Dünya

İngiliz Mahkemesi’nde dava: Katar ‘Suriye’deki cihatçılara milyonlarca dolar akıttı’

Katar'ın Suriye'deki cihatçılara yüz milyonlarca doları kara para aklayarak gönderdiği ileri sürülen davada, bazı Türk bankalarının olaya karıştığı iddia edildi. Haber İngiliz The Times gazetesinde yayınlandı.

The Times gazetesinin baş araştırmacı gazetecisi Andrew Norfolk geçen cuma günü yayınladığı haberde, İngiltere Yüksek Mahkemesi’nde görülen bir davada Katar devletinin gizli bir kara para aklama operasyonu yürüterek, Suriye'deki cihatçılara yüz milyonlarca dolar göndermekle suçlandığını yazdı.

Londra'daki Yüksek Mahkeme'de bu hafta görülen davada, Katar hükümdarına [emirine] bağlı özel bir büronun, El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi'ne para aktarmak için merkezi bir rol oynadığı iddia ediliyor.

Dava 9 Suriyeli tarafından açıldı
Dokuz Suriyeli tarafından açılan tazminat davasında, iki Katar bankası, çok sayıda hayır kurumu, varlıklı işadamları, önde gelen politikacılar ve memurlar sanıklar arasında yer alıyor.

Davacılar, davalıların Katar devleti adına, Sünni İslamcı örgüt Müslüman Kardeşler ile koordinasyon içinde hareket ettiğini iddia ediyor. 

Katar, 2022 yılında Dünya Futbol Kupası'na ev sahipliği yapacak ülke konumunda…

Londra'da görülen davada, sözde komplonun "Katar yönetici seçkinlerinin üst düzey üyeleri tarafından" yürütüldüğü ve Suriye iç savaşında El Kaide bağlantılı teröristleri "aktif olarak desteklemek” ve teröristlere “kolaylık sağlamak" için fon sağlandığı iddia ediliyor.

'El Nusra Katarlı kuruluşlardan yüz milyonarca dolar aldı'

İddiaya göre, cihatçı El Nusra Cephesi, Katar devleti adına hareket eden Katarlı kişi ve kuruluşlardan yüz milyonlarca dolar aldı.

Olaya karışmakla suçlanan sanıklar arasında Katar'ın eski başbakanı Hamad bin Jassim al-Thani ve Londra'daki Ritz otelinin sahibi Abdulhadi Mana al-Hajri de bulunuyor. İki ismin de avukatları iddiaların tamamen asılsız olduğunu söyledi. The Times'ın temasa geçtiği diğer Katarlı sanıklar da iddiaları inkâr etti.

'İnşaat sözleşmeleri, şişirilmiş fiyatta evler ve işçilere yapılan fazla ödemelerle para aklandı'

Davada, önemli ölçüde yüksek meblağlı inşaat sözleşmeleri, şişirilmiş fiyatlarla mülk satın alınması ve Suriyeli göçmen işçilere yapılan fazla ödemeler yoluyla terörizmin finansmanı için para aklandığı iddia ediliyor. İddiaya göre, Türkiye'de önde gelen Katarlı kişiler ile Suriye'de faaliyet gösteren cihatçı grupların temsilcileri arasında yapılan görüşmeler üzerinden Müslüman Kardeşler ile gizli fonlama operasyonu yürütüldü.

'Türk bankalarının da karıştığı iddia edildi'

Davacılar, paranın Katarlı şirket ve yardım kuruluşlarının banka hesaplarından doğrudan Suriye'ye gönderildiğini ya da Türk bankalarının hesaplarından çekilerek sınırdan Suriye'ye götürüldüğünü iddia ediyor.

Ağır mali kayıplara veya El Nusra Cephesi tarafından işkenceye, keyfi gözaltılara, infaz tehditlerine ve diğer zulme maruz kaldıklarını iddia eden dokuz Suriyeliyi temsil eden avukatlar tarafından tazminat talebi geçen çarşamba günü Yüksek Mahkeme'ye sunuldu.

Davacılar arasında Katarlı bir hayır kurumunun büyük bir hastane inşaatı ihalesini kazanan, Suriye'de önde gelen Hıristiyan ailelerden birine mensup bir iş adamı da var. İş insanı komploya katılmayı reddettiği için milyonlarca pound kaybettiğini iddia ediyor.

King & Spalding hukuk firmasından [Uluslararası ceza hukuku ve insan hakları alanında uzman, İngiliz avukat] Ben Emmerson QC, davacıları temsil eden hukuk ekibine başkanlık yapıyor.

Katar eski başbakanı Hamad bin Jassim al-Thani.

Operasyonun merkezinde, Katar’da tüm büyük inşaat ve geliştirme sözleşmelerinin kontrolünden sorumlu Katar devlet kurumu Amiri Diwan'ın özel mühendislik ofisi olduğu iddia ediliyor. Bu kurum direktifleri Katar emiri Tamim bin Hamad al-Thani'den alıyor. Olaya karıştığı iddia edilen diğer sanıklar ise şöyle:

Hamad bin Jassim al-Thani, 2007'den 2013'e kadar Katar'ın başbakanı. Geçen yılki Sunday Times Zenginler Listesi'ne göre, kişisel serveti tahmini 2 milyar sterlin;

Hamad'ın küçük kardeşi Nawaf bin Jassim al-Thani, bu yıl Mart ayına kadar Katar'ın küresel bir lüks otel portföyüne sahip olan devlete ait varlık fonunun bir bölümüne başkanlık etti;

Jassim ve Hamad bin Jassim Yardım Vakfı, 2001 yılında kurulan ve bin Jassim al-Thani kardeşler tarafından kontrol edilen zengin bir hayır kurumu;

Londra'daki Ritz otelinin sahibi ve Katar emirinin kayınbiraderi Abdulhadi Mana al-Hajri;

Orta Doğu'nun en büyük finans kuruluşu ve aynı zamanda Dünya Kupası'nın resmi Katar bankası, Qatar National Bank (QNB). Bankanın İngiltere'de, Mayfair'de bir şubesi var.

Dava kayıtlarına ilişkin haberde bilgi verilmemesi dikkat çekti

The Times’ın haberinde Mahkeme belgelerine ilişkin hiçbir detayın verilmediği dikkat çekerken, Middle East Eye aynı haberi yayınladı ancak ‘Middle East Eye, iddiaya konu olan belgeleri bağımsız olarak doğrulayamadı. Davayla ilgili daha fazla ayrıntı, tüm sanıklara bu hafta Yüksek Mahkeme'ye sunulan belgelerin birer kopyası verildiğinde ortaya çıkacak’ ifadelerini kullandı.

Kaynaklar: The Times, Andrew Norfolk, 4 Haziran 2021, Haberin detaylarını The Times’dan okuyabilirsiniz. 

Ayrıca Bkz. Middle East Eye 

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın