Finlandiya Rusya'dan gelen bir petrol tankerine perşembe günü müdahale etti ve gemiyi gözaltına aldı. Petrol tankerinin bir gün önce Finlandiya ile Estonya'yı birbirine bağlayan deniz altı elektrik kablosu ve üç internet hattının kesintiye uğratılmasından sorumlu olduğundan şüpheleniliyor.
Yetkililer tarafından adının ‘Eagle S’ olduğu açıklanan ve Cook Adaları bandıralı tankerin Baltık Denizi'ndeyken komutasının Finlandiya Sahil Güvenlik mürettebatı tarafından ele geçirildiği ve Finlandiya sularına doğru yelken açıldığı bildirildi.
Çok sayıda kurumun katıldığı soruşturmayı yürüten Finlandiya Ulusal Soruşturma Bürosu Müdürü Robin Lardot, “ciddi sabotajları” araştırdıklarını söyledi. "Anladığımız kadarıyla inceleme altında olan geminin bir çapası hasara neden olmuş" dedi.
Finlandiya Gümrük İdaresi, geminin yüküne el koyduğunu ve Eagle S'in, Rus petrolünün satışına yönelik yaptırımlardan kaçınmayı amaçlayan Rusya'nın eski tankerlerden oluşan gölge filosuna ait olduğunun düşünüldüğünü bildirdi.
Baltık Denizi ülkeleri, 2022'den bu yana yaşanan elektrik kabloları, telekomünikasyon bağlantıları ve doğalgaz boru hatlarındaki kesintilerin ardından olası sabotaj eylemlerine karşı yüksek alarma geçti ancak deniz altı ekipmanlarının teknik arızalara ve kazalara maruz kalabileceği de bildiriliyor.
Estlink 2 elektrik bağlantısı hattının onarımı aylarca sürecek
‘Estlink 2 elektrik bağlantısı hattı’nın işletmecisi Fingrid yaptığı açıklamada, 170 km uzunluğundaki bağlantı hattının onarımının aylar süreceğini ve kesintinin kış aylarında elektrik tedariğinde olumsuz etkilere yol açabileceğini söyledi.
Reuters'ın MarineTraffic gemi takip verilerine ilişkin incelemesine göre, Eagle S Panamax petrol tankeri çarşamba günü Estlink 2 elektrik kablosunun üzerinden geçti. Ve bu geçişin saati Fingrid'in elektrik kesintisinin yaşandığını bildirdiği saatle aynıydı.
Veriler, tankerin ve Fin devriye gemisinin perşembe günü öğleden sonra Finlandiya kıyılarına yakın bir yerde hareketsiz durduklarını gösterdi.
Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna yaptığı açıklamada, Baltık Denizi'ndeki deniz altı tesislerinde meydana gelen hasarların artık çok sık olduğunu, bunun yalnızca kaza ya da denizcilikte yapılabilir hatalardan kaynaklandığına inanmanın zor olduğunu söyledi. Tsahkna, "Denizaltı altyapısına verilen hasarın daha sistematik hale geldiğini anlamalı ve bu nedenle hayati yapılarımıza yönelik saldırılar olarak değerlendirmeliyiz" dedi.
İşletmeci Fingrid, 658 megavatlık Estlink 2 kesintisinin ardından iki ülke arasında yalnızca 358 MW'lık Estlink 1 hattının çalışır durumda olduğunu söyledi.
Batılı 12 ülke 16 Aralık'ta, yaptırımların ihlal edilmesini önlemek ve Ukrayna savaşının Moskova'ya maliyetinin artırmak amacıyla Rusya'nın gölge gemi filosunu "bozmak ve caydırmak" için önlemler almak konusunda anlaştıklarını açıklamıştı.
Bu arada İsveç polisi, geçen ay Baltık Denizi'ndeki iki telekomünikasyon kablosunun ihlal edilmesiyle ilgili bir soruşturma yürütüyor. Alman Savunma Bakanı Boris Pistorius, olayın sabotaj sonucu meydana geldiğini tahmin ettiğini söylemişti.
Finlandiya polisi ayrıca, geçen yıl Finlandiya ve Estonya'yı birbirine bağlayan Balticconnector doğalgaz boru hattında ve çok sayıda telekomünikasyon kablosunda meydana gelen hasarla ilgili soruşturmasını sürdürüyor.
2022 yılında ise aynı sularda deniz tabanından geçen Rusya-Almanya Kuzey Akımı doğalgaz boru hatları havaya uçuruldu; olay Almanya tarafından halen araştırılıyor.
Kaynak: CNN
Yorumunuz