Avrupa metal endüstrisi, enerji krizinin gelecek açısından "varoluşsal bir tehdit" oluşturduğu konusunda uyardı.
Avrupa’da birçok metal eritme tesisini temsil eden demir dışı metal ticaret organı Eurometaux, AB'nin (Avrupa Birliği) acil bir eylem planı olmaksızın tesislerin kalıcı olarak kapanma endişesinde olduğunu bildirdi.
Eurometaux AB liderlerine yazdığı mektupta, geçtiğimiz yıl eritme tesislerinin üretimde "benzeri görülmemiş" kesintiler yaşandığını ve AB müdahale etmediği sürece bu sene bu sorunların derinleşeceğini kaydetti.
Metal eritme tesisleri tek tek üretimi durduruyor
Slovakya'daki bir alüminyum eritme tesisinin ve Hollanda'daki bir çinko tesisinin üretimi süresiz olarak durdurduğuna dikkat çeken Eurometaux, 40 genel müdür tarafından imzalanan mektupta "Önümüzdeki kış operasyonlarımızın çoğuna darbe indirebileceğinden derin endişe duyuyoruz" dedi. Mektupta, "AB ve üye devlet liderlerini, stratejik elektrik yoğun endüstrilerini korumak ve kalıcı iş kayıplarını önlemek için acil durum eylemi yapmaya çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.
Enerji maliyeti, Rusya'nın kıtaya gaz arzını kesmesinin ardından Avrupa'da, Asya ve ABD'den çok daha yüksek hale geldi ve bu da bölge endüstrisini yok olmakla tehdit ediyor.
Gaz fiyatları, Rusya'nın Avrupa'ya tedariki kesmesinden sonra önceki on yılın ortalamasının yaklaşık 12 katına yükseldi. Elektrik üretilirken gaz kullanıldığı için bu da elektrik fiyatını benzer miktarda artırdı. Elektrik, eritme tesisleri ve diğer ağır sanayiler tarafından büyük miktarlarda kullanılmaktadır.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e gönderilen ayrı bir mektupta, çimento, kimyasallar ve çelik de dahil olmak üzere enerji yoğun endüstrileri temsil eden 12 grup, AB'den doğal gaz fiyatının sınırlandırılması ve AB’nin devlet yardımı çerçevesini sektöre yönelik ve geçici olarak ayarlaması için önlemler almasını istedi.
Endüstri organları toplu olarak, "Birçok enerji yoğun endüstri açısından şu anda Avrupa'da üretime devam etmek için” “iş durumu”, ya da “yatırımlar ve daha fazla gelişme” adına görünürlük ve kesinlik olmadığını kaydetti.
Brüksel elektrik talebinin azaltılması, enerji şirketlerine uygulanan vergiler (vergi gelirlerini tüketicilere ve işletmelere yönlendirecek şekilde) ve hükümetlerin mali sıkıntıdaki şirketleri desteklemeleri için devlet yardımı kurallarının değiştirilmesi için hedefler önermeye hazırlanıyor. Önlemler cuma günü AB enerji bakanlarının acil toplantısında tartışılacak.
Alüminyum üretimi tehdit altında
Salı günü, metalde Avrupa'nın en büyük birincil eritme tesisinin sahibi olan Aluminium Dunkerque, yüksek elektrik fiyatları nedeniyle üretimi yüzde 22 oranında azaltacağını duyurdu. Avrupa'nın en büyük paslanmaz çelik üreticisi Outokumpu da bakımın ardından, bir alaşım türü olan ferrokrom fırınlarından birinin yeniden başlatılmasını erteleyeceğini açıkladı. "Katı elektrik" olarak da bilinen alüminyum özellikle akut bir tehdit altına giriyor çünkü bu eritme tesisleri son derece enerji yoğun, üretim hacimlerini kolayca ayarlayamıyor ve üretim durdurulduktan sonra yeniden başlatılması zor.
"Riskten korunmayan hiçbir metal üreticisi bu elektrik fiyatlarına dayanamaz!"
Alüminyum üreten Yunan endüstriyel holdingi Mytilineos Europe'un Avrupa ve düzenleyici işler müdürü Nick Keramidas, otomobillerden, uçaklardan ve ambalajlardan galvanizli çeliğe kadar her şeyde kullanılan alüminyum ve çinko üretim kapasitesinin yaklaşık yarısını kestiğini belirtti. Ve mevcut piyasa fiyatlarında bir ton alüminyum üretmek için gereken elektriğin yaklaşık 10.000 Euro'ya mal olacağını, ancak üretilen alüminyum 2.500 Euro'dan daha düşük bir fiyata satılacağını vurguladı. Keramidas, şirketinin uzun vadeli elektrik satın alma sözleşmeleri olduğunu, ancak sözleşmeler sona erdiğinde tüm endüstrinin büyük mücadeleye girmek zorunda kalacağını söyledi. “Riskten korunmayan hiçbir metal üreticisi bu elektrik fiyatlarına dayanamaz. Şu anda, sizi ayakta tutacak fiyatlarla ilerisi için elektrik satın almak imkânsız" dedi.
Metal ertime tesislerinde üretim bir kere durunca yeniden üretime başlamak çok maliyetli
Mevcut piyasa durumunun bir sonucu olarak, Eurometaux, AB enerji piyasasında acil, geniş kapsamlı müdahalelerde bulunulmadığı sürece 2022'nin başında daha fazla eritme tesisinin kapanacağını kaydetti. Danışmanlık şirketi Wood Mackenzie'nin alüminyum pazarlarının baş analisti Ami Shivkar, önümüzdeki birkaç ay içinde Avrupa'da 600.000 ton alüminyum üretiminin geçici olarak durma riski altında olduğunu söyledi. Shivkar, "Bir eritme tesisini yeniden üretime başlatmak için muazzam miktarda sermayeye ihtiyacınız var" dedi ve geçici kapanmaların kalıcı hale dönüşebileceği uyarısında bulundu.
Bununla birlikte, Avrupa elektrik sektörü, enerji üreticilerine uygulanan vergi konusunda geri adım attı. Avrupa'nın elektrik sektörünü temsil eden Eurelectric'in CEO'su Kristian Ruby, "Politikacılar 'burada büyük para kazananlar var, hadi onları vergilendirelim' sonucuna varmakta hızlı, ancak [sektörde] benzeri görülmemiş bir stres seviyesi yaşanıyor" dedi.
Kaynak: Financial Times
Yorumunuz