Dünya

Gençler ne zaman aile evinden kendi evlerine geçiyor?

Hırvatistan'da gençler 30'lu yaşlarda aile evinden ayırılıken, İsveç'te 18'i doldurmadan gençler kendi evlerine geçiyor.

Avrupa İstatistik Kurumu Eurostat'a göre, 2020'de AB genelinde, gençler ortalama olarak 26,4 yaşında ebeveynlerinden ayrılarak kendi evlerine geçti. Ancak bu ortalama, AB Üye Devletleri arasında farklılıklar gösterdi.

Avrupa’da 30 veya daha yüksek yaşlarda kendi evlerine çıkanlar ve ortalama yaşları sırasıyla şöyle listelendi:

Hırvatistan (32.4 yıl), 
Slovakya (30.9 yıl), 
Malta ve İtalya (her ikisi de 30.2 yıl),

ve 

Portekiz (30 yıl)  

Avrupa’da 22 yaşın altında ebeveynlerinin evinden ayrılan en düşük yaş ortalamasına sahip gençlerin bulunduğu ülkeler ve evden ayrılma yaşları ise şöyle sıralandı:

Danimarka (21.2 yıl), 
Lüksemburg (19.8),

ve 

İsveç (17.5)

Kuzey ve batı ülkelerinin çoğunda, gençler ortalama olarak yirmili yaşlarının başlarından ortalarına kadar ebeveyn evlerinden ayrılırken, güney ve doğu ülkelerinde evden ayrılıkta ortalama yaş yirmili yaşların sonlarına veya otuzların başlarına çıkıyor.

Erkekler ebeveyn evinde kadınlardan daha uzun süre kalıyor

AB'de, ortalama olarak, erkekler ebeveyn hanesinden 27,4 yaşında, kadınlar ise 25,4 yaşında ayrılıyor. 

Bu eğilim tüm ülkelerde gözlemlendi. Genç kadınlar ebeveyn evinden ortalama olarak genç erkeklere göre daha erken taşındı. Tek küçük istisna, kadınların erkeklerden ortalama 0.1 yıl sonra ayrıldığı İsveç'ti.

En geniş cinsiyet farklılıkları, genç erkeklerin 30.0 yaşında ve kadınların 25,5 yaşında (4.5 yıl cinsiyet farkı) ayrıldığı Romanya'da bulundu, bunu erkeklerin 32,0 yaşında ve kadınların 27,8 yaşında evden ayrıldığı Bulgaristan (4,2 cinsiyet farkı) izledi. Hırvatistan'da, hem genç erkekler hem de kadınlar AB'de en geç yaşla (sırasıyla 34.0 ve 30,9 yaşında) evden ayrıldı ve 3,1 yıllık üçüncü en geniş cinsiyet farkı Hırvatistan’da yaşandı.

İsveç, Lüksemburg ve Estonya, ebeveyn evinden ayrılan genç erkekler ve kadınlar arasında sırasıyla 0,1, 0,4 ve 0,5 yıllık farkla en küçük cinsiyet farklarını kaydetti.

Cinsiyet farkı, gençlerin ebeveyn evini daha geç terk ettiği ülkelerde daha belirgindi ve daha genç yaşta evden ayrılanların olduğu ülkelerde daha az belirgindi.

Kaynak: Eurostat

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın