Kıbrıs

Kimliksizler Derneği Kıbrıs Rum Mahkemesi’nin aldığı kararı değerlendirdi

'İdare Mahkemesi'nin yeni verdiği karara göre, karma evlilik mağdurlarının vatandaşlık başvurularına makul sürede cevap verilmemesi, iyi idare ve iyi niyet hükümlerinin ihlalidir.'

Kimliksizler Derneği bugün basına da yansıyan Kıbrıs Rum İdare Mahkemesi’nin yeni mahkeme kararının vatandaşlık verilmesi veya verilmemesi konusu ile ilgili değil, vatandaşlık başvurularına makul sürede cevap verilmemesi ile alakalı olduğunu açıkladı.

Dernek, doğrudan davanın avukatından aldığı bilgiler doğrultusunda ve mahkeme kararının tümüne ulaşıp okuduktan sonra şu değerlendirmeyi yaptı:

"İdare Mahkemesinin yeni verdiği karara göre, karma evlilik mağdurlarının vatandaşlık başvurularına makul sürede cevap verilmemesi, iyi idare ve iyi niyet hükümlerinin ihlalidir"

“Kıbrıs Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, İçişleri Bakanlığı ve Nüfus ve Göç Dairesi’ne karşı 2020 yılında açılmış olan davada, İdare Mahkemesinin yeni verdiği karara göre, karma evlilik mağdurlarının vatandaşlık başvurularına makul sürede cevap verilmemesi, iyi idare ve iyi niyet hükümlerinin ihlalidir. Dava kazanılmış ve Bakanlar Kurulu kriterlerine uygun olan davacılara vatandaşlıkları verilmiştir. Ayrıca davacılar lehine 2.000 Euro masraf kararı verilmiştir.  Davacıların vatandaşlık başvurularının 7 yıl boyunca cevapsız bırakılması, Mahkeme tarafından haksız ve hukuksuz bulunmuştur.  

“Mahkeme ebeveynlerden birinin adaya “yasa dışı” yollardan girmesi halinde ancak evliliğin yurt dışında veya 1974’ten önce Kıbrıs’ta yapılmış olması halinde vatandaşlık verileceğini tekrar etmiştir”

Söz konusu karar, vatandaşlık başvurularımıza makul sürede cevap almamız bakımından önemli bir kazanım olmakla birlikte ne yazık ki tüm karma evlilik mağdurlarının sorununu çözecek nitelikte değildir. Çünkü Mahkeme, Anayasaya, insan haklarına ve çocuk haklarına aykırı olan Bakanlar Kurulu kriterlerini sorgulamamıştır. Ebeveynlerden birinin adaya “yasa dışı” yollardan girmesi halinde ancak evliliğin yurt dışında veya 1974’ten önce Kıbrıs’ta yapılmış olması halinde vatandaşlık verileceğini tekrar etmiştir. Oysa Kıbrıslı Türklerin çocuklarının yaşadığı ayrımcılığı ve büyük haksızlığı yaratan bu kriterdir.  

Bu durumda ailesi Kıbrıs’ta evlenen ve Kıbrıs’ta doğmuş olan çocuklar halen cezalandırılmakta ve ciddi bir ayrımcılığa maruz bırakılmaktadır. 

Derneğimiz hem davanın avukatı ile görüşme yaparak hem de mahkeme kararının tümünü inceleyerek edindiği bu bilgileri sizlerle paylaşırken, tüm çocuklarımız için kazanana kadar kimliksizlerin mücadelesinin devam edeceğini vurgular. 

Görüyoruz ki, desteklerinizle yaptığımız her eylem, her hukuki girişim, her dilekçe ve gerek AB gerek Kıbrıs Cumhuriyeti resmi makamlarıyla gerçekleştirdiğimiz görüşmeler bizleri daha ileriye taşımaktadır.”


:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın