Dünya

ABD-İran ateşkesi çatırdarken ABD ordusunda tasfiye: En yetenekli generaller tek tek görevden ayrılıyor

ABD ordusunda tasfiye dalgası sürüyor.

Büyük bir gösterişle ilan edilen Donald Trump'ın İran anlaşması daha birkaç gün geçmeden çatırdamaya başlamış görünüyor. Önce İran'ın Hürmüz Boğazı'nda bir gemiye saldırdığı öne sürüldü, ardından ABD misilleme saldırıları düzenledi. 

ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'ın eylemini iki ülke arasındaki kırılgan ateşkesin "aptalca bir ihlali" olarak nitelendirmesinden saatler sonra, ABD ordusu cuma günü İran'a misilleme olarak Hürmüz Boğazı'nda hava saldırıları düzenlediğini açıkladı.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), İran'ın perşembe günü gerçekleştirdiği saldırıya "güçlü bir yanıt" olarak füze ve insansız hava aracı depolama alanları ile kıyı radar tesislerinin vurulduğunu duyurdu.

Hürmüz Boğazı'ndaki durum kırılganlığını koruyor. Başka bir deyişle, yine bildik bir Trump kaosu yaşanıyor. Amerikalılar ile İranlıların kalıcı bir barış için planladıkları müzakereleri nasıl kısa sürede başarıya ulaştırmayı hedefledikleri ise şimdilik bir muamma.

ABD ordusunda tasfiye dalgası

Bu sırada adeta dram içinde başka bir dram yaşanıyor. ABD Savunma Bakanlığı'nda Pentagon Şefi Pete Hegseth'in yürüttüğü tasfiye dalgası ciddi huzursuzluğa yol açıyor. Eski bir Fox News sunucusu olan Hegseth'in, hangi nedenle olursa olsun, çalışmak istemediği üst düzey askerler görevlerinden ayrılmak zorunda kalıyor. Kimileri ise kendi isteğiyle emekliye ayrılıyor.

Etkilenenler arasında ABD ordusunun en seçkin isimlerinden bazıları da bulunuyor. Özellikle ABD'li askeri uzmanlar, Avrupa ve Afrika'daki Amerikan kuvvetlerinin komutanı General Christopher Donahue'nin görevden ayrılmasını büyük endişeyle karşılıyor. Donahue, ABD ordusunun en üst düzey komutanlarından biri olarak görülüyor. Seçkin bir asker olan Donahue, 82. Hava İndirme Tümeni'ne komuta etti ve birlikleriyle ABD'nin Afganistan'dan çekilme sürecinin güvenliğini sağladı. Görevden neden ayrıldığı ise bilinmiyor.

Saygın eski bir ABD Amirali William McRaven ise The Atlantic dergisinde yayımlanan değerlendirmesinde, Donahue gibi çok sayıda üst düzey askerin görevden ayrılmasının ABD Silahlı Kuvvetleri'ni ciddi şekilde zayıflatacağı uyarısında bulunuyor. McRaven, Trump ve Hegseth'ten bu ayrılıkların gerçek nedenlerini kamuoyuna açıklamalarını isterken, bunun nedenini şu sözlerle ifade ediyor: "Çünkü mesele ulusal güvenliğimizin geleceğidir."

Kaynak: Der Spiegel

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın