Dünya

Dünya Mutluluk Endeksi: ABD ve Batı Avrupa gençliğinde mutsuzluk artıyor

2012'den bu yana 140 ülkede yapılan Dünya Mutluluk Endeksi bugün yayımlandı. 

Gallup, Oxford Refah Araştırma Merkezi, BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı ve Dünya Mutluluk Raporu Yayın Kurulu'nun hazırladığı rapora göre, Finliler dünyanın en mutlu insanları… En mutsuz insanlar, Afganlar ve Lübnanlılar. 

Gençler ABD ve Batı Avrupa'da yaşlılardan daha az mutlu

Bu yılki rapor aynı zamanda gençlerin emeklilerden daha kasvetli hale geldiğini gösteriyor. Suçlu mu? Amerikalı eski genel cerrah Vivek Murthy’e göre sosyal medya! 

30 yaşın altındakiler arasında azalan refah ABD’yi en mutlu 20 ülke arasından çıkartırken, 2006-2010'dan bu yana görüldüğü gibi Kuzey Amerika'da gençler (15-24 yaş arası) arasındaki mutsuzluk arttı ve gençlerin yaşlılardan daha az mutlu olduğu bir noktaya kadar geriledi. Daha az olmakla birlikte Batı Avrupa gençliğinin mutluluğu da azaldı.

30 yaşın altında olanların mutlu yaşadığı ülkelerin sırasıyla, Litvanya, İsrail, Sırbistan, İzlanda, Danimarka, Lüksemburg, Finlandiya, Romanya, Hollanda ve Çekya olduğu bildirildi.

Buna karşılık, Orta ve Doğu Avrupa'da her yaşta mutluluk önemli ölçüde arttı. Rusya ve Doğu Asya'da da her yaşta mutlulukta büyük artışlar olurken, Güney Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da mutluluk her yaşta düştü.

Dünyanın en mutlu 10 ülkesi, COVID öncesinden bu yana hemen hemen değişmedi. 

Finlandiya halen zirvede, hemen arkasından Danimarka geliyor ve beş İskandinav ülkesi de ilk 10'da. Ancak önümüzdeki 10 yılda, Doğu Avrupa'nın geçiş ülkelerinde (özellikle Çekya, Litvanya ve Slovenya’da) mutluluğun artmasıyla daha fazla değişiklik bekleniyor. Kısmen bu nedenle son raporda ABD ve Almanya sıralamada 23 ve 24. sıraya geriledi.

Olumsuz duygular kadınlarda daha yaygın

Olumsuz duygular Doğu Asya ve Avrupa dışında her yerde 2006-2010'dan daha sık görülürken, 2021-2023'te olumsuz duyguların her bölgede kadınlarda erkeklerden daha yaygın olduğu tespit edildi. 

Küresel olarak, 15-24 yaş arası gençler, 2006 ile 2019 yılları arasında daha iyi bir yaşam doyumu yaşadı. Ancak resim bölgeye göre değişiyordu. Kuzey Amerika, Batı Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ve Güney Asya'da gençlerin refahı düştü. Dünyanın geri kalanında yükseldi.

Raporda, yaşlılar açısından küresel bazda yaşlı yetişkinlerin nüfusu arttıkça, dünya çapındaki demans vakalarının sayısının da artması beklendiği belirtildi. Demansın önlenmesi, yaşlanan küresel nüfusun refahını korumak için kritik öneme sahip… Çin, yaşlı insanların en mutlu olduğu ülke olarak sıralandı.

Türkiye, 4.975 puanla genel tabloda 98. sırada yer aldı. Rapor, Türkiye'de gençlerin yaşlılara göre daha mutsuz olduğunu gösteriyor.

Türkiye, 30 yaş altı gençlerde 101.; 60 yaş ve üzeri kategorisinde ise 92. sırada bulunuyor. 

Kaynak: World Happiness Report

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın