Güney Kıbrıs ile Yunanistan (Girit) arasında kablo ile deniz altından elektrik getirilmesi projesi kapsamında yeni bir soruna dikkat çekiliyor.
Daha önce, 24 Temmuz’da Kaş ve Kerpe adasının güneyindeki deniz bölgesinde elektrik projesi için araştırma yapan İtalyan bayraklı ‘Levoli Relume’ adlı geminin Türk kıta sahanlığına girmesi üzerine Ankara bölgeye 5 savaş gemisi göndermiş, Yunanistan da İtalyan bayraklı araştırma gemisine refakat etmek üzere iki firkateyn ile bir açık deniz karakol gemisini bölgeye yollamıştı.
2 milyar Euro tutarındaki, “Great Sea Interconnector” adındaki Yunanistan'dan (Girit) güney Kıbrıs ve İsrail'e kablolu elektrik nakli projesi kapsamında, güney Kıbrıs tarafının jeopolitik riski ve mali kısmı üstlenmeye yanaşmadığı bildiriliyor.
Filelefheros gazetesinin haberine göre, Yunanistan bağımsız elektrik otoritesi ADMIE, Avrupa Komisyonu ve güney Kıbrıs enerji otoritesi CERA arasındaki bir aydır üst üste 3 kez telekonferans yoluyla yapılan toplantılarda bir sonuç alınamadı. Projenin kesintiye uğraması durumunda, uygulayıcı kuruluşa masrafları tüketicilerin üstleneceğini taahhüt etme koşulunu güney Kıbrıs kabul etmeye yanaşmıyor.
Gazete, ‘Kıbrıs ve Yunanistan'daki elektrik tüketicilerinin elektrik bağlantısı için para ödeyeceği ancak faydalarından yararlanamayacağı yönündeki gözle görülür endişe, giderek daha da büyük boyutlara ulaşıyor’ derken, enerji alanına odaklı Yunan haber sitesi Energy Press, ‘Hristodoulidis hükümeti yeşil ışık yakmadan güney Kıbrıs'ın enerji düzenleyicisi CERA'nın jeopolitik riski kendi sorumluluğu altındaki tüketicilere yansıtmayı kabul etmesi mümkün değil. Sorun çözülmezse proje ilerlemeyecek’ yorumunu yaptı.
Kıbrıs tarafından CERA’nın son toplantıda sunulan verileri incelemek için 26 Ağustos’a kadar süre istediği belirtildi.
Türkiye’nin projeyi engellemesi durumunda, proje sahibinin o zamana kadar yapmış olacağı, kablo inşası gibi maliyetlerin %63'ünü geri alabileceğini garantilemek istediği ancak güney Kıbrıs tarafında Hristodoulidis hükümetinin, ‘Erdoğan istemediği için’ yapılmayacak bir proje için Kıbrıslı tüketicilere herhangi bir yük bindirmesinin siyasi sonuçlarını üstlenmek istemediği kaydediliyor.
Yunan otoritesi ADMIE, proje için 2025-2030 arasında toplamayı hesapladığı 200 milyon Euro'nun 5 yıl ertelenmesinin, projenin net bugünkü değerini 100 milyon Euro negatif hale getireceği konusunda ısrar ediyor. Net bugünkü değeri negatif olan bir projeye başta bankalar kimsenin yatırım yapmayı kabul etmeyeceği vurgulanıyor.
Kaynaklar: Fileleftheros – Energy Press
Yorumunuz