Mısır Maliye Bakanı, Ukrayna savaşının tetiklediği gıda fiyatı krizi nedeniyle "milyonlarca" insanın ölebileceği uyarısında bulunarak, küresel buğday kıtlığı üzerine BM ve G7 ülkeleri tarafından yapılan uyarıları yineledi.
Bakan Mohamed Maait Londra ziyareti sırasında verdiği bir röportajda, dünya çapında "gıda güvensizliği" konusunda uyardı ve Mısır'ın yıl sonuna kadar dayanacak kadar buğdayı olduğuu vurguladı. Maait, "Bu çok dikkatli olmamız gereken bir şey. Gıda güvensizliği nedeniyle milyonlarca insanın öldüğünü görürsek utanç duyacağız. Bundan sorumlu değiller, yanlış bir şey yapmadılar" dedi.
BM Genel Sekreteri António Guterres de Ukrayna’daki çatışmanın "on milyonlarca insanı" kıtlığa sürükleme riski taşıdığı uyarısında bulunmuştu. Guterres, Ukrayna'daki savaş, iklim değişikliği ve Covid-19 salgınının yıllarca sürebilecek bir krize katkıda bulunduğu konusunda uyarmıştı.
G7 ülkeleri geçen hafta Dünya Bankası ile "Gıda Güvenliği için Küresel İttifak" adında bir girişim başlattı. İttifak, gıda, gübre ve yakıt tedarikini artırmayı ve savunmasız ülkelerin kıtlığı önlemelerine yardımcı olmak için finansal destek sağlamayı amaçlamaktadır.
Mısır, dünyanın en büyük buğday ithalatçısıdır ve yaklaşık 70 milyon kişiye ekmek sağlayan büyük ölçekli bir sübvansiyonlu ekmek programı yürütüyor. Mısır savaşa kadar buğdayının çoğunu Rusya ve Ukrayna'dan tedarik ediyordu.
Mısır IMF'den 3 yıllık yeni finansman paketi talep etti
Kahire IMF’den (Uluslararası Para Fonu) mart ayında üç yıllık yeni finansman paketi talep etti. Mısır Hükümeti, gelirlerini artırmak için bazı askeri şirketler de dahil olmak üzere devlet varlıklarını satma niyetinin sinyalini verdi. Mısır, uluslararası alanda artan enflasyonun bir sonucu olarak istikrarsız bir konumda ve bu da devlet borçlanma maliyetini artırdı. Yurt içi enflasyon savaştan önce yüzde 5 iken şimdi yüzde 14,5'e yükseldi.
Maait, hükümetin yılda 3 milyar dolardan fazlaya mal olan ekmek sübvansiyonlarını "rasyonelleştirmeyi" planladığını söyledi. Bakan, "Ekmeğin maliyeti ve ekmek üretmenin maliyeti arttığı sürece, bütçeye sübvansiyonun maliyeti de artar... Böyle gidemez" dedi.
Maait, Kahire'nin milyonlarca Mısırlının gıda için aldığı nakit kredilerde reform yapmayı planladığını ve yalnızca muhtaçların bunları almasını sağlamak için uygun olanların listesini düzenlemeyi planladığını söyledi. Mısır bu yıl BM COP27 iklim zirvesine de ev sahipliği yapıyor ve ülkenin önümüzdeki haftalarda yeni ulusal iklim hedefleri ve yeni bir yeşil finansman planı yayınlaması bekleniyor.
Kaynak: Financial Times
Yorumunuz