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada, zaferinin seçmenlerin onay ve güveninin bir göstergesi olduğunu, aynı zamanda "bunu duyması gerekenlere ülkenin durumu hakkında bir mesaj" sunduğunu söyledi.
Milanovic, "Onlardan (hükümetten) bunu duymalarını istiyorum. Vatandaşların söylemek istediği buydu. Bu, sadece bana destek değil." dedi.
58 yaşındaki Milanović, Hırvatistan'ın en popüler politikacısı ve siyasi rakipleriyle iletişimindeki tarzı nedeniyle bazen ABD Başkanı seçilen Donald Trump'a benzetiliyor.
Milanović, 29 Aralık'taki ilk tur oylamasında da rahat bir galibiyet elde etti ve daha önce cumhurbaşkanlığına adaylığını koyan ancak başarısız olan adli tıp bilimci Primorac ile diğer altı adayı geride bıraktı.
İlk iki aday arasında ikinci tur seçimleri zorunlu hale geldi çünkü Milanović oyların %50'sini sadece 5.000 oy farkıyla alamadı, Primorac ise %19 ile çok geride kaldı.
Nüfusu 3,8 milyon olan Hırvatistan'da, yüksek enflasyon, yolsuzluk skandalları ve iş gücü sıkıntısı yaşandığı bir ortamda seçim yapıldı.
Milanović, pazar günü oylama sırasında AB'yi "birçok açıdan demokratik olmayan" ve seçilmemiş yetkililer tarafından yönetilen bir ülke olarak eleştirdi. AB'nin "benim gibi düşünmüyorsanız, o zaman düşmansınız" şeklindeki pozisyonunun "zihinsel şiddet" anlamına geldiğini söyledi ve ekledi: "Yaşamak ve çalışmak istediğim modern Avrupa bu değil. Küçük bir ulusun başkanı olarak elimden geldiğince bunu değiştirmek için çalışacağım."
Milanović, Plenković ve muhafazakâr HDZ'yi düzenli olarak sistemsel yolsuzlukla suçluyor, Plenković ise Milanović'i "Rusya yanlısı" olarak nitelendiriyor ve Hırvatistan'ın uluslararası itibarına bir tehdit olduğunu söylüyor.
Milanović, Rus yanlısı olduğunu reddetti ancak geçen yıl, NATO'nun Almanya'daki Ukrayna Güvenlik Yardımı ve Eğitimi adlı misyonuna beş Hırvat subayının gönderilmesini engelledi. Ayrıca, Hırvat askerlerinin Ukrayna'ya herhangi bir NATO misyonunun parçası olarak gönderilmesini asla onaylamayacağına dair söz verdi. Plenković ve hükümeti böyle bir teklif olmadığını söylüyor.
Sınırlı yetkilere rağmen, birçok kişi, 1991'de Yugoslavya'dan bağımsızlığını kazandığından beri çoğunlukla Hırvat Demokrat Birliği (HDZ) tarafından yönetilen ülkede, cumhurbaşkanlığı pozisyonunun siyasi güç dengesi açısından kilit öneme sahip olduğuna inanıyor.
59 yaşındaki Primorac, 2000'lerin başında HDZ liderliğindeki hükümette bilim ve eğitim bakanı olarak siyasete girdi. 2009 seçimlerinde cumhurbaşkanlığına adaylığı başarısızlıkla sonuçlandı ve sonrasında ağırlıklı olarak akademik kariyerine odaklandı; ABD, Çin ve Hırvatistan'daki üniversitelerde ders verdi.
Kaynak: Associated Press
Yorumunuz