Dünya

Avrupa, ABD, İngiltere, Çin... Her yerde ekonomik durgunluğa doğru!

Avrupa, ABD, İngiltere ve Çin'deki veriler ekonomide küresel durgunluğa doğru gidildiğini gösteriyor. Dünya'dan kısa kısa...

Çin köpürse de, Biden istemese de Nancy Pelosi çarşamba günü Tayvan Devlet Başkanı ile görüşecek

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, çarşamba günü Çin'in sert tepkisine rağmen Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen ile bir araya gelecek.

Pelosi, daha önce güvenlik endişeleri nedeniyle Tayvan'ı resmi seyahat programına dahil etmemişti.

Çin, 82 yaşındaki Demokrat temsilci Pelosi’nin Asya'daki ziyaretine devam etmesi durumunda Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun harekete geçebileceğini öne sürerek, Biden yönetimine güçlü uyarılarda bulundu.

ABD Başkan Joe Biden pede gerisinde Pelosi'yi ikna etmeye çalıştı ancak Pelosi’nin dönüm noktası niteliğindeki geziye devam etmeye karar verdiği söyleniyor.

Birçok Cumhuriyetçi ve sadece birkaç Demokrat Pelosi'nin Tayvan’a gitmesini destekledi ve ziyaretin ertelenmesi veya iptalinin Çin'e teslim olmak anlamına geleceğini savundular. 

Ancak Beyaz Saray, ziyaretin geçtiğimiz yıl gerginliklerin arttığı Tayvan Boğazı'nda bir krizi tetikleyebileceğinden endişe duyuyor.

Çin'i, özellikle insan hakları konusunda uzun zamandır eleştiren Pelosi, 1997'den bu yana Tayvan'ı ziyaret eden en kıdemli Amerikalı milletvekili olacak.

ABD imalat sektöründeki büyüme yavaşladı

ABD imalat sektöründeki büyüme, temmuz ayında üst üste ikinci ay yavaşladı. Talebin yumuşamasının sektörün önümüzdeki aylarda zayıflamaya devam etmesine neden olabileceği endişeleri arttı.

Talep, yeni siparişlerin haziran ayında yüzde 49,2'den temmuz ayında yüzde 48,2'ye gerilemesiyle zayıflamaya devam etti. 

ABD'de üretimde büyüme de yavaşladı ve endeks haziran ayındaki yüzde 54,9'dan yüzde 53,5'e geriledi. 

Almanya'da perakende satışlar düştü

Almanya'daki perakende satışlar, kayıtların tutulmaya başladığı 1994 yılından bu yana yıllık bazda en büyük oranda geriledi.

Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomisinin perakende satış hacimleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,8 düştü.

Tekstil ve giyim ürünlerine olan talep yüzde 5,4 azalırken, online alışveriş yüzde 3,8 oranında azalma kaydetti.

Alman ulusal istatistik ofisi Destatis'in pazartesi günü açıkladığı verileri değerlendiren ekonomist Claus Vistesen, rakamların "sefil" halde olduğunu ve esas olarak yükselen fiyatların tüketici harcamaları üzerindeki etkisinden kaynaklandığını söyledi.

Almanya'da enflasyon yüzde 8,5 ile on yılın en yüksek seviyesinde.

Geçen cuma günü Almanya'nın ekonomik büyümesinin birinci ve ikinci çeyrekler arasında durgunlaştığı ve iş dünyası ile tüketici güveninin pandeminin ilk aylarından bu yana en düşük seviyede olduğu açıklanmıştı.

Avrupa'da işsizlik de artışa geçti

Avrupa Komisyonu'nun istatistik bürosu Eurostat'ın pazartesi günü yayınlanan verileri, haziran ayında Euro Bölgesi'nde işsiz sayısının 14 ay içinde ilk kez arttığını gösterdi. İş arayanların sayısı 25.000 artarak neredeyse 11 milyona yükseldi.

Avrupa düşen imalat siparişlerinden en kötü şekilde etkilendi

Euro Bölgesi'ndeki tüm büyük ekonomilerdeki imalat faaliyeti, yükselen fiyatların talebi vurmasıyla, bölgede yaklaşan bir ekonomik gerilemeye işaret ederek, temmuz ayında daralmaya başladı.

S&P Global'in Satın Alma Yöneticileri Endeksi, haziran ayında 52,1 iken, temmuz ayında 49,8'e geriledi. Bu, Mayıs 2020'den bu yana daralmayı gösteren 50'nin altındaki ilk düşüş oldu.

Covid-19 nedeniyle personel devamsızlığı ve tedarik sıkıntısı krize katkıda bulundu.

Euro Bölgesi ekonomisi bir bütün olarak birinci ve ikinci çeyrekler arasında yüzde 0,7 büyürken, analistler Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin enerji piyasaları ve güvenin aşınmasının etkisiyle bölgenin önümüzdeki aylarda giderek daha fazla gerilemesini bekliyor.

S&P Global Market Intelligence'ın baş işletme ekonomisti Chris Williamson, Almanya'daki ve başka Avrupa ülkelerindeki imalat faaliyetinin "giderek daha dik bir düşüşe girdiğini" söyledi. 

Euro Bölgesi'nin Almanya'dan sonra en büyük ikinci üretim merkezi olan İtalya, Nisan 2020'de pandeminin zirvesinden bu yana yeni siparişlerde en keskin düşüşü yaşayarak en kötü etkilenen ülke oldu.

Euro Bölgesi ortalaması bir önceki ay yüzde 52,1'den 25 ayın en düşük seviyesi olan yüzde 49,8'e inerken, İtalya'nın yüzde 48.5'e ve İspanya'nın yüzde 48.7'e indi.

Anket, artan sayıda üreticinin kötüleşen talep ortamına paralel olarak üretimi kestiğini, ayrıca hem girdi alımlarını hem de personel alımlarını azalttığını ortaya koydu.

Ekonomist Williamson, artan enerji fiyatları ve enerji arzı konusundaki belirsizliğin "imalat sektörü üzerinde ek bir sürüklenme"ye neden olacağını vurguladı.

İngiltere'de üretim Haziran 2020'den bu yana en düşük seviyeye geriledi

Satın Alma Yöneticileri Anketi'ne göre, temmuz ayında İngiltere'deki imalat faaliyeti, iki yıldan uzun bir süredir en düşük seviyeye geriledi.

S&P Global/CIPS İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi geçen ay İngiltere'de 52,1'e gerileyerek Haziran 2020'den bu yana en düşük seviyeye indi.

Yeni sipariş alımları, iki yıl içinde ilk kez arka arkaya aylık düşüşler yaşadı ve işletmeler bunu enflasyon nedeniyle artan yaşam maliyetine, zayıf iç talebe ve müşteri belirsizliğine bağladı.

Üretim, Mayıs 2020'den bu yana ilk kez daraldı.

Ukrayna'dan ayrılan ilk tahıl gemisi önce İstanbul'da kontrolden geçecek ardından Trablusşam'a devam edecek

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ettiği şubat ayının sonlarından bu yana Odesa'dan mısır yüklü ilk büyük yük gemisi Lübnan'daki Trablusşam’a gitmek üzere yola çıktı.

26.000 ton Ukrayna mısırı taşıyan Sierra Leone bayraklı Razoni adlı gemi, Türkiye ve BM (Birleşmiş Milletler) arabuluculuğu ile yapılan haftalarca süren müzakerelerin ardından Karadeniz limanından ayrıldı.

Müzakerelere öncülük eden Türkiye Savunma Bakanlığı, Razoni'nin kargosunu Lübnan'a, Trablusşam kentine götüreceğini açıkladı.

Gemi izleme web sitesi Marine Traffic'e göre, geminin salı günü gece yarısı İstanbul'a varması bekleniyor.

Türkiye'nin en büyük kentine ulaştıktan sonra, yük gemisinin Rus, Ukraynalı, Türk ve BM yetkililerinin görev yaptığı ortak bir izleme merkezinde kontrollerden geçmesi planlanıyor.

Ukrayna hükümeti, ülkede bulunan 22 milyon tondan fazla buğday, mısır ve diğer tahılların küçük bir kısmını taşıyan 16 geminin daha ayrılmayı beklediğini açıkladı.

Dünya Gıda Programı'na göre, çatışma dünya çapında 47 milyon kadar insanı akut açlık riski altında bıraktı.

İngiltere’de Muhafazakâr Parti'nin başkan adayı Rishi Sunak, 2029'a kadar gelir vergisini %16'ya indirme sözü verdi

Muhafazakâr Parti'nin lider adayı Rishi Sunak, başbakan olması durumunda vergileri "sorumlu bir şekilde" azaltacağını söyledi.

Sunak, Pazartesi günü BBC Radio 4'ün 'Today' ('Bugün') adındaki programına verdiği demeçte, "Ödüllendirici çalışmalara ve hükümetin bunu işaret etmesinin en iyi yolunun insanların gelir vergisini kesmek olduğuna inanıyorum. Parlamentoda şansölye olarak neredeyse 15 yıldır ilk kez gelir vergisini düşüreceğimizi söylemiştim ve başbakan olarak bundan daha ileri gitmek ve temel oranda gelir vergisini beşte bir oranında azaltmak istiyorum" dedi.

Sunak, 2024'te temel gelir vergisi oranını yüzde 20'den yüzde 19'a düşüreceğini, ardından 2029'a kadar yüzde 16'ya kadar daha fazla kesinti yapacağını vurguladı.

Bir sonraki İngiltere başbakanı, pazartesi günü oy pusulalarını almaya başlayacak olan Muhafazakâr Parti üyeleri tarafından seçilecek. 

Çin'in en büyük geliştiricilerinin emlak satışları temmuz ayında keskin bir düşüş kaydetti

Çin'in en büyük 100 geliştiricisindeki sözleşmeli satışlar, ülke çapında alıcıların ipotek ödeme boykotuna girmesi nedeniyle Pekin'in likidite açlığı çeken sektörü destekleme çabalarını hızlandırmasına rağmen temmuz ayında tekrar düştü.

China Real Estate Information Corporation'ın pazartesi günü açıkladığı veriler, sözleşmeli satışların temmuz ayında haziran ayına kıyasla yüzde 28,6 düşüşle 532,1 milyar Yuan'a (77,5 milyar Dolar) indiğini ve bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 39,7 düştüğünü gösterdi. 

Son yedi aydaki satışlar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 49 azaldı.

Kaynaklar:  Financial Times - The Economist

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın