Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, pazar günkü ülkede yapılan yasama seçimlerinin ikinci turunun ilk sonuçlarına göre sol-yeşil ittifak ve aşırı sağ karşısında Fransa Ulusal Meclisi'ndeki çoğunluğunu kaybediyor.
Oy verme işlemleri bittikten sonra sandık kurullarının ilk sonuçları ve projeksiyonları, Macron'un merkezci Ensemble (Birlikte) ittifakının, mecliste salt çoğunluk için gereken 289 sandalyenin çok altında kalacağını ve yaklaşık 245 sandalye kazanacağını gösterdi.
Soldan sağa: Macron, Jean-Luc Mélenchon, Le Pen.
Sol-yeşil ittifak kentli genç seçmenler tarafından destekleniyor
Soldaki politikacı Jean-Luc Mélenchon tarafından kurulan sol-yeşil ittifak - Yeni Popüler, Çevresel ve Sosyal Birlik (NUPES) birçok genç kentsel seçmen tarafından desteklendi ve yaklaşık 150 sandalye ile ana muhalefet partisi olmaya hazırlanıyor.
Marine Le Pen'in aşırı sağcı Ulusal Cephe’si (Rassemblement National) gecenin en büyük sürprizi ve neredeyse 90 sandalye kazanması bekleniyor. Le Pen 2017'deki son yasama seçimlerine göre 10 kat daha fazla oy aldı.
Muhafazakâr Cumhuriyetçiler (Les Républicains) ve ortakları beklenenden daha iyi bir şekilde yaklaşık 80 kişi sandalye kazandı. Nihai sonuçlarla doğrulanırsa, sonuç, Macron'un önümüzdeki beş yıl içinde yasaları geçirmek için Ulusal Meclis'teki diğer partilerle anlaşmalar yapması gerekeceği ve bakanlarının parlamento tartışmalarında çalkantılı bir yolculukla karşı karşıya kalacağı anlamına geliyor.
Macron'un başbakanı Élisabeth Borne, seçim sonrası yaptığı konuşmada, durumun "benzeri görülmemiş" olduğunu ve "ülke için bir risk" oluşturduğunu söyledi. Maliye Bakanı Bruno Le Maire, sonuçların "hayal kırıklığı yarattığını" kabul etti ve hükümetin bir sonraki reform turunu yürürlüğe koymak için "yaratıcı" olması gerektiğini söyledi. Borne, hükümetin Macron'un tam istihdam hedeflerini ve yenilenebilir enerjiye yatırım yaparak iklim değişikliğiyle mücadele etmek için, iş yapabilecek bir Ulusal Meclis çoğunluğu oluşturmak üzere pazartesi günü çalışmaya başlayacağını kaydetti.
Mélenchon, tezahürat yapan destekçilerine, Macron'un "tam bir yenilgiye" uğradığını ve ittifakının Fransa'nın tarihsel "isyan ve devrim ayaklanmalarının" yeni yüzü olduğunu söyledi.
Le Pen'in Avrupa’ya şüpheyle bakan, göçmen karşıtı partisinin başkanı Jordan Bardella, RN'nin "tarihi bir atılım" yaptığını söylerken, Le Pen, göçmenler, suç ve adaletsizlikten endişe duyan Fransızların parlamentoda çıkarlarını savunan güçlü bir gruba sahip olacağını vurguladı.
Fransız sosyalist, komünist ve yeşil partilerinin yanı sıra kendi aşırı soldaki partisi La France Insoumise'den (Boyun Eğmeyen Fransa) oluşan Mélenchon'un NUPES ittifakının, sağdaki Cumhuriyetçilerin yerine baş muhalefet partisi olarak geçmesi ve meclisin kritik finans komitesinin başkanlığını üstlenmesi bekleniyor.
Macron'un partisi yine de diğerlerinden daha fazla sandalye kazanmış gibi görünüyor, bu da cumhurbaşkanının muhtemelen düşmanca bir parlamento çoğunluğu tarafından dayatılan bir hükümet ve başbakanla verimsiz bir "birlikte yaşam”dan kurtulacağı anlamına geliyor.
Macron'un resmi emeklilik yaşını 62'den 65'e çıkarma planına sol ve önde gelen sendikalar şiddetle itiraz ediyor
Macron ve başbakan Élisabeth Borne yasaları geçirmek için diğer partilerle (büyük olasılıkla muhafazakâr Cumhuriyetçiler) bir koalisyon anlaşması veya geçici anlaşmalar yapmak zorunda kalacak. Bu anlaşmalara Macron'un pahalı emeklilik sistemini basitleştirme ve resmi emeklilik yaşını 62'den 65'e çıkarma planı gibi ekonomik reformlarının bir sonraki turu da dahildir ve bu reformlara sol ve önde gelen sendikalar tarafından şiddetle itiraz ediliyor.
Nisan ayında Macron, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin son turunda Le Pen'i yenerek 20 yıl içinde ikinci bir dönem kazanan ilk cumhurbaşkanı oldu. Ancak şimdi, 2002'den bu yana kendi seçiminden sonra Ulusal Meclis'te çoğunluğu sağlayamayan ilk kişi olması da çok muhtemel.
Sol, Macron'un ekibinden birkaç bakanı almasını talep etti; NUPES adayları, Macron'un partisinden Meclis Başkanı olan eski içişleri bakanlarından Christophe Castaner'i ve meclisin bir önceki başkanı Richard Ferrand'ı sandıkta yendi.
Macron'un bazı bakanları da seçimlere katılan ve kaybeden bakanların istifa etmesi gerektiği kuralına göre bakanlıklarını kaybedecek.
Sağlık Bakanı Brigitte Bourguignon, Kuzey Fransa'da aşırı sağcı bir adaya karşı 56 oyla kaybetti ve çevre bakanı Amélie de Montchalin, Paris'in güneyindeki Essonne'da sol adaylar karşısında kaybetti. Karayipler'in Guadeloupe adasındaki seçim bölgesinde, denizden sorumlu genç bakan Justine Benin solcu bir rakibi tarafından yenilgiye uğratıldı.
Kaynak: Financial Times
Yorumunuz