Dünya

Küresel ısınmaya rağmen özel jet alımlarında patlama yaşanıyor

Covid nedeniyle düzensiz uçuşlar zenginleri özel jet alımına yönlendirdi. Çevreye daha çok CO2 salan özel jetler için talep patlaması yaşanıyor.

Covid nedeniyle tarifeli uçuşlardaki düzensizlik rekor sayıda zengini özel jetlere yönlendiriyor ve havacılık endüstrisi kapasiteyi artırmak için çabalarken uçak arzı talebi karşılayamıyor.

Havacılık veri sağlayıcısı WingX'e göre, bu yıl 4,2 milyondan fazla özel jet uçuşu, son altı ayda her ay rekor sayıda gerçekleşti. Özel jet uçuşları kasım ayının ilk haftasında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 54 ve 2019'a göre yüzde 16 arttı.

Flexjet’in Avrupa Genel Müdürü Marine Eugene, Flexjet'in CEO'sunun "son dokuz ayı neredeyse uçak satın alarak geçirdiğini" söyledi.

Sektör yöneticileri, özellikle ABD'de zenginler arasında artan servetin, özel uçuş patlamasını da beslediğini vurguluyor.

Talep o kadar yüksek ki jet frmaları yeni müşteri kabul edemiyor

Talep o kadar yüksek ki Flexjet, giriş seviyesi Jet Kart programı için yeni müşteriler almayı bıraktı. 

Yaklaşık 60 yıllık tarihinde uçmaya yönelik en yüksek talebi bildiren ve 100 yeni uçağa yaklaşık 2,5 milyar dolar yatırım yapan NetJets de yeni müşteri kabul etmiyor.

Amerikan yatırım bankası Jefferies'e göre, kullanılmış jet stokları tarihi düşük seviyeler görüyor. Ekim ayında kullanılmış 861 uçak satıldı, bu rakam bir önceki yılın yarısı kadar.

2. el jet satışları da artıyor ama parça eksiklikleri nedeniyle 2. el pazarında sıkışma var

Ancak, eldeki mevcut düşük 2. el jet sayısına rağmen satışlar artıyor. Uçak değerlendirme şirketi Ascend by Cirium, yılın ilk dokuz ayında ikinci el satışlarının 2019'un aynı dönemine göre neredeyse yüzde 10 daha yüksek olduğunu söyledi.

Mba Aviation analisti Anna Kopinski, “Çok uzun zamandan beri ilk defa sıkıntılı alıcılar görüyorsunuz . . . İnsanlar bekledikleri fiyatın üzerinde ödüyorlar ve daha önce hiç görülmemiş bir kullanılabilir uçak kıtlığı var" dedi.

Kullanılmış jetleri geliştiren Super Legacy'nin Genel Müdürü Stephen Williams, talebi karşılayacak yeterli parça bulamadıklarından yakınıyor.

Williams, sorunun şu anda gerçekten çok büyük bir talep olmasından kaynaklandığını, parça sıkıntısından kullanılmış jetleri istedikleri hızda yenileyemediklerini söylüyor.

Ascend'in kıdemli değerleme danışmanı Daniel Hall, daha yüksek bakım riski ve işletme maliyetlerine sahip eski uçaklara bile güçlü talep olduğunu söyledi.

Hall'a göre, çoğu yeni uçak için sipariş listeleri iki yıldır bekliyor.

Uçak üreticisi Airbus’ın özel jet kolu Airbus Corporate Jets'in Başkanı Benoit Defforge, talebin "Birçok yeni alıcının gelmesiyle" "pandemi öncesi seviyelerin üzerinde" olduğunu söyledi.

Defforge, bir ACJ220 uçağı için ilk müsait teslimat yılının "2024'ün başı" olduğunu kaydetti.

Jetler uçaklara göre 20 kat daha fazla CO2 salıyor

Sektördeki patlama, iklim değişikliğinden ötürü artan çevresel maliyete rağmen gerçekleşiyor: Jet kiralama platformu FlyVictor'a göre özel bir jet, yolcu mili başına ticari bir uçağa göre 20 kata kadar daha fazla CO2 salıyor.
Kaynak: Financial Times

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın