Ay, yaklaşık 4,5 milyar yıl önce Dünya'nın varsayımsal gezegen Theia ile çarpışmasının bir sonucu olarak oluşmuş olabilir.
Royal Astronomical Society'nin “Aylık Bildirimleri”nde yayınlanan son bir araştırmaya göre İngiliz bilim insanları bu sonuca vardı.
Araştırmacılar, Ay'ın, gezegenimizin Theia ile çarpışmasının ardından ortaya çıkan enkazdan oluştuğunu düşünüyor. Bilim insanları, araştırmalarının sonuçlarının Ay’ın kökeni hakkında kesin kanıtlar olmadığını, ancak Dünya'nın uydusunun nasıl oluşmuş olabileceğini anlamakta umut verici bir aşamayı temsil ettiğini vurguluyor.
Theia, güneş sistemindeki diğer gezegenler gibi, boyutu Mars'a benzer olabilecek büyüklükte, 4.6 milyar yıl önce oluşmuş varsayımsal bir gezegendir.
Varsayımsal gezegen adını, antik Yunan mitolojisindeki Titanid kız kardeşlerinden biri olan Helios, Eos ve Selena'nın (ay tanrıçası) annesi olan Theia'dan almıştır.
Bilim insanları Dünya ile Theia’nın çarpışmasını özel algoritmalar kullanarak ve süreci süper bilgisayarlarda simüle ederek sonuçları yayınladı.
(Bkz.https://academic.oup.com/mnras/article/500/3/2861/6007797?searchresult=1)
Dünya'nın zaman çizelgesindeki son çarpışmanın Mars büyüklüğünde kayalık bir gezegen olduğu düşünülen Theia ile olduğu öngörülüyor. Bu çarpışma Dünya'yı yana doğru kaydırdı ancak gezegenimizi çoğunlukla bozulmadan bıraktı, fakat çarpışma Theia’yı yok etti. Theia'nın buharlaşan enkazı Dünya'nın uydusu Ay’ı oluşturdu.
Bazı araştırmacılar, çarpışma öncesindeki Dünya'nın kalıntılarının bugün hâlâ Dünya'nın mantosunun ve dış çekirdeğinin derinliklerinde var olduğunu düşünüyor. Manto, Dünya'nın yüzey kabuğu ile çekirdek arasındaki tabakadır.
Yorumunuz