Eski Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin bugün suikaste kurban giderek, öldürülmesinin ardından yaşananlar:
►Dünya liderleri, 67 yaşındaki eski Japonya başbakanı Shinzo Abe'nin batıdaki Nara kentinde bir konuşma yaparken vurulmasının şokunu yaşıyor.
►Japon medyası tarafından yayınlanan görüntüler ve sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlar, Abe'nin konuşmasının iki yüksek patlama ve dumanla kesildiğini ve Abe'nin ikinci patlamadan sonra tökezleyerek yere düştüğünü gösteriyor.
►2020'de istifa edene kadar ülkenin en uzun süre görev yapan başbakanı olan Abe, saldırının ardından helikopterle hastaneye kaldırıldı.
►Nara Tıp Üniversitesi hastanesinde düzenlenen basın toplantısında sağlık görevlileri, Abe'nin hastaneye geldiğinde hayati bir belirti göstermediğini, ancak resüsitasyon yaptıklarını söyledi. Abe'nin boynunda iki yara ve deri altı kanaması vardı. Saat 17.03'te öldüğü doğrulandı.
►Polis, olay yerinde 41 yaşındaki bir adamı tutukladı. Nara kentinden işsiz saldırganın Tetsuya Yamagami olduğu açıklandı. Fuji TV'ye göre, saldırgan 2005 yılında ordudan ayrılan, Japon Deniz Kuvvetleri Nefsi Müdafaaa Savunma Gücü’nün eski bir üyesi.
►Polis medyaya verdiği demeçte, suçu soruşturmak için 90 kişilik bir görev gücü kurulduğunu ve şüphelinin eski başbakanı ev yapımı bir silahla vurduğunu itiraf ettiğini söyledi.
►Şüpheli polise Abe'nin Yamagami'nin kin beslediği "belirli bir örgütün" üyesi olduğuna inandığını söyledi. Örgütün adı polis tarafından açıklanmadı.
►Polis, şüphelinin evinde yapılan aramada saldırıda kullanılana benzer birkaç ev yapımı silaha el koyduğunu iddia etti.
►Yas tutanlar, saldırı alanındaki derme çatma bir anıta çiçek ve adak bırakıyor.
Hayatını kaybeden Japonya eski başbakanı Abe...
►1930'lardaki savaş öncesi militarizm günlerinden bu yana, Japonya'da iktidardaki ya da eski bir Japon başbakana yönelik ilk suikast Abe suikastidir.
►Japonya'nın şu anki başbakanı Fumio Kishida, duygusal bir konuşmasında, Abe'nin ülkeyi "büyük bir liderlikle" yönettiğini ve söyleyecek sözünün tükendiğini ifade etti.
►ABD Başkanı Joe Biden, Abe'nin ölümünü "Japonya ve Abe'yi tanıyan herkes için bir trajedi" olarak nitelendirdi ve "şaşkın, öfkeli ve derinden üzgün" olduğunu söyledi.
Kaynak: The Guardian
Daha önce Mikro-Makro’da yayınladığımız bir haberde, 24-25 Mayıs tarihleri arasında, Hollanda'nın Lahey kentinde, kolluk kuvvetleri uzmanları, balistik uzmanlar, adli bilim insanları, politika yapıcılar ve öğretim üyelerinin 3D baskılı silah tehdidi konusunda bir araya geldiği ve evde yapım 3D silahların artık ciddi bir tehdit oluşturduğu belirtilmişti.
Yorumunuz