Dünya

Dünyadan kısa kısa...

Dünyadaki son gelişmeler:

Ukrayna'nın gaz şebekesinin operatörü, Rus doğal gazının Avrupa'ya akışını ilk kez önemli oranda durduracağını açıkladı. Operatörün patronu, Rus birliklerinin doğudaki ayrılıkçı bölgelere gazı yönlendirdiğini, ancak iddia için kanıt sağlamadığını bildirdi. Bu arada Ukraynalı yetkililer, silahlı kuvvetlerinin Harkov'un kuzeyindeki toprakları Ruslardan geri aldığını söyledi.

Amerika Temsilciler Meclisi ezici çoğunlukla Ukrayna'ya yaklaşık 40 milyar dolarlık ek yardım gönderilmesi lehine oy kullandı. Silahlar da dahil, "güvenlik yardımı" için yaklaşık 6 milyar dolar tahsis edildi. Paketin şimdi Senato tarafından onaylanması gerekiyor. Daha önce, Ukrayna istihbarat servisi, savaşın devam etme riski taşıdığı ve Vladimir Putin'in, rejiminin tehdit altında olduğunu hissetmesi durumunda, nükleer silahlar da dahil olmak üzere daha sert araçlara yönelebileceği konusunda uyardı.

Öldürülen, Filistinli gazeteci Shireen Abu Aqleh.

Katarlı bir yayın kuruluşu olan El Cezire'nin Filistinli gazetecisi Shireen Abu Aqleh, Filistin'in Batı Şeria'daki Cenin kasabasında çıkan çatışmayı haber yaparken öldürüldü. Olay yerindeki meslektaşları İsrail güçlerini suçladı. İsrail ordusu, Ebu Akleh'in Filistinli silahlı adamlar tarafından vurulmuş olabileceğini ileri sürdü. El Cezire'nin bir yapımcısı da yaralandı.

Şanghay'daki yetkililer, şehrin yarısının "sıfır Covid" statüsüne ulaştığını ve aynı zamanda şimdiye kadarki en sıkı covid-19 kısıtlamalarını uyguladığını iddia etti. Dünya Sağlık Örgütü, Çin'in virüse yaklaşımının "sürdürülemez" olduğunu ve DSÖ ve Genel Müdürü Tedros Ghebreyesus'un Çin sosyal medyasında sansürlendiğinden bahsedildiğini söyledi. Bu arada Yeni Zelanda, 31 Temmuz'dan itibaren sınırlarını tamamen yeniden açacağını açıkladı. 

Sri Lanka abi başbakan kardeş cumhurbaşkanı rejimini yıkmak istiyor

Sri Lanka’da protestocuların birkaç politikacının evini yakması ve bir milletvekili ile birlikte sekiz kişinin ölmesinin ardından güvenlik güçlerine sorun çıkaranları vurma emri verildi. Protestocular pazartesi günü Başbakan Mahinda Rajapaksa'yı istifaya zorladı. Ancak, Mahinda Rajapaksa destekçilerinin başkent Kolombo'da protestoculara saldırarak şiddetli bir misilleme yapmasının ardından istifa etmeyi kabul etmedi.

Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa’nın da istifası isteniyor. Sri Lanka'daki en güçlü iki siyasi hanedandan biri olan Rajapaksas'ın egemenliğinin sona ermesinin başlangıcı olmasını bekleniyor. Görevdeki cumhurbaşkanı, başbakanın küçük kardeşi Gotabaya'dır.

Sri Lanka siyasetine hakim olan kardeşler, ülkenin korkunç ekonomik durumundan sorumlu tutuluyor. Ancak Rajapaksalar ayrılsa bile, ülkenin mali ve siyasi krizleri bitmekten çok uzak.

Herhangi bir yeni hükümet, böylesine ateşli bir atmosferde çok ciddi ekonomik reformlar yapmak zorunda kalacaktır. Muhalefet politikacıları, Mahinda ve kardeşi Gotabaya Rajapaksa'nın yarattığı karmaşayı düzeltmek için sorumluluk almak istemiyor. Ve şimdilik, başkan istifa çağrılarına direnmeye kararlı görünüyor.

Toyota, bu yılki faaliyet kârının %20 azalarak 1 milyar dolara düşebileceği uyarısında bulundu. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi, fiyatın iki katına çıkmasının yanı sıra yükselen enerji ve lojistik maliyetlerinin yanı sıra hammadde tedariği için de mücadele etti. Yine de, bu mali yılda 10.7 milyon araç satmayı bekliyor ve bu rakam Japon yeninin değer kaybetmesinin yarattığı koşullarda 2021'deki satışlardan 400.000 daha fazla olacak. 

Apple, 21 yıllık üretimden sonra iPod  üretimini durduracağını açıkladı. Yüzyılın başında cebinizde 1.000 şarkı taşımanın bir yolu olarak pazarlanan müzik çalar, kişisel teknolojide bir devrim yarattı ve sonunda iPhone'u ortaya çıkardı. Toplamda tahmini 450 milyon iPod satıldı ancak akıllı telefonlar herkes tarafından kullanıldığı için satışlar azaldı.

Kürtaj hakkı için büyük mücadele

ABD Senatosu, kadınların kürtaj hakkını kanunlaştırmak için yasa tasarısını çarşamba günü oylayacak. Ancak ‘Filibuster’ adı verilen bir Senato kuralı tasarının onay alma ihtimalini dışlıyor. Filibuster, yasaların çoğunu geçirmek için 60 oy gerektiren bir Senato kuralıdır. Tartışmalı yasaların çoğu partilerin birlikte verdiği oylarla geçiyor ve partilerin 60 senatöre sahip olması çok nadir. Yöentimdeki Demokratların şu anda sadece 50 senatörü var.

Muhafazakâr ağırlıklı mevcut Yüksek Mahkeme’nin 1973’de Yüksek Mahkeme’nin kürtaj hakkı lehine aldığı ‘Roe’ya karşı Wade' davası kararını iptal edeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Böylece ABD’deki farklı eyaletler kadınların kürtaj hakkı konusunda kendi prosedürlerini uygulama hakkına sahip olacak. 

İlerici Demokrat eyaletler zaten kürtajı daha kolay ve ucuz hale getiriyor. Ancak Cumhuriyetçi bazı muhafazakâr eyaletler prosedürü ciddi şekilde sınırlamayı veya yasaklamayı planlıyor. Bazıları kürtaj yaptırmak için eyalet dışı seyahatleri kısıtlamaya bile çalışabilir. Missouri'deki bir öneriye göre, kürtaj yaptırmak için eyalet dışı bir prosedürü kolaylaştıran herkes para cezasıyla karşı karşıya kalacak. Öte yandan Oregon eyaleti, başka yerlerde yaşayan kadınların kürtaj yaptırma hakkını saklı tutmak için eyalete seyahat etmeleri için para ödüyor.

Louisiana'da önerilen bir yasa, hamileliklerini sonlandıran kadınların cinayet suçlamalarıyla karşı karşıya kalmasına neden olabilir. Idaho'daki bir Cumhuriyetçi milletvekili, döllenmiş bir yumurtanın rahime gömülmesini engelleyebildikleri için doğum kontrol haplarını yasaklayan bir yasa tasarısını destekliyor. ABD’yi kürtaj hakkında şiddetli bir savaş bekliyor.

Kaynak: The Economist

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın