Dünya

Almanya borsasında Wirecard finans skandalı sonrası kurallar değişti

Ödeme sistemi ile finansal çözümler üreten, banka sahibi Alman teknoloji devi Wirecard’ın dolandırıcılık skandalıyla iflas etmesinin ardından, şirketlerin Alman birleşik borsa endeksi DAX’a kabulünde bir dizi değişikliğe gidildi.

Ödeme sistemi ile finansal çözümler üreten, banka sahibi Alman teknoloji devi Wirecard’ın dolandırıcılık skandalıyla iflas etmesinin ardından, şirketlerin Alman birleşik borsa endeksi DAX’a kabulünde bir dizi değişikliğe gidildi.

Salı günü Alman borsa düzenleyicisi Deutsche Börse tarafından açıklanan yeni DAX yönergesine göre, borsaya giren firmaların bir denetim komitesine sahip olmasının yanı sıra denetim komitesine tarafsız bir direktörün başkanlık etmesi zorunlu kılındı. 

Yönetmelik, tarafsız direktör olarak atanacak kişinin denetim komitesinin mevcut başkanı olmasını kesin bir şekilde yasaklıyor.

DAX, Amerikan S&P 500’e girecek şirketlerin 4 çeyrek üst üste kâr ettiğini kanıtlaması gereği gibi, borsaya girmeye hak kazanacak şirketlerin son 2 mali yıl için faiz, vergi ve amortisman öncesi pozitif kazanç elde ettiğini göstermesini de kurala bağlıyor.

Yeni kurallara göre, DAX 30 artık yeterliliği kanıtlanmış 40 şirkete çıkabilecek. 30 şirket sayısının 40 şirkete çıkarılması, 2021’in üçüncü çeyreğinde gerçekleştirilecek.

Wirecard, DAX 30'a katıldığında herhangi bir denetim komitesi yoktu.

Wirecard, Eylül 2018’de, yaklaşık 24 milyar euro (28 milyar dolar) ciro ile zirve yaptığını duyurmuş ve Almanya'nın en büyük 30 şirketinin yer aldığı DAX 30'a alınmıştı ancak şirketin sadece 5 üyeden oluşan küçük bir yönetim kurulu vardı.

Wirecard, Thomas Eichelmann'ın başkan olarak yönetim kuruluna katılmasının ardından, denetim komitesini 2019’da kurmuştu. 

Şirket skandalın ardından geçen Haziran ayında iflasını istemişti.

Almanya'da geleceği en parlak şirket olarak görülen Wirecard’a açılan soruşturma sırasında, şirketin hesaplarında 1,9 milyar euroluk açık tespit edilmiş ve bu paranın aslında hiç var olmadığı anlaşılmıştı.

Görevini bırakan CEO Markus Braun hakkında  'yatırımcıları cezbetmek için hesapları şişirdiği' iddiasıyla yasal işlem başlatılmış ve Braun tutuklanmıştı.

Wirecard hisseleri dolandırıcılığın ortaya çıkmasıyla DAX’ta 3 işlem gününde yaklaşık % 87 değer kaybetti. Şirketin 1.500'ü Münih'teki merkezinde olmak üzere dünya genelinde yaklaşık 6 bin çalışanı bulunuyordu.

Wirecard’ın hesaplarını doğrulamaktan sorumlu olan, uluslararası denetim şirketi Ernst & Young’ın 2 denetçisine ve bir eski çalışanına da dava açıldı.

Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz skandalı "finans dünyasında benzeri olmayan bir skandal” olarak nitelendirmiş ve elektronik ödemeler sektöründe kontrollerin sıkılaştırılacağını açıklamıştı.

Kaynak: WSJ
 

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın