Güney Kore'deki Muan Havaalanı’nda pistten çıktıktan sonra ön iniş takımlarının açılmaması sonucu beton bir çite çarpan yolcu uçağından ölen sayısının 127’ye çıktığı bildirildi.
Ulusal İtfaiye Ajansı, kurtarma ekiplerinin başkent Seul'ün yaklaşık 290 kilometre güneyindeki Muan ilçesindeki havaalanında 181 kişiyi taşıyan Jeju Air yolcu uçağından insanları kurtarmak için hızla hareket ettiğini söyledi.
Uçak 15 yıllık bir Boeing 737-800'dü...
Ulaştırma Bakanlığı, uçağın Bangkok'tan dönen 15 yıllık bir Boeing 737-800 olduğunu ve kazanın yerel saatle sabah 9:03'te meydana geldiğini açıkladı.
İtfaiye teşkilatı, yangında en az 127 kişinin öldüğünü söyledi. Uçaktaki diğer kişilerin olaydan yaklaşık altı saat sonra halen kayıp olması nedeniyle ölü sayısının daha da artması bekleniyor.
Acil durum görevlileri, ikisi de mürettebat üyesi olan iki kişiyi güvenli bir yere çıkardı ve yerel sağlık yetkilileri, her ikisinin de bilincinin açık olduğunu söyledi.
Muan itfaiye istasyonunun şefi Lee Jeong-hyeon, televizyonda yayınlanan brifingde uçağın tamamen yok olduğunu, enkaz arasında yalnızca kuyruk tertibatının tanınabilir durumda kaldığını söyledi. Lee, kazaya kuş çarpması dahil neyin sebep olduğu konusunda çeşitli olasılıkları araştırdıklarını açıkladı.
Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri daha sonra iletişim kayıtlarının erken değerlendirmelerinin, havaalanı kontrol kulesinin uçağa inmeyi planlamadan hemen önce kuş çarpması uyarısı verdiğini ve pilotuna farklı bir alana inme izni verdiğini gösterdiğini söyledi. Yetkililer, uçağın pistten çıkıp tampon bölgeden kayarak duvara çarpmadan hemen önce pilotun bir başka tehlike sinyali gönderdiğini bildirdi.
Kaza görüntüleri, Jeju Air uçağının pistte kayarak ilerlediğini, iniş takımlarının kapalı olduğunu ve havalimanı dışındaki bir beton duvara önden çarptığını gösteriyor.
Ulaştırma Bakanlığı'nın kıdemli yetkilisi Joo Jong-wan, çalışanların uçağın kara kutusundan uçuş veri kaydedicisini aldıklarını ancak halen kokpit ses kayıt cihazını aradıklarını kaydetti.
Muan'daki acil durum görevlileri uçağın iniş takımlarında arıza olduğunu belirtti.
Ulaştırma Bakanlığı, uçaktaki yolcular arasında iki Tayland vatandaşının da bulunduğunu bildirdi.
Tayland Havaalanları Müdürü Kerati Kijmanawat, yaptığı açıklamada, Jeju Air'e ait 7C 2216 sefer sayılı uçağın Suvarnabhumi Havalimanı'ndan kalktığını ve uçakta veya pistte herhangi bir anormal durum bildirilmediğini doğruladı.
Jeju Air, yaptığı açıklamada kazadan dolayı özür diledi ve kazanın ardından "elinden gelenin en iyisini" yapacağını duyurdu.
Jeju Air'in Başkanı Kim E-bae, televizyonda yayınlanan bir basın toplantısında, yaslı ailelerden özür dilerken diğer üst düzey şirket yetkilileriyle birlikte eğildi ve olaydan "tamamen sorumlu" hissettiğini söyledi. Kim, şirketin düzenli kontrollerin ardından uçakta herhangi bir mekanik sorun tespit etmediğini ve olayın nedenine ilişkin devletin yaptığı soruşturmalarının sonuçlarını bekleyeceğini söyledi.
Boeing, X'te yaptığı açıklamada, Jeju Air ile iletişim halinde olduğunu ve kazayla ilgili olarak şirkete destek vermeye hazır olduğunu belirtti.
Güney Kore'nin büyük ölçekli bir hava felaketi yaşadığı son sefer 1997'de, bir Korean Airlines uçağının Guam'da düşmesi ve uçaktaki 228 kişinin ölmesiyle gerçekleşmişti. 2013'te bir Asiana Airlines uçağı San Francisco'da acil iniş yapmış ve üç kişi ölmüş, yaklaşık 200 kişi yaralanmıştı.
Pazar günkü kaza, aynı zamanda Temmuz 2007'de bir Airbus A320'nin Sao Paulo'daki kaygan bir pistten kayarak yakındaki bir binaya çarpmasıyla meydana gelen ve uçaktaki 187 kişinin ve yerdeki 12 kişinin ölümüne yol açan kazadan bu yana en kötü iniş kazalarından biriydi.
2010 yılında, bir Air India Express uçağı Hindistan'ın Mangalore kentinde bir pistten sıyrılıp bir vadiye düşmesi ve alevler içinde kalması sonucu 158 kişi ölmüştü.
Kaynak: AP News
Yorumunuz