KKTC Polis Genel Müdürlüğü’nde (PGM) Siyasi Polis Müdürü olarak görev yapmaktayken ‘görevi ihmal ve görevi kötüye kullanma’ suçlarını işlediği ileri sürülen Vasvi Arkın’a yönelik 2526/2022 numaralı dava, Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde Yargıç Jale Ergüden’in huzurunda bugün görüşüldü.
Görevi askıya alınan polis Arkın’ın, Türkiye’de darbe girişiminde bulunan FETÖ’ye yönelik olarak 2016-2017 yılları arasında bizzat kendi talebiyle Güzelyurt, İskele ve Mağusa bölgelerinden toplattığı, toplam 194 sayfalık 3 raporla ilgili gerekli soruşturmayı yapmadığı, raporları gizlediği, söz konusu raporları arşivlemediği ve Polis eski genel müdürü Süleyman Manavoğlu’na sunmadığı iddia ediliyor.
Bugünkü duruşmada Savcılığın Mahkeme’ye bildirdiği, şahadet verecek tanığın beklenmedik şekilde duruşmaya girmemesi dikkat çekti.
Duruşmada zanlı Vasvi Arkın’ı savunan avukat Mustafa Şener Mahkeme’ye ‘Savcılık tanığı kaçırdı’ iddiasında bulundu.
Avukat, Mahkeme’ye Savcılığın ve Savunmanın ajandasında tanığın bugün dinleneceğinin not edildiğini, kısa bir süre önce Mahkeme’nin bugün tanığı dinleyeceğini bildirmek üzere Savcılığın odasına gittiğini ve odada 3 Polis memuru ile birlikte tanığın duruşmaya çıkmak üzere hazırlık yaptığını gördüğünü bildirdi. Polis memurlarıyla birlikte tanığın duruşmaya gelmek yerine Mahkeme avlusundan çıktığını ileri süren avukat Mustafa Şener, Mahkeme'den 'Savcılık tarafından tanığın kaçırılması'nın kayıt altına alınmasını talep etti.
Yargıç Jale Dizdarlı Ergüden, duruşmaların devamı için başka mazeret kabul etmeyeceğini belirtti ve duruşmalara 18 Ekim Çarşamba, 23 Ekim Pazartesi ve 26 Ekim Perşembe gününde devam edilmesine karar verdi.
Bugün duruşmaya çıkmayan ve Savcılık tarafından kaçırıldığı ileri sürülen tanığın kim olduğu merakla bekleniyor
18 Ekim Çarşamba günü yapılacak duruşmada, ismi sır gibi saklanan tanığın kim olduğunun ortaya çıkması bekleniyor.
2021 yılında teminata bağlanan 26 yıllık polis memuru Vasvi Arkın hakkındaki dava, geçen sene Savcılık tarafından tadil edilmişti.
Zanlı Vasvi Arkın suçlamaları kesin bir dille reddederken, Arkın’ın avukatı daha önceki duruşmada, Türkiye’de darbe girişiminin 15 Temmuz 2016 tarihinde meydana geldiğini, 18 Temmuz 2016 tarihinde siyasi şubeden bilgi talep edildiğini, müvekkilinin hızlı bir şekilde raporlarını hazırlayıp, 2016’nın Ağustos ayının ilk haftasında Polis Genel Müdürü’ne sunduğunu öne sürmüştü.
Avukat Mustafa Şener, zanlının gizlediği iddia edilen raporlar arasındaki Güzelyurt raporunun 2017 yılı Şubat ayında, yani aylar sonra merkeze ulaştığını, raporlara ilişkin detayların KKTC’de ve Türkiye'de ilgili tüm makamlara yazılı olarak bildirildiğini, raporlardaki bilgilerin ağustos ayında Polis Genel Müdürlüğü’ne sunulan bilgilerle aynı olduğu için değerlendirmeye alınmadığını savunmuştu.
Yorumunuz