Gazetecilikte 42. yılını doldurduktan ve emekliye ayrıldıktan sonra bu sabah kalp krizi geçirerek evinde yaşamını yitiren Süleyman Ergüçlü’nün zamansız kaybı ülke genelinde büyük üzüntü yarattı.
69 gibi erken bir yaşta hayata veda eden Ergüçlü, 25 Ağustos 1954’te Lefkoşa’da doğdu.
Babası Kara (Gara) Yusuf olarak tanınan, Türk Mukavemet Teşkilatı’nın I. Serdarı, Lefkoşa Türk Lisesi spor öğretmeni, Gençlik Gücü Kulübü’nün ilk antrenörü ve yurt müdürü Yusuf Salih’i henüz 9 yaşındayken, 1963’te kaybetti.
Amerikan Akademisi mezunu annesi Müride Hanım’ın 3 çocukla bir başına yaşadığı zorlu günleri hiç unutmadı. İngiliz Koleji’nde okurken 16 yaşında gönüllü olarak mücahit yazıldı ve 2 yıl boyunca mücahitlik yaptı.
İngiltere’de bilgisayar eğitimi veren The School Of Computer Technology’nin sınavını kazanarak, 1971’de Londra’ya gitti.
İngiltere’de okurken bir yandan da bir konfeksiyon atölyesinde ütücülük ve ardından garsonluk yaptı. Londra’da geçirdiği yılların ardından eğitimini tamamlayarak Kıbrıs’a döndü ve tekrar mücahitliğe yazıldı.
Ergüçlü, 1974’te savaşta cephede savaştı. Savaşın ardından, Bayrak Radyosu’nun Türkiye, Anamur’da faaliyet gösteren Kıbrıs’ın Sesi radyosu için açtığı sınavı kazandı. Radyoda redaktör-spiker olarak görev aldı. 4 yıl boyunca, korsan yayın yapan Kıbrıs’ın Sesi radyosunda çalıştı.
1978’de tekrar Kıbrıs’a dönen Ergüçlü, Bayrak Radyosu’nun kadrolu personeli olarak çalışmaya başladı ve BRT’de örgütlenmiş sendika olan Bay-Sen’in yönetiminde görev aldı. 1983’te ilk BRT yasasının çıkarılmasında arkadaşlarıyla birlikte aktif rol oynadı.
Süleyman Ergüçlü'nün X (Twitter) hesabında, 'Yıl 1983. Bayrak Radyosunda grev. Dönemin sendikacıları...' notuyla yayımladığı fotoğraf.
BRT’deki yeni yapılanma sürecinde, henüz 29 yaşındayken BRT televizyonunun Haber Sorumluluğu’na getirildi. BRT’nin siyasi anlamdaki ilk programı olan ve Meclis’i ekrana taşıyarak halka ulaştıran “Meclis’ten Notlar” programını hazırlayarak sundu.
BRT’de olduğu yıllarda, gazetecilikte öğretmeni olarak kabul ettiği Mehmet Ali Akpınar’la yolları kesişti. BBC, AA ve Reuters’in muhabirliğini yürüten Akpınar’ın yardımcılığını yapan Süleyman Ergüçlü, 1986’de BRT’den emekli olarak gazetecilik yapmaya karar verdi.
Televizyondan yazılı medyaya geçiş yapan Süleyman Ergüçlü, Akpınar’ın sahibi olduğu Kuzey Kıbrıs Haber Ajansı’nda çalışmaya başladı. Aynı yıl Gazeteciler Birliği temsilcisi olarak BRT Yönetim Kurulu’na atanan Süleyman Ergüçlü, uzun yıllar BRT ile olan bağlarını sürdürdü.
Asil Nadir, 1989 yılında yayın hayatına başlayacak Kıbrıs gazetesinin çıkarılması için Mehmet Ali Akpınar yönetiminde bir ekibi görevlendirince Akpınar’ın yardımcısı olarak ekipte yer alan Süleyman Ergüçlü’nün sonradan yazı işleri müdürlüğünü yapacağı Kıbrıs gazetesi, 11 Temmuz 1989’da piyasaya çıktı.
Kıbrıs gazetesinde çalışma arkadaşı Neşe Özsergen’le 1991’de evlendi. Ancak aynı tarihlerde gazetede yaşanan yönetim değişikliği sonucu Süleyman Ergüçlü Kıbrıs gazetesinden ayrıldı.
Kısa bir süre Şafak isimli yeni bir gazetede çalışsa da, ekonomik sıkıntılar sonucu kapanan gazetenin ardından yine işsiz kalan Süleyman Ergüçlü’nün iki oğlu Ziya ve Yusuf’un ardından, kızı Hazar 1992 yılında dünyaya geldi.
Kıbrıs gazetesinin sahibi Asil Nadir 1993 yılında adaya dönünce Süleyman Ergüçlü’yü tekrar Kıbrıs gazetesine çağırdı. Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı olarak Mehmet Ali Akpınar’la tekrar çalışmaya başlayan Süleyman Ergüçlü, 1996’ya kadar gazetede çalıştı.
Süleyman Ergüçlü, 1996 yılında tekrar gazeteden ayrıldı.
İnternetin ortaya çıkmasıyla, yıllar önce aldığı bilgisayar eğitimini gazeteciliğiyle buluşturarak, kendi özel işini kurdu ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk internet gazetesi olan Kimgazet’i yayımlamaya başladı.
Yaşanan ekonomik sıkıntılar ve internet yayınlarının henüz o dönemlerde tam anlamıyla değer bulmaması Kimgazet’i zora soktu. Süleyman Ergüçlü, Asil Nadir’in teklifiyle, Mehmet Ali Akpınar’ın da emekliye ayrılmasıyla, 2001’de bu sefer Genel Yayın Yönetmeni olarak Kıbrıs gazetesine tekrar dönüş yaptı.
2003 yılında Kıbrıs Gazetesi’nde yayımlanan 2 köşe yazısı nedeniyle, mücahit bir babanın oğlu, kendisi de mücahitlik yapmış Süleyman Ergüçlü hakkında 21 yıl hapis cezası istemiyle ithamname okunmuştu.
Çeşitli dönemlerde Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin başkanlığını da yürüten Ergüçlü, 2016’da ‘4’üncü çocuğum’ diye andığı Kıbrıs Gazetesi’nden temelli ayrıldı.
Ergüçlü, 2009 yılında 'Kaybedilen Bir Davanın Hikayesi-Hektor ile Eşşek Muhabbetleri' adlı, Kıbrıs gazetesindeki 'Platform' adlı köşesinde Karpaz'da yapılaşmanın önünün açılmasına karşı yayımladığı, 36 yazıdan oluşan kitabını yayımladı. Ergüçlü'nün Karpaz’ı ‘Hektor’ ismini taktığı eşek ve ‘Hera’ ismini verdiği caretta carettanın gözünden anlattığı yazıları, o yıllarda okuyucular üzerinde çok etkili olmuştu.
2015 yılında 'Rauf Denktaş'ın Kaleminden 20 Temmuz'a Doğru' adlı kitabı basıldı.
2019’da Türkçe, 2020’de İngilizce olarak gençliğinde mücahitlik yaptığı günleri anlattığı, ‘Bir Dakika Bir Ömür’, ‘A minute A Lifetime’ı yayımladı.
2017'de Lefkoşa aşığı Süleyman Ergüçlü'nün 'Lefkoşa Çarşı Esnafı' adındaki fotoğraf sergisi açıldı.
‘Ben Bencilim’ adlı şiir kitabı 2020’de; 2021’de ise 2002-2004 yıllarında yaptığı röportajları bir araya getirdiği ‘Annan Planı Mülakatları’ basıldı.
Yusuf Ergüçlü ve Ziya Ergüçlü'nün yanı sıra başarılı oyuncu Hazar Ergüçlü’nün babası olan Süleyman Ergüçlü, şiir kitabında İstanbul’da yaşayan kızı Hazar'a özlemini dile getirmiş ve üç şiirini kızı için yazmıştı. Radyo Vatan'da yayımlanan bir röportajında, kızından ne kadar gurur duyduğunu dile getirmiş, 'eskiden beni hep Kara Yusuf'un oğlu olarak bilirlerdi. Sonra bir süre Süleyman Bey oldum. Şimdi de Hazar'ın babası denmezse kimse anlamaz kimden bahsedildiğini...' demişti.
Süleyman Ergüçlü, kızı Hazar Ergüçlü ve eşi Neşe Ergüçlü ile...
Sanatçı Arda Gündüz'ün seslendirdiği bazı şarkıların sözlerini yazan Süleyman Ergüçlü, en son geriye gidiş protestosu klibini yayımlamıştı. Kısa videosunda Ergüçlü dünya çapında geri geri yürüyerek, geriye gidişi barışçıl bir şekilde protesto ettiği günleri anlatmıştı.
Yarın son yolculuğuna uğurlanacak Ergüçlü için saat 10:30’da uzun yıllar hizmet ettiği Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nda, saat 10:45’te Kıbrıs Gazetesi önünde, saat 11:00’de ise Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nde tören yapılacak.
Ergüçlü’nün cenazesi yarın öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Lefkoşa Mezarlığı’na defnedilecek.
Kaynak: Ergüçlü web sitesi
Yorumunuz